Skocz do zawartości
IGNORED

Multimedialny zestaw stereo do 3000tyś - 17m2 - Marantz M-CR510 ?

zab9k_ns

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W moim pokoju:

10921773_996498137030479_1399435321_n.jpg?oh=658466cb6e25799ed272346f03f58f3f&oe=54B71411&__gda__=1421357041_a4ef935598b43861c31e2f9028734435<-----------to ustawienie zmieni sie prawdopodobnie Kanapa<->zestaw A/V

W chwili obecnej posiadam zestaw:

Amplituner Sony STR-DE585

Odtwarzacz DVD DVP-NS310

Recorder DVD Sony RDR-HX720

Zestaw 5.1:

Jamo E350 (2xFront)

Jamo E3CEN (Center)

Jamo E3SUR (2xBack)

Jamo E3SUB (sub

PS3

NC+

TV: Toshiba 42Z3030 (do wymiany na coś większego)

Zastanawiam się nad całkowitą wymianą sprzętu na jakiś zestaw Stereo. Mój budżet to 3000zł. Sprzęt ma służyć przede wszystkim do muzyki: od elektroniki i alternatywy (Justice, Amon Tobin, Eskmo, Moderat, Sbtrkt, Daft Punk, Cinematic Orchestra, C2C) po rock (Pink Floyd, Led Zeppelin, The Doors, The Black Keys). Filmy jeśli oglądam to przede wszystkim, dramaty, sensacja, thrillery itd. nie oglądam w domu Sci-Fi, czy fantastyki, więc z tego powodu zestaw 5.1 wydaje mi się zbędny. Podobnie podczas grania w jakiekolwiek gry.

Kolejna rzecz to źródło dźwięku. 90% to komputer PC, tablet, telefon, ultrabook. Bardzo rzadko korzystam z odtwarzaczy (jeśli już to koncerty DVD)

Oczekiwania:

Z racji niewykorzystania systemu 5.1, postanowiłem przejść na stereo

I tu najważniejsze. Idealnym rozwiązaniem byłby sygnał bezprzewodowy WiFi/Bluetooth

Interesuje mnie brzmienie z wyraźnym basem i środkiem, ale bez dyskotekowego podbicia.

Pytania:

1. Kolumny podstawkowe czy podłogowe do mojego metrażu i preferencji brzmienia?

2. Czy jest sens zainwestowania większej kwoty we wzmacniacz i pozostawienia sobie Jamo E350? Czy z nowym wzmacniaczem, te kolumny zagrają lepiej?

3. Marantz M-CR510 - urzekł mnie swoją funkcjonalnościa, prostotą i ceną, ale bardzo interesuje mnie Wasze opinie na temat: Cambridge Audio Stream Magic 6, Marantz NA7004(Tu szczególnie, jakie różnice, czy warto dopłacać?), Denon DNP-720AE

Z góry bardzo dziękuję za Waszą fachową pomoc.

Witaj,

jeśli zależy Co na uzyskaniu możliwie najlepszej jakości dźwięku, proponowałbym na początek pozostawienie kolumn Jamo i skupienie się na możliwie najlepszym jakościowo systemie.

Systemy typu Marantz MCR-510 czy MCR-610, ewentualnie Cambridge Audio Minx Xi pomimo pełnej funkcjonalności, maja pewne ograniczenia w jakości, mocy. Znacznie lepiej jest skupić się na klasycznych segmentach, co zaowocuje wyraźnie lepszą jakością dźwięku oraz jeszcze większa funkcjonalnością i elastycznością.

Moja propozycja to elektronika Denon PMA-720AE z najnowszym odtwarzaczem strumieniowym DNP-730AE, alternatywnie Yamaha R-S700 z odtwarzaczem sieciowym CD Yamaha CD-N301 lub system Onkyo, oparty na bardzo dobrym wzmacniaczu Onkyo A-9030 oraz najnowszym odtwarzaczu sieciowym z napędem CD Onkyo C-N7050.

Każdy z powyższych systemów zagra o dobra klasę lepiej, niż małe systemy sieciowe (mam na myśli Marantz MCR), można go w przyszłości rozbudować o ewentualnie inne komponenty i daje ogromne możliwości doboru w przyszłości znacznie lepszych kolumn.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, oczywiście w przypadku pytań służę pomocą. Jeśli tylko masz taka możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Wszystko jest dostępne od ręki i gotowe do odsłuchów.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A co sądzisz o takich propozycjach? :

Advance Acoustic X-i90 + ADVANCE ACOUSTIC WTX-500 ?

lub

Rotel RA-12 V2 ?

Do tego kolumny(w przyszłości) np:

Pylon Pearl 25?

Takie rekomendacje dostałem i sądząc po recenzjach, to dobre rozwiązanie, ale chętnie poznałbym waszą opinie na ten temat.

Odsłuchiwałem X-i90. W moim odczuciu wzmacniacz ten skupia się na średnicy. Wysokie tony lekko wycofane. Ogólnie brzmienie jest ciepłe, powiedziałbym lekko "analogowe". Unikałbym do niego "misiowatych" kolumn. Rotel-a nie słyszałem, ale sądzę, że będzie to zupełne przeciwieństwo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.