Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade za 0,7-1,5k zest. kina domowego dla lepszego odsłuch stereo

traffic7_20096

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Chciałbym inwestując 0,7-1,5k w posiadany zestaw uzyskać lepszą jakosć muzyki stereo na zestawie do kina domowego:

ampli; denon AVR-1706

dvd: dv-380

wharfedale 9.5

Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś odtwarzacza cd bądź odtwarzacza plików flac (najwyżej będę sukcesywnie przenosił kolekcję cd w ten format)

moje typy:

Denon DCD520 AE (750zł) (cd)

pioneer n-30 (1150zł) (flac)

Yamaha CD-N301 (1350zł) (cd+flac)

Ma to sens - będzie zauważalna różnica czy szkoda ładować w to kasy?

pozdrawiam Kowalski

Przyjmuję do wiadomości.

Jakieś propozycje wzmacniacza stereo (nowy/prawie nowy) do tych głośników

jakieś propozycje odtwarzaczy?

cd , flac cd+flac?

budżet narazie do 1,5k

więcej to już niestety za pół roku najwcześniej.

Kowalski

Witaj,

dokupujac nowy odtwarzacz sieciowy lub strumieniowy w drobnym stopniu poprawisz jakość dźwięku, jednak będzie to raczej niewielka zmiana. Największym ograniczeniem jest niestety amplituner, który w stereo jest "wąskim gardłem" systemu. Tak więc pozostają dwie drogi, pierwsza to zmiana na klasyczny, dwukanałowy wzmacniacz stereofoniczny oraz w przyszłości dokupienie odtwarzacza CD z funkcjami sieciowymi (Yamaha CD-N301, Onkyo CD-N7050). Drugą opcją jest wymiana amplitunera na wyraźnie lepszy model, pozostając przy urządzeniu wielokanałowym, co oprócz poprawy jakości dźwięku, wprowadzi pełna funkcjonalność sieciową. Pozostaje jeszcze trzecia opcja, pewien kompromis, wybór jednego ze stereofonicznych amplitunerów sieciowy, który zapewni Ci pełną funkcjonalność sieciową, wyraźnie lepszą jakość dźwięku oraz możliwość pozostawienia Twojego odtwarzacza DVD jako zródło CD, który połączysz z amplitunerem łączem cyfrowym (wykorzystasz przetworniki, znajdujące się w amplitunerze, a nie kiepskie z odtwarzacza DVD). Na dzień dzisiejszy masz do wyboru Yamaha R-N301, Yamaha R-N500, Onkyo TX-8050, Harman Kardon HK3700 i HK3770.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu, w przypadku pytań i oferty finansowej służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A to chyba już wiem skąd to deja vu.

Już musiałem kilka lat temu się nad tym zastanawiać.

Jak to zaczynam analizować i myślę nad podwójnymi kablami do kolumn do drugiego wzmacniacza

/lub jakimiś przełącznikami za 400zł/ to mam dość :)

Chyba nie dojrzałem do lepszego stereo.

Może jak będę bogaty jak Europejczyk i będę miał do wydania 4k to pomyślę na pożądnym upgradem a za 1,5k to se można ;/

pozdrawiam i dzięki

A swoją drogą to ciekawe dlaczego tak trudno zrobic wzmaka co jest ok do kina domowego i do stereo -

litości dlaczego albo / albo?

za 1000zł to se mogę kupić drugą parę wafli 9.5 i składać drugi zestaw :)

Kowalski

O dziwo można za 1500 mieć dobre kino i stereo

Ja mam hk avr 255 jako ampli i z niego wychodzi z pre dźwek na koncowke mocy Sony, do której są podłączone kolumny frontowe. Ale u mnie miało to sens gdyż posiadam pełne 5.0 i muzyki słucham 50/50 z filmami. Lubie dobre stereo dlatego odpuścilem kompromisy. Dzięki temu, że moja końcówka ma potencjometr to do niej mam podłączony cd a do ampli całą resztę sprzętów.

Jak się nie mylę to twój ampli nie ma wyjscia pre, więc musiałbyś wymienić go na coś droższego. Dobre stereo nie musi wcale kosztować 1000,- + .... Jeśli się dobrze poszuka to można znaleźć świetny sprzęt (niestety wiekowy), który będzie kosztował 200- 300 zeta. Niestety ze względu, że są to używki i nie kosztują po 2000 i wiecej to rzadko interesują one "audiofili" a potrafią zawstydzić dużo młodsze konstrukcje.

No tak właśnie czytam i liczę :) I jak by nie liczył wychodzi 4k :)

hk avr 255 1900zł a gdzie stereo ?

ja też mam zestaw 5.0 i tez mam filmy / muzyka 50/50 - z jakości DD DTS z BR jestem zadowolony ze stereo nie. Ale widze, że to ciężko będzie poprawić

w budżetowej wersji. Kupię wzmaka stereo i cd do tego co mam to kolumny jak podłącze?

Jak zacznę od wymiany ampli to tylko na to wystarczy więc po co się brać jak nadal będzie słabo grało?

Wygląd na to że mam za mało kasy.

Na przepinanie kabli od kolumn za każdym razem jestem za wygodny i za stary. Przełączniki i kable to wyjdzie z 500zł (zostanie 1000zł ciężko będzie coś znaleźć).

Chyba nic z tego nie wyjdzie ale jeszcze się zobaczy.

K.

Ja avr255 kupilem za 900

Koncówka sony kosztowala mnie 200

razem 1100

z tych 1500 starzy jeszcze na dobrego cd-ka

np jakiś starszy marantz typu cd52 mkii- na allegro teraz jest za jakies 250

razem 1350

Jak nie boisz sie lutownicy to polutuj Sobie do tego rca na klotzu MC2000 lub cordialu cmk250, jakies przyzwoite wtyki i będziesz w szoku odtwarzajac plyty na tym leciwym cd. Na takich rca polacz tez pre z ampli do wzmaka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

odnosnie mozliwosci zakupu ponizej 1000 avr255

Trzeba tylko poszukac

Oczywiscie nie namawiam na taki kpl. U mnie się sprawdza.

No i oczywiście po takim upgradzie będzie jeszcze parę złotych po sprzedaży obecnego ampli

Chyba się zagalopowałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.