Skocz do zawartości
IGNORED

H/K PM655 jako końcówka mocy

emsiq111

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Chłopaki! (i Dziewczyny o ile są tu jakieś ;p)

od kilku dni jestem posiadaczem wzmacniacza HK PM655. Mój wcześniejszy wzmacniacz to Yamaha a-520.

co do brzmienia nie ma co się rozpisywać bo nie o to chodzi w temacie tym ;)

jednak wzmacniacze te są swoimi odwrotnościami ;p HK gra basem wyższym, i dzięki temu ma kopa którego brakuje Yamasze. z kolei yamaha potrafi bardzo nisko zejść gdy trzeba- czego z kolei brakuje harmanowi.

ale do rzeczy:

PM655 jest chwalony za bardzo dobrą końcówkę mocy i chciałbym z ciekawości wykorzystać go właśnie jako końcówkę w połączeniu z yamahą.

Teoretycznie wydaje mi się że wiem jak to zrobić, ale jednak najpierw wolę Was dopytać :)

Yamaha posiada wejście/wyjście na korektor- które jest zwarte zworką, natomiast HK posiada Preout i main in.

Z tego co mi się wydaje, należy w yamaszce odpiąć zworkę, podłączyć kabel w złąćze SEND, a jego drugi koniec wpiąć w Main In w Harmanie...

Założyłem ten temat by się upewnić i niczego nie zepsuć, więc proszę Was o potwierdzenie moich przypuszczeń co do takiego połąćzenia, lub poprawienie mnie- jeśli się mylę

Niżej dodaje zdjęcia wejść o które mi chodzi w Yamasze i HK.

Yamaha po lewej, HK po prawej.

z góry dzięki za odpowiedzi,

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-52478-0-01609200-1421593803_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/117492-hk-pm655-jako-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy/

Cześć Chłopaki! (i Dziewczyny o ile są tu jakieś ;p)

od kilku dni jestem posiadaczem wzmacniacza HK PM655. Mój wcześniejszy wzmacniacz to Yamaha a-520.

co do brzmienia nie ma co się rozpisywać bo nie o to chodzi w temacie tym ;)

jednak wzmacniacze te są swoimi odwrotnościami ;p HK gra basem wyższym, i dzięki temu ma kopa którego brakuje Yamasze. z kolei yamaha potrafi bardzo nisko zejść gdy trzeba- czego z kolei brakuje harmanowi.

ale do rzeczy:

PM655 jest chwalony za bardzo dobrą końcówkę mocy i chciałbym z ciekawości wykorzystać go właśnie jako końcówkę w połączeniu z yamahą.

Teoretycznie wydaje mi się że wiem jak to zrobić, ale jednak najpierw wolę Was dopytać :)

Yamaha posiada wejście/wyjście na korektor- które jest zwarte zworką, natomiast HK posiada Preout i main in.

Z tego co mi się wydaje, należy w yamaszce odpiąć zworkę, podłączyć kabel w złąćze SEND, a jego drugi koniec wpiąć w Main In w Harmanie...

Założyłem ten temat by się upewnić i niczego nie zepsuć, więc proszę Was o potwierdzenie moich przypuszczeń co do takiego połąćzenia, lub poprawienie mnie- jeśli się mylę

Niżej dodaje zdjęcia wejść o które mi chodzi w Yamasze i HK.

Yamaha po lewej, HK po prawej.

z góry dzięki za odpowiedzi,

Pozdrawiam

Dobrze,

wobec tego sam odpowiem, bo sprawdziłem zgodnie z tym jak przypuszczałem - może komuś kiedyś się przyda... :)

Najkrócej- przez to że nie dostałem odpowiedzi tutaj, podłączyłem najpierw CD pod wejście "main in" w HK. (yamaha cdx-480, z regulowanym output level).

oczywiście we wzmacniaczu wcisnąłem przycisk main in / separate... Ustawiając tym samym tryb pracy H/K PM655 jako końcówka mocy.

i.. różnica słyszalna od razu!!

