Skocz do zawartości
IGNORED

ECC 88 (6922) od jakiego producenta?

gry-pa

Rekomendowane odpowiedzi

W Danii jest firma, ktora specjalizuje sie w lampach hi-fi i sprzedaje je pod wlasna nazwa ale... jest to dziwna sprawa.

Mianowicie podaje sie im o jaki wzmacniacz chodzi a oni dobieraja lampki. Lampy sa przez nich parowane tak pod wzgledem wzmocnienia, liniowosci, innych parametrow jak i tego, czy pasuja do siebie jako para. Do kazdego kompletu dodaje sie wynika badania labolatoryjnego z wykresikami a oni z kolei maja swoja tabelke, jakie paramtery lamp sa najlepsze dla konkretnych wzmacniaczy. Niestety, nie wiem, czy jest to cholernie drogie (pewnie tak) i jakich producentow lampy poddaja oni selekcji wedlug klucza, jakim sie kieruja no i jak powstal ten klucz.

pzdrw

soso

poszukaj w archiwum był juz ten temat wałkowany. Daj sobie spokój z sovtekami itp. Kup sobie jakies NOS-y ( New old stock ) np. telefunkeny, valvo, amperexy, simensy itd. Uważaj na brimary jest duzo podrób w necie. Te lampy są duzo, duzo lepsze niz nowe, ale... i niestety droższe. Pozdrawiam.

właśnie skleciłem preamp na e88cc philipsa SQ. grają bardzo hmm... nie lampowo

detal, szybkość, czasami może nawet nadmierna ostrość, ale może to być wynikiem tego, że po pierwsze lampki są nowe, po drugie ciągle "walczę" z dobraniem punktu pracy (napięcie anodowe, prąd itd).

a może ma ktoś pre na ecc88? jak macie ustawiony punkt pracy, żeby efekty brzmieniowe były miodzio?

pzdr

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam od niedawna kilka lamp 6922 od Sovtek/typ 2 (patrz powyzej) z tej firmy. Na bance maja napis Electro Harmonix :-)

Graja przednio, $25 za najlepszy sort. Wygrzewane i parowane.

Hmm, niektore NOSy pewnie graja lepiej, ale jak ktos ma 6 lamp do wymiany, to trudno mu wydac $1000 na ten zbozny cel.

pozdr.

Ukryta Zawartość

robtango->

rzeczywiscie, graja swietnie. Sprawdz ten link z upscaleaudio, tam jest wyjasnione, ja nie jestem ekspertem:

"6922 / 6H23 - Since quality new old stock 6922 types are getting hard to get, we have been figuring out the best moves for our customers. When people refer to "Sovtek" 6922, this is a general reference to a Russian made 6922. It may or may not say Sovtek on the tube, and we have NINE different types of tubes made in different Russian factories. Some we don't care for, some are OK, a few are excellent.

For clarity, here are the types available:

Type 2 - This is boxed a number of ways. They can come to you in EH box, white box, with English or Russian writing as a 6922 or 6H23. What counts is the sound, which is excellent. They are slightly relaxed. Just a smidge. If you have a Sonic Frontiers or ARC they will help you have a more palpable midrange. For Private Reserve, the best of the best testing, it's $25 each. For $20 each you get almost that, called Premium Select. Low noise driver or DAC grade $15. (...)"

pozdr.

Ukryta Zawartość

ebay jest nie tylko w Niemczech.pozdr

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Jak narazie sq nie do pobicia. jednakie w bance i latwo dobrac pary. Cos mi sie wydaje ze wystepuja roznice miedzy producentami. Np. prad anodowy wtakim samym punkcie pracy moze byc rozny w typie 6dj8 6922 ? czy napewno to jest to samo co ecc88? niby pinologia sie zgadza ale reszta? czekam na podstawki do systemu pomiarowego dla lamp z rodziny ecc88. Zrobie dokladne badania wszytskich typow. Pod wzgledem audio oczywiscie takie param. bede mierzyl jak wzmocnienie, impedanje wew w ukladzie WK i WA. A takze thd dla 2V na anodzie i wiecej np. 20V. RMS oczywiscie.

Jeśi chodzi o ECC88, a jeszcze lepiej E88CC, to polecam za PP Mullarda. Sam jestem fanem tej marki, miałem u siebie parkę E88CC, jedna po prostu mi się zbiła po upadku z pudełka na podłogę (nie zdążyła pograć biedaczka..) a drugą ostatnio wymieniłem na sieciówkę polskiego producenta z Olsztyna hehe :) Sieciówka gra super, podobnie jak zapewne Mullard. trudno mi sobie wyobrazić co może grać lepiej. Jest jeszcze Telefunken, poza tym Mullard nie ma żadnej konkurencji, co stwierdzam z przyktością, szczególnie jeśli chodzi o zupełnie niedostępne już KT88.

Nie mam doswiadczenia z lampami i malo ich odsluchalem w swoim systemie, z tej serii polecam Philips SQ, moim zadniem lepszy od 6N23P, niektorzy mowia ze mula, ale jak to zwykle zalezy od calego systemu, pewnie bym sprobowal czegos lepszego, jak TFK ale mam preamp w pelni zbalansowany i po 4 lampy na strone, 8 x .....

ps

widzialem senicz na allegro sprzedaje sq po 100zl, jak na gieldach mozna kupic za 10...

Bardzo wazne jest strojenie wyrownawcze lamp obu kanalow, nie zapominajcie o tym!!!

a czy w przypadku tej lampy, jest jakiś powszechnie uznany i pożądany rarytas ?

NOS:

Philips Holland SQ E188CC / 7308

Amperex 7308 USA Gold Pin

Siemens E188CC / 7308

Siemens 6922 / E88CC

Telefunken ECC88 / 6DJ8

Tesla E88CC / 6922 Gold Pin

i bieżąca produkcja:

E88CC JJ Gold Pin low noise

6922 EH Goldpin low noise

ja chcę zmienić swoje tesla e88c gold pins na coś z dwójki:

siemens CCa lub telefunken Cca. na ebay.de używaną parę siemens cca

wyceniono na ponad 200$. Chyba łatwiej będzie jednak kupić siemensy.

Czy ktoś może potwierdzić, że ecc808=e88cc ? Gdzieś to czytałem.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Po pierwsze to E88CC= tylko i wyłącznie E88CC. Niby po co lampa jest inaczej oznaczona? Dla jaj?

A po drugie - źle usłyszałeś, ECC808 to lampa którą można stosować zamiast ECC83 (słownie: osiemdziesiąt trzy), z tym że należy uważać na inaczej wyprowadzone elektrody, podobnie zresztą jak w przypadku radzieckiej 6N2P. Ale znowu - odwrotnie, nia bardzo. ECC83 nie jest po prostu zamiennikiem dla ECC808, bo jest bardziej wrażliwa na przydźwięk od żarzenia, szumi itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.