Skocz do zawartości
IGNORED

Upgradowany Yaqin czy MingDa?

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Liczę, że forumowicze podpowiedzą czy sensownym jest myślenie o zmianie wzmacniacza lampowego. Przez lata słuchałem tranzystora ale zachęcony opowieściami o „magii lamp” postanowiłem wejść w temat. Poszedłem za racjonalną radą (tak mi się wydawało): "kupić jakiś podstawowy model, posłuchać a jak będzie brzmienie odpowiadać to drążyć dalej jak nie, to wrócić do tranzystora". Kupiłem Yaqina 5881 A. Brzmienie od początku bardzo mi się podobało ale trochę brumiło, dlatego po przejrzeniu wątków dot. tego konkretnego wzmacniacza postanowiłem go „ulepszyć”. Ten model podobno gra dopiero po przeróbkach, zalecany upgrade środka wzmacniacza zniwelował brumienie, dodatkowo nie grzeje się już tak mocno jak wcześniej. Równocześnie poprawiłem brzmienie wzmacniacza wymieniając fabryczne lampy na Nosy. Obecnie w stopniu wzmacniacza wpięte są radzieckie 6P3S z lat 60 ych a w stopniu przedwzmacniacza 2 amerykańskie RCA Clear Top6CG7 oraz 2 radzieckie 6N1P też z lat 60 ych, docelowo chyba jednak w stopniu przedwzmacniacza będą tylko amerykańskie lampy tj. 2 RCA 6CG7 i 2 Sylvania 6CG7. Siłą rzeczy odszedłem od „modelu podstawowego” tzn. po przeróbce i wymianie lamp to już jest całkiem inny wzmacniacz, po prostu gra bardzo pięknie, co nie znaczy oczywiście, że jest bez wad. Wydaje się że możliwości upgradu tego wzmacniacza są już przeze mnie prawie wyczerpane, osiągnięte jest niemal maksimum jego możliwości. Fajnie, że z takiej nie pozornej konstrukcji można wydobyć znakomity dźwięk, powstaje pytanie czy przejście na inną konstrukcje lampową np. MingDa MC368-BSE stanowi zdecydowany krok do przodu w stosunku do upgradowanego Yaqina. Czy wchodząc np. w MingDa MC368-BSE, wchodzę w technologicznie inną wyższą kategorię? Będę szukał możliwości odsłuchu MingDa MC368-BSE, gdyż czytając testy tego wzmacniacza ten rodzaj prezentacji powinien mi odpowiadać, pytanie czy pokona ugradowanego Yanina 5881 A. Może ktoś słuchał obu tych wzmacniaczy.

https://www.audiostereo.pl/topic/117418-upgradowany-yaqin-czy-mingda/

Trudno będzie komukolwiek odpowiedzieć na to pytanie, tak bardzo zmodyfikowałeś swój wzmacniacz, że nikt oprócz Ciebie nie wie jak on gra, być może gra on na poziomie MingDy którą chcesz kupić, a może jeszcze lepiej, myślę, że nie pozostaje Ci nic innego jak tylko samemu zrobić porównanie

Fajnie, że z takiej nie pozornej konstrukcji można wydobyć znakomity dźwięk, powstaje pytanie czy przejście na inną konstrukcje lampową np. MingDa MC368-BSE stanowi zdecydowany krok do przodu w stosunku do upgradowanego Yaqina. Czy wchodząc np. w MingDa MC368-BSE, wchodzę w technologicznie inną wyższą kategorię?

Nie mogę się wypowiedzieć co do różnic dźwiękowych tych wzmacniaczy choć dla odmiany mam MC368-BSE po tuningu. Co najwyżej mogę przytoczyć słowa które słyszałem od człowieka który tuningował mój wzmacniacz tu cytat " Zastanawia mnie po co ludzie ładują masę kasy w grube przewody, solidne konektory jak w środku mają płytkę laminatową i ścieżki z miedzią o grubości maks 0.25mm po których płynie sygnał".

Mingda nie ma płytki a wszystko wewnątrz jest łączone miedzianym i srebrnym drutem. I to jest może odpowiedź czy warto się zainteresować tym wzmacniaczem.

Tak wygląda wnetrze MC368-BSE 65_12.jpg

Faktycznie, konstrukcyjnie "inna inszość", udało mi się wkleić zdjęcie wnętrza standardowego Yaqina 5881 A, nie wygląda to olśniewająco. Czyli w przypadku zakupu np. MingDa MC368-BSE też upgaduje się środek? Rozumiem lampy mocy, przedwzmacniacza ale środek? Czy ta MingDa gra takim mocnym basem jak to wynika z recenzji?

Yaqin%205881_3.jpg

Faktycznie, konstrukcyjnie "inna inszość", udało mi się wkleić zdjęcie wnętrza standardowego Yaqina 5881 A, nie wygląda to olśniewająco. Czyli w przypadku zakupu np. MingDa MC368-BSE też upgaduje się środek? Rozumiem lampy mocy, przedwzmacniacza ale środek? Czy ta MingDa gra takim mocnym basem jak to wynika z recenzji?

