Skocz do zawartości
IGNORED

Pochylmy się nad Konwickikm

skynyrd

Rekomendowane odpowiedzi

Innych już nie mamy.

Żadnych wielkich nie mieliśmy, nie mamy i nie będziemy mieli. Tu się nic nie tworzy - ani w literaturze, ani w muzyce, ani w sztuce, ani w gospodarce, ani w polityce, ani w ogóle ...

Zaraz, zaraz - a na Bocznicy? Toż to wylęgarnia znawców wszystkiego!

"Znafców", jeśli już...

Żadnych wielkich nie mieliśmy, nie mamy i nie będziemy mieli. Tu się nic nie tworzy - ani w literaturze, ani w muzyce, ani w sztuce, ani w gospodarce, ani w polityce, ani w ogóle ...

Pierwszorzędni twórcy drugorzędni ?

justas

Nie ma zgody.Akurat w kulturze jesteśmy dobrzy.Gdybyśmy mieli taką gospodarkę jak kulturę to byłoby całkiem całkiem.

Daj spokój ...

Na poezję ew mogę się zgodzić. Ale i ona już umarła wraz z jej ostatnimi twórcami ...

Tak Ci powiem szczerze - w czasie jednego spaceru po Londynie po bulwarach nad Tamizą w ciągu jednego popołudnia usłyszałem więcej zachwycających talentów muzycznych niż przez całe życie w Polsce !

Ja wiem że szczycimy się swoją kulturą. Mongołowie, Białorusini i Słowacy też to robią. Ale tak szczerze z punktu widzenia świata - nie mamy czym.

Tu jest pustynia - nie tylko kulturalna ale i ekonomiczna, technologiczna, cywilizacyjna i światopoglądowa.

Nie porównujmy się z tzw. wielkimi narodami ale z tymi średnimi.Nie jest tak źle.Muzykę mamy niezłą ( mam na myśli tę artystyczną,poważną i jazzową),teatr to zawsze był poziom światowy,śpiewacy operowi występują w najlepszych teatrach operowych,plastyka to też dobry światowy poziom.Film podnosi się z upadku i ostatnie 10 lat to lata tłuste.W kazdym bądź razie bardziej jesteśmy znani z kultury niż z gospodarki.

Tu jest pustynia - nie tylko kulturalna ale i ekonomiczna, technologiczna, cywilizacyjna i światopoglądowa.

Nie jest tak źle, ale może być gorzej, gdy pisowcy dorwą się władzy. Niech ostatni uciekający zgasi światło.

Na razie pisowcy są tylko w opozycji, weszłiśmy do NATO, do Unii, mamy paszporty i zwiedzamy świat. Młodzież mamy dorodną, wojna nam nie grozi.

Będzie dobrze, a nawet jeszcze gorzej. Wszystko zależy od nas.

Nie porównujmy się z tzw. wielkimi narodami ale z tymi średnimi.Nie jest tak źle.Muzykę mamy niezłą ( mam na myśli tę artystyczną,poważną i jazzową),teatr to zawsze był poziom światowy,śpiewacy operowi występują w najlepszych teatrach operowych,plastyka to też dobry światowy poziom.Film podnosi się z upadku i ostatnie 10 lat to lata tłuste.W kazdym bądź razie bardziej jesteśmy znani z kultury niż z gospodarki.

Ja to widzę inaczej.

1 Dlaczego mamy porównywać się ze średnimi a nie np z małymi ? Wtedy wypadli byśmy jeszcze lepiej...

2 Jest bardzo źle. Żeby stworzyć dobrą muzykę wystarczy laptop. Mimo tego tu nikt tego nie potrafi.

3. Muzyka polska jest wtórna i zaściankowa. To że jakiś polski artysta wyda czasem płytę za granicą która rozejdzie się w minimalnym nakładzie jest u nas traktowane jako wielki sukces. Muzycznie nie mamy światu nic do przekazania. Bo nie potrafimy tworzyć.

