Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast Espilonów 960?

krzych

Rekomendowane odpowiedzi

Już widzę, jak niektórzy Forumowicze zgrzytają zębami :-D , ale mam problem i proszę o radę. Niebawem zmieniam mieszkanie, a co za tym idzie - pokój odsłuchowy. W związku z tym muszę zmienić głośniki, gdyż nawet „tak na oko” wiem, że nie wstawię tam obecnych kolumn (Avance Epsilon 960 mk2), ponieważ potrzebują one dużo miejsca z tyłu (b/r dmucha do tyłu i aby uzyskać zrównoważony dźwięk, trzeba je ustawić ok. 1 m od tylnej ściany). Nowe pomieszczenie będzie miało ok. 17 m^2, wysokość ok. 2,9 m i kształt litery L (na razie nie podam dokładnych wymiarów, bo ich nie znam ;-)

Podstawową cechą nowych głośników powinno być to, żeby „dobrze się czuły” w bardzo bliskim sąsiedztwie tylnej ściany (nawet ok. 10-20 cm), no i oczywiście, by pasowały do moich klocków i muzyki jakiej słucham (opis i wszystko, co potrzebne jest w „o mnie” :-) Tak sobie myślę, że powinna być to konstrukcja albo z b/r z przodu (lub ewentualnie do dołu, ale to przecież rzadkość) albo zamknięta; Kolumny powinny być niezbyt duże, tym bardziej, że nie jestem przywiązany do olbrzymich podłogowców z grzmiącym basem, więc monitor byłby jak najbardziej na miejscu.

Obczytałem już forum wzdłuż i wszerz (i inne źródła również) no i wciąż nie mam sensownego pomysłu, czego by posłuchać, gdyż większość dostępnych na rynku konstrukcji ma b/r z tyłu. Słyszałem, że podobno kolumny Castle’a dobrze grają mocno przysunięte do tylnej ściany, ale nie wiem czy to prawda; tak wstępnie wymyśliłem sobie odsłuch Pembroków lub Warwicków i na tym skończył się mój koncept ;-) Zatem mam pytanie – co moglibyście mi polecić tak w budżecie ok. 2,5 tys. PLN (nooo... max. 3 tys.); oczywiście nie wykluczam zakupu kolumn „z drugiej ręki”. Jeśli macie jakiś pomysł na kandydatów do odsłuchu, to proszę o posta :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/11783-co-zamiast-espilon%C3%B3w-960/

No wiesz, kupujac nowe kolumny za 2500 mozesz sie spodziewac bardzo duzego spadku jakosci dzwieku w porownaniu do Epsilonow, a nie sadze, aby Ci o to chodzilo. Ale jakies dobre podstawkowce second-hand za 3000 to juz moze byc cos fajnego!

-> Marcin T

:-) No zdaję sobie z tego sprawę... Dlatego poprosiłem o jakieś propozycje, aby nie pogorszyć brzmienia systemu przy okazji nieco wymuszonej okolicznościami zmiany kolumn. Wbrew pojawiającym się niekiedy krytycznym opiniom nt. Epsilonów, bardzo je sobie cenię i uważam, że nie są to złe głosniki. Ale muszę je zmienić, bo nie znajdę takiego miejsca w nowym pokoju, żeby odstawić je od tylnej ściany na ok. 1 m, a zblizone do ściany po prostu grają niedobrze - dominacja burczącego basu robi się nie do zniesienia... Próbowałem też kiedyś zatykać otwory b/r, ale brzmienie również nie jest akceptowalne :-(

Ciekawe... Ja mam pierwsza wersje Epsilonow (2xScan-Speak) i rowniez stoja one bardzo blisko mebloscianki (ok. 20 cm) ; pokoj ma ok. 18 m2. Kupujac je bardzo balem sie "przebasowienia". O dziwo nic takiego nie nastapilo. Aby uszczuplic bas polaczylem gniazda firmowymi zworami i zastosowalem dosc kontrolowany na basie Mogami the pure. Jest zupelnie dobrze - podejrzewam, ze ten model Epsilonow przy klasycznym ustawieniu (1 m od sciany) po prostu na basie bylby zbyt szczuply.

-> Marcin T.

:-) No to rzeczywiście interesujące... Wiesz, ja na razie tylko pytam o jakieś propozycje na wszelki wypadek, gdyż na początku (po przeprowadzce) i tak wstawię Epsilony i posłucham, jak one zagrają. Ale pokój jest bardzo nieustawny pod względem prawidłowego rozmieszczenia głośników w stereo i raczej bedę musiał z tych 17 m^2 "wykroić" tylko jakąś część, aby rozstawić swoje zabawki... I chciałbym ewentualnie wyeliminować konieczność odsunięcia głośników od tylnej ściany, gdyż obawiam się, że nie będę mógł kolumn odsunąć od niej nawet na 20 cm :-(

Krzych,

1. Decyzje o pozbyciu sie 960 popieram (nawiasem mowiac ciekawy zwrot w opiniach na ich temat dal sie ostatnio zauwazyc w naszej prasie wsrod panow recenzentow). Do slabiutkiego mocowo NAD to nie jest chyba dobry wybor choc kolumny ze tak powiem z innego przedzialu niz elektornika i pewnie mozna z nich wiecej wyciagnac.

