Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka Stereo z Dysku Sieciowego

PS777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

to mój pierwszy post na tym forum i nie wiem czy temat był wcześniej omawiany, gdyż przeszukując forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Noszę się z zamiarem zakupu Dysku Sieciowego do stworzenia multimedialnej strefy domowej. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi w tym temacie, przemyślenia oraz własne doświadczenia

Jaki dysk sieciowy wybrać w cenie do 1000zł (najlepszy stosunek jakości do ceny, najlepsze parametry, czyli: funkcjonalność, niezawodność, szybkość działania, bezpieczeństwo itd., itp...

Noszę się z zamiarem zakupu DACa ACRAM rBlink do poprawienia jakości odtwarzanej strumieniowo z Ipada i zastanawiam się czy można byłoby wykorzystać w połączeniu z Dyskiem Sieciowym w bezpośrednim połączeniu do odtwarzania zgromadzonych na dysku sieciowym plików mp3

Z góry dziękuję za cenne podpowiedzi. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/117838-muzyka-stereo-z-dysku-sieciowego/

Synology i qnap w tej kolejnosci. Nie daj się zwieźć i kupić inne. Tylko na tych wykorzystasz łatwo,imgelni możliwości jakiemdaje ci dysk,nas.

Synology dodatkowo ma aplikacje na to samsung do ogladania.filmow.

do,sinologu podepniesz praktycznie każdy dac usb i będziesz z iPada mgl sterować odtwarzaniem. Polecam Audioquest Dragonfly bo jest w dobrej cenie i ma regulacje w domenie analogowej.

.

Szczerze wolę wydać 400-500 zł na HP Proliant N54L i zainstalować tam FreeNas lub OpenMediaVault ( banalnie proste ). Tańsze , bardziej rozbudowane i wszechstronne urządzenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szczerze wolę wydać 400-500 zł na HP Proliant N54L i zainstalować tam FreeNas lub OpenMediaVault ( banalnie proste ). Tańsze , bardziej rozbudowane i wszechstronne urządzenie.

Ukryta Zawartość

Glosne, duze, i ciagne 10x wiecej pradu.

Osobicie posiadam Synology 112+ ale obecnie kupilbym QNAP HS251 - nie posiada wiatraka - chlodzenie pasywne, miejsce na dwa dyski, mozliwosc podlaczenia zewnetrzengo monitora choc dzis juz prawie kazdy posiada jesli nie tablet to przynajmniej smartfona wiec ze sterowaniem nie ma problemu.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Chyba nie miałeś z tym kontaktu.

Głośne - nawet z 1m nie słychać.

Pobór prądu - na pewno nie jest to znaczna różnica. Można też tryb uśpienia uruchomić z automatu.

Wolę takie rozwiązanie niż nabijać kieszeń firmom jak powyżej za NIC .

Ja polecam jakiś mini pc z linuxem :)Tansze i z możliwością podpięcia do tv.Te wszystkie dyski sieciowe bazują przecież

na linuxie...Mini komputer z dyskiem może służyć jednocześnie jako router,dysk sieciowy i stacja multimedialna.

Ukryta Zawartość

Można zamontować dysk 2,5cala.Pobór prądu około10wat

Ukryta Zawartość

Długo analizowałem zakup NAS-a i wybrałem Asustora AS-302T. Dlaczego ? Lepsze oprogramowanie niż QNAP i Synology. Wyjście HDMI i opcjonalny pilot. Zainstalowałem na tym XMBC i podpiąłem do TV mam też na tym całą bazę filmów. Wszystko śmiga pięknie. Zainstalowałem MinimServer do muzyki. Działa perfekcyjnie. Na dzień dzisiejszy można kupić nowy jeszcze szybszy model ASUSTOR AS5002T na Celeronie 2.41Ghz a nie Atomach jak konkurencja. Asustor ma "sklep" z aplikacjami obecnie jest ich koło 200 już. Bazy danych, serwery WWW, różne multimedia, eMule, uTorrent. Wszystko instalowane jednym kliknięciem i zawsze w wersji sprawdzonej z Asustorem. Ma wentylator ale go nie słychać. Więcej hałasu robią głowice dysków ale po zamknięciu szafki w której stoi NAS nic już do nas nie dociera (szafka nie ma tylnej ścianki więc dopływ powietrza jest ciągły a za szafką zostawione 40cm miejsca do ściany). Obecnie planuje przejść na nowy model z procesorem Celeron Quad Core 3Ghz i na 4 dyski model ASUSTOR AS5104T bo tak mi się spodobała opcja z XMBC, że już niedługo skończy się miejsce na filmy a do tego będzie jeszcze trochę szybciej śmigać choć i tak nie bardzo jest się do czego przyczepić. Do tego NAS-a można podpiąć też klawiaturę i myszkę, jest przeglądarka www więc jest to też prawie komputer :-) Mi wystarcza sam pilot bo tylko XBMC obsługuje zdalnie.

Zapomniałbym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do kompletu świetnie oceniane Xonary i mamy extra zestaw.

Ukryta Zawartość

Jak ktoś potrzebuje aż tak dużej wydajności ( nie wiem po co ) to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dalej nie wiem po co wyrzucać kasę dla 'renomowanych' firm specjalizujących się NAS.

Dla Linuxa ( FreeNas , OMV ) są setki tysięcy aplikacji. Dla mniej wtajemniczonych obsługa via przeglądarka jest równie prosta jak w Synology/Qnap itd.

Możemy zrobić porównanie wydajności na poszczególnych maszynach.

Mój N54L z 4 dyskami w RAID5 wysyca w pełni łącze GbE .

