Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie pomiarów 2 kolumn

Skrzekus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w temacie jak niżej.

Wklejam wykresy z pomiarów 2 różnych kolumn podłogowych jakie miałem okazję odsłuchiwać ostatnio w swoim pomieszczeniu o pow. ok. 20m2.

Wykresy wykonane dla kolumny lewej w ustawieniu: 80cm od tylnej ścianki kolumny do ściany za kolumną oraz 60cm od ściany bocznej (czyli kolumna troszkę wciśnięta w róg pomieszczenia)

Czy na podstawie tych wykresów da się odpowiedzieć na pytanie, który głośnik lepiej wpasowuje się już na starcie w moje pomieszczenia i ew. z którymi problemami łatwiej będzie sobie poradzić później, mając w planach dalszą delikatną adaptację akustyczną.

Wiem, ze pomiary to nie wszystko i liczą się także wrażenia subiektywne i pewne preferencji itd. ale załóżmy, że rozpatrujemy temat tylko na podstawie danych technicznych z wykresów.

Dodatkowo pytanie do wykresu "model 2 wat.jpg"

Jak interpretować tą "górę" w przedziale 20-50 Hz, w przypadku kiedy głośnik nie schodzi (katalogowo) poniżej 35 Hz, co może być tego przyczyną ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

p.s. pomiary dokonane przy pomocy miernika Radioshack + karta Behringer + REW.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18680-0-15584900-1423516706_thumb.jpg

post-18680-0-68831100-1423516712_thumb.jpg

post-18680-0-54988800-1423516720_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak interpretować tą "górę" w przedziale 20-50 Hz, w przypadku kiedy głośnik nie schodzi (katalogowo) poniżej 35 Hz, co może być tego przyczyną ?

Akustyka, błąd pomiaru…

Czy na podstawie tych wykresów da się odpowiedzieć na pytanie, który głośnik lepiej wpasowuje się już na starcie w moje pomieszczenia i ew. z którymi problemami łatwiej będzie sobie poradzić później, mając w planach dalszą delikatną adaptację akustyczną.

Wiem, ze pomiary to nie wszystko i liczą się także wrażenia subiektywne i pewne preferencji itd. ale załóżmy, że rozpatrujemy temat tylko na podstawie danych technicznych z wykresów.

Przełączaj sobie grafiki na pełny ekran między jedną a drugą. Na „różowej” te basy wyglądają niby imponująco, ale to jest +10dB, których nie ma za bardzo jak zwalczyć, poza tym podejrzewam, że to raczej jakieś zdudnienia, niż autentyczny oryginalny dźwięk, tylko dziwnie głośniej.

Bez długiej analizy na ucho nie ujedziesz — wykres może jedynie podpowiadać, na co zwrócić uwagę.

Jeśli robiłeś kilka powtórzeń pomiarów i warunki były takie same to według mnie ta kolumna może mieć łagodniejsze zbocze dlatego mogła grać kilka dB głośniej co spowodowało że płyta w meblach/drzwiczki/płyta GK zaczęła rezonować i stąd masz więcej basu.

Jak nie robiłeś kilku powtórzeń pomiarów to ten bas może być z ciężarówki przejeżdżającej za oknem czy innego źródła nie kolumnowego.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Tak, robiłem kilka pomiarów tej kolumny i za każdym razem jest podobnie.

Pomiary dla prawej kolumny również pokazują tą "górę" jednak w krótszym przedziale częstotliwości: 20-30 Hz - szybciej opada. (wklejam wykresy poniżej).

ta kolumna może mieć łagodniejsze zbocze

Co to oznacza, że kolumna może mieć łagodniejsze zbocze...jak to rozumieć :) ?

Czy winowajcą ewentualnego rezonansu może być:

1) ściana za kolumnami - to cienka ścianka z cegły 5cm + tynki (razem jakieś 10cm grubości). Za tą ścianą jest inne pomieszczenie...