2. Castle sa kolumnami nieco przeszacowanymi cenowo. Ostatnio napalilem sie bardzo na Harlechy S2 za okolo 2000 zl para, second hand oczywiscie, czarne. Ale zaprzyjazniony sprzedawca mi je odradzil. Jego zdaniem graja gorzej od np. duzo tanszych nastepcow AE Evo3 (!). Owszem, stolarka wybitna i prezencja oslabiajaca ale dzwiek ponizej normy cenowej. Dzwiek jego zdaniem jest nieco przytlumiony generalnie i nie ma wybitnej dynamiki, barwowo takze odstepstwo od neutralnosci, wysokie tony choc nie dominuja co do glosnosci to jednak maja ostry charakter szczegolnie przy wiekszych glosnosciach a bas z konstrukcji tunelowej takze jest specyficzny i nie do kazdego sprzetu pasuje. W sumie sporo zachodu, by wyciagnac z nich dobre brzmienia a i tak nigdy nie bedzie swobody i otwartosci. Takze trudne do wysterowania bo rzeczywista skutecznosc gorsza od podawanej w danych technicznych (producent dolicza w sobie tylko znany sposob to co generuje glosnik na gorze do tego, co jest dmuchane do przodu a do przodu jest ledwie 86 dB/1M/1W). Zniechecil mnie skutecznie. Inna sprawa, ze za te 2000 zl pewnie warto i w Polsce mozna wziac nieco wiecej odsprzedajac. Ktos napalony sie znajdzie.

Kolumna ta takze ma inna wade, jak kot na niej siadzie to siedzi na glosniku :-(

3. Stawianie kolumn blisko sciany przerabialem i skutki sa nie tylko zle dla basu ale generalnie cale efekty przestrzenne siadaja. Takie mam doswiadczenia. Najlepiej czuja sie kolumny min. 1 m od sciany tylnej i 1.5m od bocznych. Wtedy zaczyna sie slyszc to, co artysta mial na mysli. Bas refleksy nie sa tu zadnym wyznacznikiem.

4. Do tego NADa szukalbym czegos latwego do prowadzenia i jednoczesnie nie za jasnego. Takich tanich kolumn jest niestety niewiele. Moze jakies polskie?

pzdrw

soso

-> soso

Dzięki za kolejny wpis :-) Ja zdaję sobie sprawę z tego, że aby otrzymac prawidłowy dżwięk i walory przestrzenne, trzeba kolumny ustawić w odpowiednich odległościach od ścian bocznych tylnych. Problemem jest (a raczej będzie po przeprowadzce) fakt, że nie będę mógł ustawić kolumn w odległości ok. 1 m od tylnej ściany - po prostu pokój ma taki kształt i proporcje, że niewiele da się w tym kierunku zrobić... Dlatego muszę iść na jakiś kompromis i jednocześnie chciałbym uzyskać chociaż poprawne brzmienie. I dlatego zapytalem się o konstrukcje z b/r z przodu lub zamknięte, bo przezcież b/r z tyłu dodatkowo utrudnia mi jakiegolwiek sensowne ustawienie głośników. O 1 m od tylnej ściany po prostu mogę zapomnieć od razu. I tu jest pies pogrzebany :-( Co do Castli - tez spotkałem sie zopiniami że stolarka świetna, natomiast brzmienie - dość średnie; ale jeśli ktoś słyszał Castle - niech opisze chociaż swoje wrażenia.

Natomiast, czy C320 jest "słabiutki mocowo", to kwestia dyskusyjna moim zdaniem. Dość dobrze potrafi napędzić Epsilony, ale fakt, że one lubią prąd i nigdy im mało mocy ze wzmacniacza nie będzie :-)

-> PMD

tak, widziałem ten wątek... Interesujący jest ten nowy monitor AudioAcademy (Dion ma się chyba nazywać ); jednak nie wiem, kiedy - i czy w ogóle - wejdzie on do produkcji. Może ktoś z "kręgów zbliżonych do AA" ma jakieś wieści na temat tego monitora i np. przewidywanej ceny itd. ?? :-)

z tego co mi wiadomo można amawiać i te monitory i mimasy II, są to skończone gotowe konstrukcje. Musisz się kontaktować z AA, są z Łodzi. Jeśli nie znajdziesz namiarów, zapytaj Delta Studio, na pewno mają kontakt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.