Po skorzystaniu z opcji bonding ( dodaktowa karta sieciowa na pci-e i agregacja 2 łącz - jeśli router obsługuje ) mamy wydajność która obsłuży nie tylko domowe audio/video ale również funkcje udostępniania jak smb/ftp/sftp itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem pod tv komputer i już nie chce dlatego mam NAS-a. Komputer miałem za 3x tyle co w linku powyżej i nie o to chodzi. Ja NAS-a kupiłem bo z komputerem wiecznie coś było nie tak. Ręczna instalacja programów, aktualizacja a to coś przerywa a to coś nie działa po aktualizacji. Sprzedałem kompa do audio w którego wpakowałem z 6 tysięcy kupiłem NAS-a i Auralica Aries i mam spokój. Wszystko działa zawsze i jest prosto i wygodnie a gra znakomicie. Linuxa mam w nosie bawiłem się tym jako dzieciak jeszcze obecnie już nie mam ochoty i czasu grzebać i pewnie wiele osób uważa tak samo i dlatego taki NAS jest fajny. Chce szybszego dla świętego spokoju ten co mam bez problemu odtwarza film HD i strumieniuje w tym samym czasie muzykę a głównie nowszy zainteresował mnie bo ma jeszcze wyjście optyczne no i jak pisałem 4 dyski. 6TB mam już na wykończeniu na 4 zrobię sobie 12TB jeszcze będę miał na kolejne 2-3 lata spokój. Do Austora mamy 200 aplikacji zatwierdzonych przez Asusa które są stabilne na bank i ten wybór zadowoli 95% osób a dodatkowe można wgrywać ręcznie. Tam też jest Linux i Celeron Quad Core 3Ghz z 2GB ramu więc w niczym nie ustępuje tym małym serwerom tylko prościej i jeszcze bardziej bezproblemowo. W garażu stoją u mnie obecnie dwa serwery IBM i Compaq na Xeonach bo ostatnio zrezygnowałem z alokacji i nawet przez chwilę nie pomyślałem, aby je sobie wstawić pod TV :-) Wolałem NAS-a.

Ja swojego NAS w tej formie użytkuję pół roku i nie miałem żadnych problemów.

Używałem też Zyxela i Qnap i obecne rozwiązanie moim zdaniem jest bardziej bezobsługowe i wszechstronne.

Nie ma tutaj jednoznacznie wygranych i przegranych rozwiązań - ja wolę otwarte rozwiązania na linux i niższą cenę .

Synology_DS214play. Mam i polecam. Trochę więcej niż niż 1 000 zł i oczywiście trzeba dokupić dyski.

W.

Własnie też zastanawiałem się nad tym modelem - jest ciekawy i wszechstronny.

Osobiscie zastanawiam się także na Qnap 212

Ukryta Zawartość

Jesli Ktoś mogłby mi podać przewagi jednego i drugiego na które warto zwrócić uwagę?

Ukryta Zawartość

Synology i qnap w tej kolejnosci. Nie daj się zwieźć i kupić inne. Tylko na tych wykorzystasz łatwo,imgelni możliwości jakiemdaje ci dysk,nas.

Synology dodatkowo ma aplikacje na to samsung do ogladania.filmow.

do,sinologu podepniesz praktycznie każdy dac usb i będziesz z iPada mgl sterować odtwarzaniem. Polecam Audioquest Dragonfly bo jest w dobrej cenie i ma regulacje w domenie analogowej.

dankam dlaczego własnie w kolejności Sonology potem qnap?

czy ten model który poleca Filwoj Synology DS 214 play bedzie lepszy od tego qnapa 212 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukając NAS'a robiłem porównania Synology i Qnap oraz kilku innych o podobnych możliwościach ale Synology wygrał, przede wszystkim opiniami w necie i oprogramowaniem. Nie mam porównania praktycznego bo tylko jeden kupiłem :) ale nie żałuję. Częste aktualizacji i duże możliwości jak na moje potrzeby oraz jak dotąd żadna wpadka.

W.

Poczytałem teraz trochę o tym QNAP TS-221 i możliwościami chyba co najmniej dorównuje Synology DS 214 Play. Tak, że potrzebne by były opinie użytkowników aby wybrać.

Wojtek

Szukając NAS'a robiłem porównania Synology i Qnap oraz kilku innych o podobnych możliwościach ale Synology wygrał, przede wszystkim opiniami w necie i oprogramowaniem. Nie mam porównania praktycznego bo tylko jeden kupiłem :) ale nie żałuję. Częste aktualizacji i duże możliwości jak na moje potrzeby oraz jak dotąd żadna wpadka.

W.

Poczytałem teraz trochę o tym QNAP TS-221 i możliwościami chyba co najmniej dorównuje Synology DS 214 Play. Tak, że potrzebne by były opinie użytkowników aby wybrać.

Dziękuję Filwoj za obiektywną opinię.

Może Ktoś wypowie się także w temacie Qnapa 212

• 2 miesiące później...

Mam DS212J - dwa dyski WD Green zapełniłt sie i jutro zamawiam ASUSTOR AS5104T.

Wybór padł na niego po całodziennej literaturze, opiniach i porównaniach.

Jest w porzo, ma rozwojową pamięć, VMWare itp, dla biernych muzyków ( słuchaczy ) wyjście cyfrowe do wzmaka no i HDMI 1,4 do TV plus KODI....

Mój SYNEK tj DS212J jutro zostanie wystawiony na aukcje dobroczynne, szkoda dziadka....

Do NAS to tylko WD Red lub Black z dyskow. Cena/jakosc/niezawodnosc. Dobrze jest tez zrobic lustro sobie na wszelki wypadek, pozniej jest latwiejszy backup.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.