2) metalowy kaloryfer znajdujący się w lewym narożniku obok kolumny (wymiary jakieś 60cm*60cm, grubość ok 20 cm);

3) szafa z MDF-u na całej krótszej ścianie (jakies 3,6 m szerokości x 2,4 m wysokości).

Jeżeli tak to jak najlepiej zidentyfikować gdzie tkwi problem ?

Pzdr.

Ukryta Zawartość

post-18680-0-33693500-1423589483_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to oznacza, że kolumna może mieć łagodniejsze zbocze...jak to rozumieć :) ?

tzn. że kolumna gra w paśmie od X do Y, a częstotliwości niższe niż X są głośniejsze niż w drugiej kolumnie.

Producenci podają pasmo w którym kolumna gra dość liniowo, co nie oznacza, że poniżej cz. X i powyżej cz.Y nie wydaje z siebie dźwięków.

Winowajcę najlepiej zlokalizować grając niskie częstotliwości i słuchać czy coś nie rezonuje, lub w przypadku szafy możesz ręką sprawdzić czy nie wpada w wibracje.

Acoustic Lab - dziękuje za odpowiedź.

Przed chwilą robiłem różne eksperymenty z wyposażeniem pokoju typu:

przestawianie mebli, otwieranie/zamykanie szafy, dociskanie drzwi szafy oraz okien, kaloryfera i inne "kabarety" podczas których żona miała ubaw :)

.....ale na wykresach nic się nie zmieniło ( w tym przedziale częstotliwości).

Wydaje się również, że nic nie rezonuje ale.... może być też tak, że ja nie umiem tego sprawdzić tak jak należy... :(

Zakładając, ze nie ma rezonansu to rozumiem, że wybierając ten głośnik trzeba będzie zaakceptować fakt takiej a nie innej charakterystyki w dole pasma (bo tak niskiego basu nie zniweluję bez kilku dużych pułapek basowych?) Inna sprawa, że kiedy słucha się muzyki to w niczym to nie przeszkadza.....

Czy możesz proszę także powiedzieć jak w Twojej ocenie wygląda pozostała część pasma dla obu kolumn i ew. z którymi będzie mniej problemów na etapie przyszłej umiarkowanej adaptacji akustycznej ?

Z góry dziękuje.

S

Lepsza w adaptacji będzie pierwsza, bo ma krótszy ogon głównego rezonansu. Choć to też zależy od stopnia umiarkowania adaptacji którą byś robił i ustawienia kolumn/miejsca odsłuchowego.

(bo tak niskiego basu nie zniweluję bez kilku dużych pułapek basowych?)

Dokładnie tak.

Jeśli chodzi o ten rezonans w okolicy 50Hz to idąc za wskazaniami kalkulatora ze strony mh-audio, miałbym miejsce np. na:

1) 2 panele rezonansowe do umieszczenia bezpośrednio za kolumnami, o wymiarach jak na obrazku na dole:

2) pułapki basowe o dowolnej konstrukcji (rury/walce/sześciany), które mógłbym umieścić w lewym rogu za miejscem odsłuchowym o max. pojemności ok. 390 cm3 (wymiary: 30cm*50cm*260cm)

3) absorber/y za głową słuchacza (jako, że odległość od głowy do ściany to jedyne 50-60 cm)

4) absorbery/ rozpraszacze/ pułapki basowe:

4a) w narożniku miedzy sufitem a ścianą za kolumnami (nad TV)

4b) w narożniku miedzy sufitem a ścianą za słuchaczem (nad sofą);

4c) na oknie w miejscu 1-szego odbicia (ustrój przenośny);

4d) na suficie

Poniżej wklejam rzut pokoju wraz z zaznaczonymi miejscami gdzie mogę umieścić ustroje (numery na czerwono na żółtym tle).