Znacząco wg mnie poprawiła się średnica.. góra jej stała się taka yamahowa,, natomiast dół (średnicy) ciepły i harmanowy.. odsłaniający detale niektóre, które "maskuje" bardzie j(sama) yamaha.

WOKALE bardzo na PLUS (w stosunku do obu wzmacniaczy zintegrowanych).

następną sprawą jest bas... hm.. można powiedzieć że zniknął wykop HK

(mowa o graniu ze zintegrowanego wzmacniacza HK -z odciśniętym main in/separate)

(wg mnie ten wyższy bas zintegrowanego HK jest jednak odrobinę efekciarski) :)

Ale pojawił się bas niższy, yamajowy, wg mnie fajniejszy i bardziej oddający rzeczywistość i neutralność utworów.

Kiedyś ktoś tu w opiniach o PM 655VXI napisał, że ma genialną końcówkę mocy.. ktoś inny że końcówkę ma lepszą niż Przedwzmacniacz (??)

Na moją wiedzę i ucho jest to prawda - na pewno to Drugie stwierdzenie przynajmniej.

Podłączyłem także integrę - moją dotychczasową Yamahę a-520 złączem SEND do Main in Harmana (praca HK jako końcówka mocy)

I jest naprawdę fajnie.. poprawiła się znacznie stereofonia.

muzyka znów stała się ciekawa i ciężko mi w tym momencie jest się oderwać.

do yamahy -a520 i Hk PM655 - jako końcówki , dopięte są kolumny AE Aegis One

Słucham tak spiętego sprzętu w małym ok 9m pokoju, trudno ustawnym

i wg mnie jest naprawdę fajnie, równo i neutralnie. Zwłaszcza jak na taki budżet.

Aegisy nabrały otwartości, ciepła i lotności..Sceny w głąb

.. odmieniły się w stosunku do tego jak grały z samą Yamahą i samym Harmanem.

Dodam jeszcze że źródło w tej chwili podłączone mam do Y a520 a tą przez złącze SEND do Main In - w HK i w takim połaczeniu nie mam żadnej możliwości regulacji, ani potencjometrami yamahy ani hk.. (żadnej regulacji głośności ani barwy)

głośność dyktuje źródło - komputer (karta SB Audigy 2 ZS Gold) lub CDX-480

Być może komuś się przyda.

To moje pierwsze obcowanie z oddzielną jakby końcówką mocy, ale zdecydowanie zaliczam je do udanych :)

Stare Harmany z wyższych serii miały bardzo często doskonałe końcówki mocy. Kiedyś bawiłem się w ten sposób z HK680.

hej :)

no powiem Ci że gra to fajnie. Moje AE Aegis One ożyły, nabrały ciepła i przestrzeni.. i dźwięczności :)

zdumiewa mnie to że wszystko jest "na zero", nie mam żadnej możliwości regulacji barwy czy nawet głośności

(tylko na źródle mogę (i muszę) ustawić głośność), a mimo tego wszystko jest na miejscu.. jest detalicznie, dzwięk zrobił się "bardziej obecny" i gra to naprawdę selektywnie i równo wg mnie.

Moi znajomi też zauważyłem że zauważyli różnice ;)

różnica między reprodukcją dzwięku przez HK PM655 jako integra, a jako końcówka mocy jest moim zdaniem bardzo duża na korzyść końcówki :)

Niestety przedwzmacniacz w moim stream magic 6 jest kijowy i dałem sobie spokój ;-)

no ja muszę teraz dokupić przedwzmacniacz, albo coś wykombinować, bo nie mam regulacji volume ani żadnej innej na HK jako końcówce.. Na yamasze też nie, bo złącze Send nie jest regulowane (dopiero recive- jak podejrzewam regulowane jest przez wzmacniacz)

i w tym momencie mogę regulować głośnośc jedynie poprzez źródło - czyli głośność na wyjściu karty dzwiękowej, no albo przez volume w CDku- bo mam regulacje output level.

ale nie wiem czy przedwzmacniacz nie zepsuje mi dzwięku.. teraz jest naprawdę dobrze .

zastanawiałem się czy nie zrobić potencjometru na kablu

źródło (np komputer) ----kabel--- potencjometr---końcówka mocy.

powinno się dać.. no ale jeszcze selektor by źródeł by sięprzydał.. w tej roli na razie yamaha a-520. ale jednak szkoda jej do tego celu tylko.. komuś innemu może się przydać... to całkiem fajny wzmacniacz.