Yaqin%205881_3.jpg

To jest zdjęcie MC-5881 po mocnej modyfikacji kolego, jeśli tego nie widzisz, to raczej nigdy nie modyfikowałeś swojego, tylko ograniczyłeś się do wymiany lamp. Kolejna sprawa, to używanie nie swoich zdjęć bez zgody autora, jeśli już to robisz to podaj źródło, w tym przypadku jest to strona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W Mingdzie warto wymienić kondensatory (te czarne JINVINA) na coś typu Marshal. Lampy w pre. jak najbardziej. Wzmacniacz gra bardzo ładnie. Nie będę pisał że super bo użytkownicy innych marek twierdzą że ich wzmacniacze też grają świetnie wiec nie ma co się licytować tylko pograć i wybrać co się komu podoba.

Dziękuje za zwrócenie uwagi, słusznie. Naprawiając swój błąd. Zdjęcie pochodzi ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Faktycznie nie zaglądałem do środka, modyfikacja oparta była na wskazówkach właśnie z tej strony, przypuszczam więc że w środku mój jest bardzo podobny a lampy oczywiście swoją drogą tez zostały wymienione.

Ukryta Zawartość

Dziękuje za zwrócenie uwagi, słusznie. Naprawiając swój błąd. Zdjęcie pochodzi ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Faktycznie nie zaglądałem do środka, modyfikacja oparta była na wskazówkach właśnie z tej strony, przypuszczam więc że w środku mój jest bardzo podobny a lampy oczywiście swoją drogą tez zostały wymienione.

Widziałeś na zdjęciach jak wygląda wnętrze Mingdy, to wzmacniacz stworzony do wprowadzania różnych zmian, w zasadzie można zostawić obudowę oraz trafa i skonstruować zupełnie inny wzmacniacz.

Przed zakupem kolejnego wzmacniacza umów się na odsłuch kilku różnych wzmacniaczy w salonie i dopiero wtedy podejmij decyzję o zakupie. Wzmacniach PP na KT88 gra zupełnie inaczej niż PP na 6L6 czy EL34, dźwięk wzmacniaczy SET na lampach 300B lub 2A3 to coś jeszcze diametralnie innego. Najlepiej posłuchać i świadomie podjąć decyzję.

PS. Tak się składa, że także mam taki wzmacniacz i można zdecydowanie poprawić dźwięk poprzez wymianę lamp mocy na NOS, jednak to droga zabawa. Ja zrobiłem sobie przejściówki i gram na lampach NOS RCA 6BG6G z lat 50`tych, wzmacniacz jest nie do poznania i deklasuje wiele dużo droższych.

Ukryta Zawartość

Dlmtb

Zastanawiam się czasem, dlaczego ludzie kupują kable sieciowe za spora kasę o grubości 1cm, jak na początku wzmacniacza jest bezpiecznik o bardzo małej średnicy przewodu. Czyżby Twój Tuner jednak miał rację ? :)

Dlmtb

Zastanawiam się czasem, dlaczego ludzie kupują kable sieciowe za spora kasę o grubości 1cm, jak na początku wzmacniacza jest bezpiecznik o bardzo małej średnicy przewodu. Czyżby Twój Tuner jednak miał rację ? :)

Dodajmy do tego setki metrów kabli, często nawet aluminowych, niezliczone puszki, styczniki, kolejne bezpieczniki itp. Każdy bawi się tym, co lubi i sprawia przyjemność.

Sprawia przyjemność OK. Ale jeszcze to słyszą in plus :) Reguła jest taka że im więcej się wyda tym jest większy progress

Ale to są najlepsi klienci we wszechświecie, niby dlaczego sprzedawcy mieliby rezygnować z klientów idealnych i swoich zysków?

No właśnie to jest zawsze problemem a już w przypadku lamp szczególnie trudne, też chętnie zapakował bym swojego Yaqina i porównał bezpośrednio ale często to nie możliwe, dlatego pojawiają się prośby o wrażenia forumowiczów, to naturalne. Po to jest forum aby doradzić. Ostatnio dość mocno wojowałem ze zmianą lamp, ostatecznie stanęło na na dwóch parach amerykańskich RCA i Sylvania. Problem w tym, iż coś się minimalnie rozjechało, będę starał się niedługo oddać wzmacniacz do pomierzenia. Objaw jest taki, że jeden kanał (prawy) gra minimalnie ciszej, zmiany lamp zarówno w przedwzmacniaczu jak i końcówce mocy nic nie dają. Jest to słyszalne i po przez odsłuch słuchawkowy i przez kolumny, nie zależnie od źródła. Ten Yaqin ma wprawdzie autobias ale przypuszczam, że mimo to co coś się musiało rozjechać. Zmiana głośności kanałów jest ledwo wyczuwalna ale dość irytująca, czy poza zmianą lamp w gniazdach mogę jeszcze w inny sposób sprawdzić jaka jest przyczyna tego stanu rzeczy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.