Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zestaw stereo do 5000

kjm

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze,

Planuję złożyć swój pierwszy zestaw stereo za kwotę około 5.000 zł (wraz z kolumnami) - preferowałbym elementy nowe (choć zdaję sobie sprawę, że za tę kwotę mógłbym uzyskać sprzęt przynajmniej o 1 klasę lepszy, ale używany). Bardzo ważnym elementem zestawu jest dla mnie tuner - gdyż tak naprawdę najwięcej słucham radia. Z uwagi na fakt, że zakup musi być zaakceptowany przez moją lepszą połowę dobrze by było, aby wyglądem niezbyt odstraszał gości :)

Muzyka, która będzie głównie odtwarzana na systemie to: Pink Floyd, The Doors, King Crimson, Kult, różnoraki jazz (od Coltrane po Kosza), Lana Del Rey (nie mój wybór :)), muzyka poważna (H.M. Górecki, etc).

Komplet ma stać w salonie, który ma powierzchnię około 18m2 (może w niedalekiej przyszłości uda się przeprowadzić do większego mieszkania).

Po przeglądaniu różnych forum oraz oferty sklepów na chwilę obecną moje typy to:

NAD C316/C326 + NAD C516 + NAD C426 + Pylon Pearl 25/Monitor Audio MR4/Pylon Topaz 20 (jeżeli zdecyduję się na C316 zamiast C326). Ze względów estetycznych dość ciężko przekonać do tego zestawu moją partnerkę...

Denon PMA720 + Denon DCD720 + Denon DNP730 + Monitor Audio MR4

Marantz PM6005 + Marantz CD6005/5005/5004 + Pylon Pearl 25 + (pozostaje kwestia doboru w miarę pasującego tunera)

Czy proponowane konfiguracje mają szansę się sprawdzić w moich warunkach?

Będę wdzięczy za wszelkie rady i propozycje konfiguracji

https://www.audiostereo.pl/topic/117584-nowy-zestaw-stereo-do-5000/

Niedawno miałem podobny dylemat jak Ty. Wybrałem jednak używaną opcję i zakupiłem kolumny HECO Celan 500 (możesz popatrzeć nowe Metas 500 lub XT 501) i zgrałem to z AUDIOLABEM 8000S + 8000CD. Zestaw gra rewelacyjnie :D Słucham podobnej muzyki co Ty :)

Zestaw razem z kablami Ultralink Matrix-2 3.3 mm wyszedł mnie 4300zł.

Witaj,

Z Twoich konfiguracji pierwsza jest najbardziej optymalna.

Denon PMA 720 to wzmacniacz nieco słabszej klasy, gra bardzo relaksacyjnie i nie wciąga.

Marantz 6005 to ciekawa konstrukcje choć troszkę za słaba mocowo. Do małych pomieszczeń idealna.

NADy są wydajne mocowo i grają żywiołowo.

Jednak jak kolega wyżej proponowął bym ci kolumny Heco lub Magnat. Fakt pylony są tańsze, jednak może lepeij dorzucić raz a dobrze. Metas XT to wzorowa konstrukcja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.