Skocz do zawartości
IGNORED

Na czym polega impedancja? Czy zadziała?

zavader

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

To znowu ja - ten Noob ;]

Kupilem to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na tym wzmacniaczu jest wyraznie napisane 8 OHMOW..

I teraz moje pytanie - jesli ja chce pod to podlaczyc np.

1. Luchawki z 32 ohmami

2. GLosniki o 4 OHMY

TO jak to sie bedzie rpzekladalo na dzwiek? Jak to dziala i na czym polega? TO znaczy co ? Nie bedzie dzialac w ogole? Bedize dzialac cicho? Jesli ktos sie zna niech mi pomoze ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchawek nie podłączasz pod wyjścia głośnikowe, do tego celu zamontowane jest gniazdo słuchawkowe na froncie. Głośniki 4 Ohm możesz podłączyć, trzeba się liczyć z tym, że wzmak jeśli nie ma zbyt dobrej wydajności prądowej, może dosyć szybko popadać w przester szczególnie na niskich częstotliwościach, grzać przy okazj też więcej się może. Podłączyć tak, śmiało możesz.

pzdr.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Słuchawki najczęściej mają taką impedancję, co do głośności to się aż tak nie martw, musiałbyś zdrowo przeholować żeby upalić końcówy, prędzej zasilacz nie będzie wydalał, usłyszysz spłaszczenie/przester na na niskich, po tym będziesz wiedział że już dosyć.

Cicho - to ciszej niz glosno ;). Trudno odpowiedziec na tak zadane pytanie - staraj sie nie przekraczac 1/3 skali.

Co do impedancji sluchawek - to co napisano o 8 ohmach w instrukcji twojego wzmacniacza dotyczy tylko kolumn, mozesz smialo podlaczyc sluchawki do wyjscia sluchawkowego ( nie do kolumnowego!).

• Redaktorzy

opteron - ale włąnie o to chodzi - tzn. o możliwość spalenia głośników wysokotonowych nie zbyt silnym sygnałem muzycznym, ale zniekształceniami generowanymi przez przesterowaną końcówkę mocy. Ten wzmacniacz może mieć jakieś 30 W, w tranzystorze jeśli nie pochodzi od Sugdena to nie jest wiele.

Wielkie dzieki - naprawde - myslalem ze te sluychawki to juz w ogole nie pojda - ale skoro mowicie ze mozna to ufam - dzieki jeszcze raz... A co do glosnikow - po prostu poszukam sobie 8 OHM i juz - mys;le ze na allegro znajde albo gdzies w okolicy w jakims sklepie ;]

Pozdrawiam

jozwa, oczywiście tak jest, ale do pierwszego lekkiego przesteru po którym zauważy że jest juz koniec i cofnie nieco gałkę nic nie spali, chodzi o to że jak nie będzie słuchał na przesterowanym wzmaku to nie ma sie co martwić no i co zaznaczyłem wcześniej jeśli wzmak jest dedykowany dla min 8 ohm to przy 4 o przester wiele łatwiej, miedzy innymi tez nie ma sensu radzić pytającemu ile może przekręcić gałkę głośności bo to już jest głupota a nie rada.

pozdrawiam

• Redaktorzy

Jasne. Z kolei niektórzy uwielbiają zadawać pytania typu: jak mocno mogę przekręcić itp. W tym wypadku nie za mocno. Ale to już inna sprawa. Swoją drogą jak to jest - mój wzmacniacz ma 40 wat, a gała dalej niż na godzinę 10 bardzo rzadko wędruje...

Różnice w mocy wzmacniaczy poszczególnych producentów są często ogromne, sam miałem wcześniej NAD-a który miał 2x20W ale to co wyprawiał z głośnikami to żaden technics 80 – 100W nie był w stanie zrobić. Często wywodzi się to z faktu, przy jakich warunkach pracy podaje producent moc danego sprzętu, często przy tylko 1kHz (Yamacha, denon, technics – nagminnie) co nie jest mocą użyteczną, przecież w muzyce mamy troszkę szerzej wykorzystanie pasmo, np. 20Hz-20kHz co w pewnym stopniu staje się miarodajne wyniki, dalej przy jakich zniekształceniach (tutaj znowu przytoczę: technics 1% przy dwóch modelach widziałem nawet podaną moc przy 1kHz i 10% THD co jest po prostu śmieszne), potem zapuszczamy wzmaka firmy która zbytnio się nie reklamuje, nie ściemnia nam cyferkami ile to ich sprzęt potrafi i się okazuje że 40W to całkiem spora moc !!!

Witam ponownie!

KOlejen pytanko brzi - po czym poznam ze "przesadzam" i juz powienienem wylaczyc i dac odpoczac?

Kupilem glosniki 4 OHM i chce to podlaczyc ale nie wiem kiedy bede wiedzial ze juz dosc i nie wiem jak duzo moge dac na wzmacniaczu "mocy"... 1/3 ?

Pozdrawiam

zavader

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.