Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunkowość kabli - konkurs Audio

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

Do wszystkich kablomaniaków - co sądzicie o ostatnim konkursie Audio - dożywotnia prenumerata w.w. pisma za rozpoznanie kierunkowości swoich kabli w 9 na 10 prób? (w razie niepowodzenia kable przechodzą na własność redakcji).

Zanim niektórzy zjadą mnie za czytanie Audio, spieszę wyjaśnić że czytam ich tylko ze względu na pomiary i wgląd w szczegóły konstrukcyjne firmowych sprzętów. Kadzenie wytwórcom typu Sonus Faber oczywiście filtruję, innych pism nie czytam ze względu na to że i tak jestem zwolennikiem DIY.

Pozdrawiam

Heh, mówiąc szczerze nigdy nie próbowałem wpinać kabli odwrotnie... ;-)

Ponoć największe różnice są w wyższych interkonektach XLO, jak ktos takowe ma, niech najpierw sprawdzi, a potem próbuje szczęścia!

>misimor czemu Ty sie tlumaczysz z czytania czasopisma, to pozostanie dla mnie zagadka chyba... ;)

co by tu o ostatnim Audio nie mowic, to pojawilo sie na samym poczatku miesiaca punktualnie. tam to jest dyscypilna.

jest test wielkiego suba cabasse, na fotce stoi maly chlopaczek - czy to jest wlasnie Kuba Kisiel? synek czy tez wnuczek Andrzeja Kisiela?

• Redaktorzy

No dobra, powiedzmy że w ich przypadku nie ma powodu fizycznego, aby w którąś stronę przewodziły inaczej. Chyba że się z czasem, panie, kryształy układają, bo i takie głosy zdarzało mi się słyszeć. Ale słuchać jak mi się kryształy ułożyły to ja już nie zamierzam.

oj to powinienes regularnie zamieniac te kable koncami, coby bylo rowno i sprawiedliwie, no i by nie nabraly jakichs kierunkowych cech (chyba, ze zaznaczasz sobie ktory koniec jest ktory)

Audio z numeru na numer staje sie coraz bardziej fajne, jezeli chodzi o zawartosc testowanych i opisywanych sprzetow. Co do krysztalow to sprobuj sobie Jozwa rozpiac caly sprzet, pomachaj i powyginaj kable, pozniej potrzasnij wszystkimi klockami i podlacz, gwarantuje, ze uslyszysz te krysztaly :))

Tłumaczę się, bo widziałem wcześniejsze wpisy i chciałem uprzedzić krytykę. Czy wystarczająco wykazałem się rewolucyjną czujnością?

Poza tym ta kierunkowość kryształów to teoria cokolwiek dziwna, zwłaszcza że w sygnałach audio składowa stała nie powina występować i dlatego prąd płynie raz w jedną raz w drugą.

Komuna wszędzie wlezie sama zgodnie ze starym kawałem: "Kto wołał ruskie? - Same przyszły!".

A co do kierunkowości, to ciekaw jestem... Trzeba będzie sprawdzić (niestety dam rade odwrócić tylko interkonekty, bo głośnikowce mam z niesymetrycznymi końcówkami...).

Co tam kierunkowość.Ten konkurs świadczy tylko o strachliwości redakcji.

Mogli pojsc na całość i zaproponować inny konkurs.

5 kabli w rozpiętości cen 200-3000pn(załóżmy sygnałowe).

Oczywiście zasady jak wyżej,mogę się przyciąć ,że chętnych byłoby niewielu.

Temat oczywiście był przerabiany wielokrotnie ,przeciwników ślepych testów było wielu.

Niewątpliwie byłby to ciekawszy konkurs od zaproponowanego.

Do Frank:

Ale kto wtedy dawałby im kable do testów? Nikt rozsądny nie podcina gałęzi na której siedzi.

Bracia Grimm mieli łeb na karku pisząc bajkę o nagim królu.

Ciekawie na wiadomość o tym końkursie zareagowała moja żona:

Cytuję:

"Albo zupełnie nie wierzą, że ktoś ma szanse wygrać, albo uważają, że zysk z przepadniętych kabli bedzie większy niż strata na prenumeracie (w co nie wierzę), albo - jeśli konkurs jest do pierwszej wygranej - szukają do współpracy kogoś o bardzo czułym słuchu."

misiomor - " Kadzenie wytwórcom typu Sonus Faber oczywiście filtruję, innych pism nie czytam ze względu na to że i tak jestem zwolennikiem DIY. "

Mam pytanie , co masz przeciw produktom tej firmy i kiedy ostatni raz byłeś u laryngologa ?

Co do przedmiotów DIY jestem za , szczególnie po ostatnim odsłuchu w Puzonie podczas spotkania forumowiczów z Górnego Śląska :)

Moze ma TO - że SF to ładny mebel z nie zawsze drogimi głosnikami i raczej kiepską zwrotnicą (te legendarne modele, bo obecne flagowce chyba mają rozbudowaną filtrację). Typowy wyrób meblarza, któremu płaci się za wygląd.

Nie znaczy że one źle grają, tylko że znacznie lepiej wyglądają :)

SF EXTREMA z dobra elektronika,jest nie do pobicia.(oczywiscie pamietajmy,ze jest to monitor)

sluchalem,i do tej pory mam ogromna ochote,aby zostac jej wlascicielem.

niektorzy rzeczywiscie,slyszac inaczej ,powinni darowac sobie komentowanie brzmienia takiej legendy.

analog - misiomor niedawno coś o SF napisał - dlatego pozwoliłem sobie wyrazić to przypuszczenie ;)

I skąd Ci przyszło do głowy że uważa SF za g...? Przecież tego nie napisał!

Czy na tym forum juz jest taka tradycja wkładania łudziom w usta słów których nie wypowiedzieli?

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.