• 1 rok później...

Witam,

Widzę, że z autorem tematu trochę mamy wspólnego. Również posiadam wzmacniacz Harman Kardon PM655 tylko, że w wersji VXI i również pokój mam 9m^2.

Ze wzmacniacza średnio jestem zadowolony. Myślałem, że po przesiadce z niby budżetowego, dużo słabszego Pioneer'a A-337 odczuję dużą poprawę dźwięku i mocy. Co prawda mam kompletnie nie nadające się do mojego pomieszczenia kolumny Viking 200 (Scherzo 200) i myślę nad zmianą na jakieś monitory. Co do dźwięku to najbardziej dziwi mnie w HK dosyć głośny szum przy małym wzmocnieniu w porównaniu do Pioneer.

HK jest polecany jako końcówka mocy więc spróbuję jeszcze tak go wypróbować.

źródło (np komputer) ----kabel--- potencjometr---końcówka mocy.

powinno się dać.. no ale jeszcze selektor by źródeł by sięprzydał.. w tej roli na razie yamaha a-520. ale jednak szkoda jej do tego celu tylko.. komuś innemu może się przydać... to całkiem fajny wzmacniacz.

Jeśli możesz napisz czy udało Ci się podpiąć potencjometr, selektor źródeł i jak to współgra że sobą.

Przy okazji też jestem ciekawy jak rozstawiłeś swoje kolumny w pokoju. Przy bass reflex z tyłu jest trochę problem w małym pomieszczeniu.

Witam,

Widzę, że z autorem tematu trochę mamy wspólnego. Również posiadam wzmacniacz Harman Kardon PM655 tylko, że w wersji VXI i również pokój mam 9m^2.

Ze wzmacniacza średnio jestem zadowolony. Myślałem, że po przesiadce z niby budżetowego, dużo słabszego Pioneer'a A-337 odczuję dużą poprawę dźwięku i mocy. Co prawda mam kompletnie nie nadające się do mojego pomieszczenia kolumny Viking 200 (Scherzo 200) i myślę nad zmianą na jakieś monitory. Co do dźwięku to najbardziej dziwi mnie w HK dosyć głośny szum przy małym wzmocnieniu w porównaniu do Pioneer.

HK jest polecany jako końcówka mocy więc spróbuję jeszcze tak go wypróbować.

Jeśli możesz napisz czy udało Ci się podpiąć potencjometr, selektor źródeł i jak to współgra że sobą.

Przy okazji też jestem ciekawy jak rozstawiłeś swoje kolumny w pokoju. Przy bass reflex z tyłu jest trochę problem w małym pomieszczeniu.

akurat z AE jest tak że one wg mnie bliżej ściany grają lepiej.

tak, wg mnie końcówka gra ZDECYDOWANIE LEPIEJ od Integry jeśli chodzi o tą konstrukcję. Wzmacniacz jako integra ma jakiś taki napompowany górny bas i brak mu jednocześnie zejścia, w przypadku używania końcówki dzwięk jest bardziej neutralny.

co do tego jak zrobiłem volume - użyłem drabinki rezystorowej, jak jesteś zainteresowany to napisz, wyślę na pw jak to wygląda. ona pełniła fukcje regulatora dzwięku.. bardzo prosta rzecz. selektora nie miałem, mogłem pozwolić sobie na jedno zródło :) ale już nie mam tego wzmacniacza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.