4 Teatr to poziom polski - bo całe dekady żyliśmy odcięci od świata w naszym małym zaściankowym państewku którego granic sami nie potrafimy obronić. Jak ktoś tu coś ciekawego napisał - to od razu poziom światowy. To nieprawda. Świat ma w du...e polską kulturę bo ta jest wtórna, zaściankowa i nie mająca światu nic do przekazania.

5. Polski film - nic nie napiszę bo się wkur...m. Mam poprzeczkę ustawioną nieco wyżej.

6. Bardziej jesteśmy znani z kultury niż gospodarki - z tym się absolutnie nie zgodzę. Świat ma gdzieś naszą kulturę. My w ogóle nie jesteśmy z niczego znani. Bardziej jesteśmy znani z gospodarki. Ale nie dlatego że taka dobra. Zachodnie pochwały dla naszej gospodarki płyną raczej ze zdziwienia - że w tych bardzo trudnych czasach rozwija się zamiast zamierać tak jak wszystko inne u nas czy ogólnie w tej części świata.

Nie jest tak źle, ale może być gorzej, gdy pisowcy dorwą się władzy. Niech ostatni uciekający zgasi światło.

Na razie pisowcy są tylko w opozycji, weszłiśmy do NATO, do Unii, mamy paszporty i zwiedzamy świat. Młodzież mamy dorodną, wojna nam nie grozi.

Będzie dobrze, a nawet jeszcze gorzej. Wszystko zależy od nas.

Tutaj też się nie zgodzę. Jest bardzo źle. Tu nie chodzi wcale o Pis. Pis to ekstrapolacja naszego raka duchowego. Myślisz że PO jest lepsze ? To taki sam Pis jak Pis. Tylko nie gadają przynajmniej strasznych ekonomicznych bzdur. Polskie życie polityczne przeżarte jest rakiem słabości i bylejakości. A ten rak nie dotyczy tylko polityki ale każdej dziedziny życia społecznego. To kto rządzi w tej chwili nie ma znaczenia - bo do wyboru są sami polityczni impotenci. A nawet gdyby pokazał się ktoś rozsądny - to nikt by na niego nie głosował bo polską polityką rządzi populizm. Tacy jesteśmy.

justas

1.Nie możemy porównywać się z kulturą angielską,francuską,niemiecką,włoską czy nawet rosyjską z oczywistych powodów.Nie ten potencjał ludnościowy,ekonomiczny,historyczny.O sprawach językowych nie wspominam.

Ale śmiało możemy zmierzyć się obecnie z Holandią,Belgią a nawet Hiszpanią.

2.Pisząc o muzyce nie miałem na myśli komerchy typu pop czy muzyki z laptopa.Chodzi mi o twórczość artystyczną.Polscy muzycy grają w wielu orkiestrach europejskich,nasze zespoły kameralne reprezentują dobry,europejski poziom,jazzmani to europejska elita a o śpiewakach już pisałem( Kwiecień,Beczała i inni).Nasze festiwale muzyczne cieszą się coraz większą renomą,przyjeżdżają najwięksi,przybywa sal koncertowych.Jesteśmy poważnym rynkiem muzycznym.Podkreślam,że chodzi mi o muzykę niekomercyjną.

3.Polski teatr od stu lat reprezentuje bardzo wysoki poziom i jest uważany w Europie za jeden z ciekawszych( oprócz brytyjskiego,niemieckiego czy rosyjskiego).Świadczą o tym festiwale teatralne w Europie i u nas.

4.Jeśli chodzi o film to chyba straciłeś z nim kontakt w ostatnich latach.Odsyłam do mojego wątku.W plastyce jesteśmy mocni o czym może świadczyć np. weneckie biennale czy wzrastające ceny na polską sztukę współczesną.

5.Nasz problem w sensie wizerunkowym to właśnie brak rozpoznawalnego,typowo polskiego produktu co wiąże sie z mało innowacyjną gospodarką i brakiem pomysłów na promocję( osławiony bigos,wódka i folklor).

Reasumując.Uważam,że w kulturze reprezentujemy dobry,średni europejski poziom.Tylko często tego nie doceniamy.

Muzycznie nie mamy światu nic do przekazania. Bo nie potrafimy tworzyć.