Jeśli chodzi o ustawienie kolumn i miejsca odsłuchu (właściwe od tego powinienem zacząć) to niestety nie ma dużego pola do manewru, gdyż mogę regulować jedynie odległość głośników od ściany tylnej (do max. 1m).

Przesuniecie kolumn względem ścian bocznych oraz miejsca odsłuchu ( z uwagi na niesymetryczne ustawienie kolumn w pomieszczeniu) jest raczej mocno ograniczone :(

Czy ilość miejsca na ustroje wydaje sie wystarczająca do rozsądnej poprawy warunków akustycznych i satysfakcji z efektu końcowego ???

(mam świadomość, że idealnie w tych warunkach nie będzie nigdy...)

Pozdrawiam

S.

Ukryta Zawartość

post-18680-0-29191100-1423691318_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja rozumiem, że od 2 dni ładna pogoda na dworze i wszyscy korzystają ze słońca ale..... prosiłbym jednak aby wieczorem wesprzeć kolegę (mnie) swoją wiedzą i doświadczeniem i skomentować powyższe... :)

Czy ilość miejsca na ustroje wydaje sie wystarczająca do rozsądnej poprawy warunków akustycznych i satysfakcji z efektu końcowego ???

Na to pytanie tylko Ty poznasz odpowiedź. Nie wiem jak bardzo jesteś osłuchany, nie znam Twojego systemu audio, nie słuchałem u ciebie muzyki i nie porównywałem z Tobą kilku elementów systemów audio aby dowiedzieć się czy słyszysz różnice czy nie. Zbyt dużo niewiadomych żeby odpowiedzieć tak/nie.

Po za tym (oprócz pułapek) podałeś tylko numerki miejsc ustawienia ustrojów, a nie metry kwadratowe ustrojów które możesz zastosować.

Odnośnie planów pułapki to nie masz danych w tym kalkulatorze jakiego rodzaju wygłuszenia użyć i w jak dużej ilości, więc szanse że trafisz w te 49Hz za pierwszym razem są raczej niewielkie.

Fakt... ocena efektu końcowego (na ucho) to zawsze ocena subiektywna - jeden będzie zadowolony, drugi już być nie musi...

Generalnie chodzi mi o to, czy dokonując zakupu kolumn (model 1 lub model 2) nie popełniam jakiegoś błędu już na starcie (pod względem dopasowania kolumn do pomieszczenie/ jego akustyki) i czy mając do dyspozycji określaną powierzchnię na ustroje akustyczne będzie możliwe skuteczne zniwelowanie niedoskonałości akustycznych pomieszczenia dla obu kolumn (jeszcze nie wiem, które wybiorę) widocznych na wykresach jakie przedstawiłem.

Poniżej dokładniejsze dane dotyczące powierzchni i pojemności jaka może zostać przeznaczona na ustroje:

1) ściana za kolumnami - ok. 3,5 m2

2) ściana za słuchaczem - ok. 1,5 m2

3) sufit - ok. 2,0 m2

4) ustrój ruchomy (okno) -ok. 1,0 m2

5) narożnik za sofą (pułapki basowe) - ok. 390 cm3

6) jest też opcja skonstruowania jakiegoś ustroju hybrydowego (np. bass trap + rozpraszacz) jako sufit podwieszany, który mógłby być umieszczony w narożniku miedzy sufitem a ścianą za kolumnami (nad TV).

W takim wypadku powierzchnia na absorbery/panele rezonujące na ścianie za kolumnami trochę się oczywiście zmniejszy.

Czy to wystarczy, aby wyraźnie poprawić charakterystyki na wykresach, czy jednak za mało ?

(ze słuchem chyba u mnie nie najgorzej, słyszę różnice po przykryciu TV kocem, po otwarciu drzwi szafy, po ustawieniu paczek wełny PT80 za kolumnami - oczywiście różnica na plus :))

Będziesz bardzo zadowolony z adaptacji tych powierzchni jak słyszysz koc na TV.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.