Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam 9 cd - proszę o opinię

ironiq

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynajac dopiero zabawe w "audiofilowanie" staram sie przesluchac i sprawdzic ile sie da klockow, by wybrac jakies optymalnie (czyli najbardziej mi odpowiadajace, subiektywne itp.) zestawienie. Obecnie slucham sobie na soniaku CDP-XA30ES + lampowy wzmak zupełnie nieznanej mi firmy Phase (ukrainska, podobno :). Podoba mi sie.

Ale niedawno odsluchiwalem Arcama 7 cd + Delte 290 wzmacniacz i szczegolowosc, dynamika byla moim zdaniem lepciejsza. Tylko brzmialo tak jakos sztucznie.

Mam pytanie do szanownych forumowiczow: poniewaz okazyjnie trafia mi sie Arcam 9 cd, czy ktos ma jakies doswiadczenia i cos moze powiedziec? Czytalem pare roznych opisow i recenzji w pracie zagranicznej - zwykle entuzjastycznych - ale... no wlasnie. Moze poprawilby dynamike i szczegolowosc, a lampowe ciepelko by zostalo?

Wiem, wiem - trzeba sluchac samemu. To zrobie, jednak nie chcialbym sie zasugerowac (autosugestia to mocna rzecz, patrz fakirzy i inni tacy) i uslyszec to, co chcę.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/11762-arcam-9-cd-prosz%C4%99-o-opini%C4%99/

Słuchałem 9-tki ok. 2 lata temu. Był to kiedyś model referencyjny dla ś.p. redakcji MHF. Bardzo szczegółowo wypowiadał się na jego temat m.in. Stereophile. Nie kupiłem go za "wołane" wówczas 3000,-,ponieważ prezentował (z tego co pamiętam):

- dość słaby bas,

- wypchniętą do przodu średnicę,

- dżwięk raczej mało przestrzenny (w głąb),

-staro-arcamowski plastykowy garnitur.

• Redaktorzy

Radzę posłuchać. Faktycznie, cała prasa go kochała, uważano go za najlepszy "to date" zrobiony CD tej firmy. W UK chodzą teraz po jakieś 350 GBP.

posiadam Arcam Alpha 8SE, gra to b. fajnie,w moim SYSTEMIE świetnie się spisuje. Dźwięczna góra, wyraźna szeroka scena, dobra kontrola basu (czego np nie można powiedzieć o MArantz 63 MK II).

Zależy jak brzmi reszta toru. Jeśłi gra jasno i twardo to nie jest dobrym pomysłem dobieranie cd arcama. Jeśłi ciepło i okrągło, powinien się dobrze uzupełniać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.