Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer, czy jeszcze zagra?

andrzejkrzysta

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, dwa dni temu kupiłem zestaw głośników Canton movie 130 oraz amplituner Denon AVR X1000. Podłączyłem głośniki wraz z subwooferem. Postępowałem zgodnie z instrukcją wyświetlaną przez amplituner (podłącz kabel głośnika lewego, podłącz kabel głośnika prawego, itd.), następnie odbyło się sprawdzenie głośników (amplituner puszcza przykładowy dźwięk na każdy kanał po kolei) no i jak doszło do subwoofera to zagrał głębokim basem. Dla sprawdzenia pokręciłem pokrętłem volume i zerwał dźwięk. Od tamtego momentu nie udało mi się wydobyć z niego dźwięku. Podłączony jest kablem RCA/2xRCA. Lampa power się świeci, ale subwoofer nie daje kompletnie dźwięku. Nie wiem co teraz robić. Domyślam się, że po prostu go zepsułem. przepalił się czy coś takiego. Czy mógłby ktoś doświadczony odpowiedź co konkretnie się stało? Jak wygląda naprawa takiego subwoofera czy po prostu skorzystać z gwarancji ? Jestem strasznie zły bo nowy sprzęt, a tu taka wtopa

https://www.audiostereo.pl/topic/117990-subwoofer-czy-jeszcze-zagra/

Wez instrukcje obslugi i poszukaj jak zrobic reset amplitunera...jezeli to nie pomoze albo poszedł bezpiecznik w subie (optymistyczna wersja) albo uwalona koncowka mocy w ampli ( to juz tylko gwarancja)

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

A w którą stronę pokręciłeś potencjometrem suba, może dałeś za głośno potencjometrem suba i podczas kalibracji amplituner ustawił go na bardzo cicho, napisz co dalej robiłeś z tym, ustaw prawie najciszej potencjometr głośności w subie i ponów kalibracje. Bo skoro świeci się dioda power w subie to nie jest walnięty wzmacniacz w nim.

aktualnie jestem poza domem i nie mogę sprawdzić, ale z tyłu wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przepraszam za drugi post z rzędu ale nie znalazłem możliwości edycji.

kręciłeś potencjometrem w trakcie kalibracji,reset amplitunera.

tak naprawdę to nie była jeszcze kalibracja, tylko "sprawdzenie" czy głośniki są prawidłowo połączone (krótki dźwięk puszczany przez amplituner w kółko na każdym z głośników po kolei) najpierw sprawdzono wszystkie głośniki (grały i grają ok) i kiedy dźwięk pojawił się na subwooferze niepotrzebnie kręciłem pokrętłem volume (na subie). Potem już nie udało mi się uzyskać dźwięku.

czy jak dotykasz np palcem jeden z rcs w nim słychać jakieś buczenie

nic nie słychać

Jak piszą koledzy: zresetuj ampla i ustaw sub na około 9-10 i wtedy kalibruj nic nie tykając :)

kilkukrotnie próbowałem przywracając ustawienia fabryczne ampli z różnymi ustawieniami pokrętła volume i frequency na subwooferze i ciągle nic

w instrukcji mało co jest napisane, ale może chodzi o bezpiecznik? czy wymiana go może pomóc ?

zakladajac ze bylo/jest dobrze podlaczone to chyba tylko to zostalo..

<br />reset amplitunera...jezeli to nie pomoze albo poszedł bezpiecznik w subie (optymistyczna wersja) albo uwalona koncowka mocy w ampli ( to juz tylko gwarancja)<br />

albo uwalona koncowka mocy w ampli ( to juz tylko gwarancja)

dlaczego miałaby być uwalona końcówka w ampli skoro na suba nie był podawany sygnał ze wzmaka(końcówki mocy), przecież to nie jest sub pasywny, żeby poszła końcówka mocy w ampli.

Czyli to było podczas testu a nie autokalibracji, niepotrzebnie robiłeś reset, i tak to by nic nie dało.

zakladajac ze bylo/jest dobrze podlaczone

Podłączony jest kablem RCA/2xRCA

gdzie indziej tego RCA nie da rady włożyć.

Jeśli spalony byłby bezpiecznik to nie świeciłaby dioda POWER ale żaden problem sprawdzić.

Jeśli możesz ściągnąć maskownicę z suba to sciągnij i delikatnie połóż palce na membranę w okolicach nakładki przeciwpyłowej ( tego wybrzuszenia w środku głośnika ) dwa palce po przeciwnych stronach i spróbuj delikatnie naciskać oboma palcami równomiernie czy membrana rusza się bez oporów i jakichś odgłosów (chodzi o cewkę). Jeśli chodzi/rusza się to głośnik nie uległ zniszczeniu a konkretnie cewka. Sub powinien mieć zabezpieczenie niedopuszczające do przeciążenia głośnika/cewki. To zabezpieczenie powinno wyłączyc suba w momencie gdy głośność jest ustawiona dość wysoko i do suba dojdzie mocny sygnał. Jeśli coś będzie charczało/szurało podczas próby poruszenia membrany, membrana rusza się z wyraźnymi oporami tzn , że padła cewka w głośniku. Nacisk musi być równomierny oba palcami żeby cewka nie ocierała o ścianki w magnesie bo może dać Ci to mylne informacje. Nie martw się nic się nie stanie dla głośnika jeśli nie jest już uszkodzony(cewka). Normalnie to właśnie tak pracuje, cewka porusza się w magnesie co i Ty uczynisz palcami ale jak "mówiłem" delikatnie i nie za głęboko. Tak z centymetr. Zresztą jak zaczniesz ruszać to jeśli wszystko jest ok nie będzie oporów ani żadnych innych nietypowych odgłosów.

Jeśli chodzi/rusza się to głośnik nie uległ zniszczeniu a konkretnie cewka. Sub powinien mieć zabezpieczenie niedopuszczające do przeciążenia głośnika/cewki.

Przy spalonej cewce, moim zdaniem, też raczej będzie się ruszać bez oporów. No i raczej w subie tej klasy nie ma zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowego innego niż bezpiecznik jeśli końcówka zrobiona jest na elementach dyskretnych...

• 2 tygodnie później...

Koncowka mocy we wzmacniaczu w subie...poustawiaj na 1/3 potencjometry w subie i zrob test

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak teraz korzystać z tego subwoofera, żeby znowu czegoś nie uszkodzić?

Nie powinna Cię o to głowa boleć.

Za pierwszym razem powinieneś wysłać suba sprzedawcy i reklamować jako towar niezgodny z umową.

W takim przypadku jak Ci padnie za drugim razem, to zażądałbyś zwrotu kasy. Jak to jest takie truchło, nad którym trzeba chuchać, dmuchać a nie używać zgodnie z przeznaczeniem, to lepiej takiego bubla oddać i kupić coś co działa.

Używaj normalnie, jak padnie to odsyłaj sprzedawcy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.