Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o ukierunkowanie w wyborze zestawu

barthmtb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych Forumowiczów.

Na wstępie zaznaczam, iż przymierzam się do zakupu pierwszego kina domowego i im więcej czytam tym czuję się głupszy:) Powierzchnia na której będzie kino domowe to łączona kuchnia z salonem. Salon to powierzchnia 20m2, a odległość do frontów to ok. 4m. Kino będzie wykorzystywane w stosunku 80:20 na rzecz kina. Tu bardziej żona słucha w stylu soul, r&b, pop. Ja osobiście chciałbym dokonać dobrego zakupu pod filmy.

Amplituner jaki chciałbym kupić to Onkyo 636 natomiast problem mam z kolumnami poczytałem wiele wątków i wstępnie wyselekcjonowałem kilka pozycji do odsłuchu czy polecacie je, a może coś innego??

Budżet to ok.3000zł jeżeli byłby mega przeskok jestem skłonny trochę poczekać i dozbierać

Quadral Quintas 6500

TANNOY MERCURY V4-VC-V1 SET

Klipsch SYNERGY F10-C10-B20

Melodika BL 410 (BL40 + BLC20 + BL10)

Boston Acoustics A 250 / A 23 / A 225 /

Jamo S626 nie biorę pod uwagę ze względu na problem z ustawieniem w moim przypadku

a może?

Dali Zensor 5/1/ Vocal z tymże tu już jest wyższa cena, warto poczekać dopłacić?

Jak uważacie, może jest coś ciekawszego, coś co używacie i się lepiej sprawdzi??

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

POZDRAWIAM

Bartek

Witaj,

jeśli główny nacisk kładziesz na projekcje filmów, to zdecydowanie brałbym pod uwagę kolumny Melodika oraz Boston Acoustics. Jeśli jednak muzyka jest także ważna, dodatkowo będziesz słuchał także koncertów, koniecznie posłuchaj zestawów Indiana Line serii Tesi, Dali Zensor 5 Set oraz Wharfedale Diamond 10.6 Set. Dobrym rozwiązaniem bedą także kolumny Boston Acoustics, szczególnie w połączeniu z Onkyo.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Wszystkie konfiguracje oraz jeszcze wiele innych opcji mamy fizycznie w salonie, gotowych do posłuchania. W przypadku pytań oraz oferty cenowej służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To jest masło maślane. Niby Melodika i Boston nadają się bardziej do filmów, a do muzyki już takie Wharfedale , Indiana Nota mają przewagę (Zensor nie licze bo to sporo droższe od reszty i lepsze) ?? Niby w czym ta przewaga ?? Przecież to są chłopie bzdury na kółkach co piszesz i zwykłe ściemnianie niedoświadczonych użytkowników.

Jak do kina to bym brał Klipscha lub Quadrala i pozamiatane.

Quadral przy muzyce też będzie OK.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Bardzo dziekuje za odpowiedzi bede wiedzial o co prosic do odsluchu Q21 jak zdecyduje sie na konkretny model odezwe sie. Jezeli ktos ma inne zdanie pomysly z wielka checia poczytam. Dziekuje

Od siebie polecę Melodikę. Dobrze zgrywa się z Onkyo. Są to dość dynamiczne kolumny o ciepłym brzmieniu i bardzo dobrym basie co przy kinie domowym i muzyce r&b jest ważne. Miałem bliźniaczą konstrukcję Oli40 i w swojej cenie moim zdaniem bardzo dobre kolumny. Koniecznie odsłuchaj.

Czyli w zasadzie zestawy które wyselekcjonowałem nadają się do odsłuchu. Pół nocy o tym myślałem:)) i pochlebnie ludzie wypowiadają się o Dali Zensor 5, czy u kogoś gra to w zestawie kina domowego?i ewentualnie jak się sprawdza. Tak się namyśliłem, że może w końcu jak już będę miał swój sprzęt to człowiek z chęcią obejrzy koncert lub posłucha płyt,

Może kolega Q21 to trochę źle ujął. Melodika ( dawne Oli) to są dość dynamiczne kolumny i w kinie sprawdzają się świetnie, ale do muzyki też są rewelacyjne. Gdyby było inaczej, to już dawno bym je wymienił:) Natomiast Indiana czy Dali już mają brzmienie bardziej delikatne i ułożone, więc nie tyle są lepsze w muzyce i gorsze w kinie, co mają troche odmienny charakter brzmienia. Ja od siebie z racji posiadania tez polecam Melodikę, bo to kolumny raczej uniwersalne i słucham na nich z przyjemnością róznych gatunków muzycznych. Jeżeli po drodze do salonu Q21 to ze swojej strony polecam, bo również u kolegów wybierałem wzmacniacz stereo, a mają sporo sprzetu w jednym miejscu i możesz odsłuchać większość propozycji z Naszej strony.

Dzięki bardzo.Na 100% na Melodike zwrócę uwagę. Panowie krzysiek1980, Silver_85 jaki amplituner do tego polecacie/ używacie? Onkyo to dobry wybór, może lepiej Denon?

Onkyo jest świetne w kinie, ale jeżeli szukasz uniwersalnego klocka do filmów i muzyki to zwróć uwage na marki Denon, Marantz czy NAD. Np. Marantz 5008/5009, Denon X3000/3100, NAD T748

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.