To nie w tym rzecz, nasz język bardzo to utrudnia, ogólnie mówiąc my tego w ogóle nie dostrzegamy (dla nas jest wszystko super) ale z badań nad tym jakie języki są przyjemne dla ucha nie wypadliśmy najlepiej, chodzi mniej więcej o to że melodia naszego języka jest odbierana jako irytująco ciągle przerywana głoskami sz cz, znaczna część osób określa że jest to bardzo podobne odczucie do szybkiego kręcenia gałką pomiędzy stacjami w analogowym radiu kiedy to mowa przerywana jest szumem, charczeniem, urwanymi zdaniami, dla innych znowu kojarzy się z szarpiącą pralką. Pod tym względem Ruscy mają lepiej bo ich język choć podobny jest odbierany jako gładki a nasz już jako irytująco poszarpany.

Poniżej filmik ale podobnych materiałów było sporo :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przykładowy popularny kawałek Rosyjski , pod Rosyjskimi piosenkami zobaczycie posty arabskie, chińskie, niemieckie, hiszpańskie itp gdzie ludzie piszą że kawałek się podoba, no a przy naszych czasem pojawi się jakiś post pisany cyrlicą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem czemu dyskusja ciągle wraca do rozumienia kultury jedynie przez pryzmat muzyki rozrywkowej,jakichś śpiewających szansonistek i błyskających światełek.Powinniśmy raczej próbować skupić się na kulturze tzw. wysokiej.

Bo tą pierwszą rządzi wyłącznie szmal i on decyduje co jest dobre a co nie.I tylko kultura krajów bogatych może dominować.

A co do spraw języka polskiego.Język portugalski również szeleści a przecież nie można powiedzieć,że muzyka z kręgu tego języka nie zrobiła kariery w świecie.Za ewentualnym sukcesem kultury danego kraju czy społeczności musi stać potencjał gospodarczy,ludnościowy i historyczny.Musi być zaplecze.Tak samo jest w sporcie.Musi być organizacja i środki.

• Moderatorzy

Mam 40 lat, książek sporo czytam i filmy oglądam,

z twórczością Tadeusza Konwickiego albo się nie zetknąłem całkiem(literatura) albo przypadkowy kontakt był tak mały, że nawet go nie odnotowałem.

Nie ubolewam nad tym, raczej uważam, że po śmierci robi się większa moda na artystę.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Tutaj też się nie zgodzę. Jest bardzo źle. Tu nie chodzi wcale o Pis. Pis to ekstrapolacja naszego raka duchowego

Jesteśmy w trakcie leczenia, remontu, odnowy. Wychodzenie z socjalizmu trwa 2 lata za każdy rok, a tu jeszcze bruździ głupia prawica, do której Polska i przed wojną nie miała szczęścia. Nie wolno się zniechęcać. Cierpliwości.

• Moderatorzy

Skoro go nie czytałeś to nie powinieneś się wypowiadać. to do stencha

Nigdzie nie napisałem, że był zły.

Stwierdzam ,że jak każdy nie był niezbędny do życia i pewnie spora część społeczeństwa go nie zna.

Coś jak np. Norwid

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nasz problem w sensie wizerunkowym to właśnie brak rozpoznawalnego,typowo polskiego produktu

Były inne produkty - nie gospodarcze i nie artystyczne, tylko polityczne - mam na myśli Lecha Wałęsę, Okrągły Stół i Solidarność.

Nasi "prawdziwi patrioci" zgnoili w/w polskie "produkty".

Nigdzie nie napisałem, że był zły.

Stwierdzam ,że jak każdy nie był niezbędny do życia i pewnie spora część społeczeństwa go nie zna.

Coś jak np. Norwid

Ciekawa laurka z okazji śmierci pisarza.

No i co z tego?W dalszym ciągu nie rozumiem czemu piszesz w wątku poświęconym pisarzowi,którego nie znasz i literaturze,której znaczenie bagatelizujesz.Przecież nie ma obowiązku pisania w każdym wątku.

i woda.

Kiedyś spotkałem się z ciekawą,przewrotną definicją kultury.Otóż kultura jest to to wszystko bez czego można się obejść w życiu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.