Skocz do zawartości
IGNORED

Rega DAC-R vs Marantz HD DAC1

Gość Roxi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Rega jest wprawdzie od grudnia w tej wersji, ale może któryś z kolegów miał okazję porównywać te DAC'ki?

U mnie ma zagrać w drugim systemie z neutralną lampą. Zależy mi również aby przetwornik prezentował podobny charakter. Niczego nie eksponował, podbarwiał itp. ale aby mu też nic nie brakowało.

https://www.audiostereo.pl/topic/118056-rega-dac-r-vs-marantz-hd-dac1/

Witaj,

bardziej równa jest Rega, natomiast Marantz lekko ociepla brzmienie i eksponuje wysokie tony. Moim zdaniem jako przetwornik zdecydowanie poleciłbym brytyjski produkt. Marantz ma zaletę w postaci wbudowanego wzmacniacza słuchawkowego oraz bardzo ekskluzywnego wyglądu.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu. W przypadku pytań służę pomocą. U nas masz także możliwość wypożyczenia urządzenia do testu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Witaj,

bardziej równa jest Rega, natomiast Marantz lekko ociepla brzmienie i eksponuje wysokie tony. Moim zdaniem jako przetwornik zdecydowanie poleciłbym brytyjski produkt. Marantz ma zaletę w postaci wbudowanego wzmacniacza słuchawkowego oraz bardzo ekskluzywnego wyglądu.

Dzięki, a robił kolega może porównanie "wrażliwości USB" w obu przetwornikach na sygnał z komputera?

I jeszcze zapytam, jak kolega ocenia tą Regę w stosunku do oferowanych obecnie u Was Audio-gd, np DAC "NFB-1" ? tego akurat u Was na stronie nie widziałem, ale dowolnego innego przetwornika Audio-gd na Sabre z porównywalnego poziomu cenowego...

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Marantz kupiony ze względu na większą funkcjonalność akurat mi potrzebną...:)

Pochwalić muszę Q21, bo bardzo sprawnie i profesjonalnie działają. Od innych handlowców mających ten towar w ofercie maila z odpowiedzią ciężko się doprosić...

Najbardziej jednak cieszy mnie normalna instrukcja obsługi:) Pod tym względem Chińczycy muszą się jeszcze dużo nauczyć.

http://www.marantz.pl/DocumentMaster/master/Marantz_Whitepaper_PC-Audio.pdf

Zawsze jest to miła odmiana od jednej czarno białej kartki ksera i konieczności dopytywania się o wszystko samemu :)

Marantz kupiony ze względu na większą funkcjonalność akurat mi potrzebną...:)

Czy oprócz funkcjonalności miałeś okazję porównać te dwa DAC?

Jak byś uplasował tego DAC pośród innych, z którymi miałeś styczność? Pytam, bo od jakiegoś czasu zastanawiam się, co kupić do mojego A-70, tak do ok. 3000zl.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Jak byś uplasował tego DAC pośród innych, z którymi miałeś styczność? Pytam, bo od jakiegoś czasu zastanawiam się, co kupić do mojego A-70, tak do ok. 3000zl.

Zakup w ciemno... kierowałem się jedynie przeczytanymi w necie opiniami, a że w podobnych konfiguracjach jeśli chodzi o transport oraz punkt odniesienia w postaci innych DAC, to mi wystarczyło.

Po drugie, to zarzucano mi już na forum kolesiostwo z Piopiem, ale u mnie podobnie zresztą jak u niego, występuje taki efekt, że zoptymalizowany PC o zasilanie liniowe i kartę z USB zewnętrznym zegarem oraz zasilaniem powoduje, że nawet słabszej klasy DAC wznosi się na poziom porównywalny z dobrej klasy przetwornikiem... robiliśmy kilka porównań w kilku konfiguracjach. Różne DAC, pre, kable itd. Kto nie doświadczył, nie uwierzy...

Więcej będę mógł Ci napisać pod koniec tygodnia jak już pogram na nim. W a70 nie ma xlr, to ten brak w DAC'ku nie powinien stanowić problemu...

A70 to jest streamer? on nie ma DACa?

Gość

(Konto usunięte)

słabszej klasy DAC wznosi się na poziom porównywalny z dobrej klasy przetwornikiem...

Powiedzcie mi proszę, jakie cechy dźwięku posiada dobry dac?

Tak się zastanawiam, czy dac akm ak4359 w blurayu nad m56 jest dobry...

Wszystko zależy od transportu ;-)

Weźmy takie Oppo BD-105D - jako player CD/strumieniowiec kiepski.

Ale wystarczy, że podłączymy do niego dobry transport i jako DAC gra świetnie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Powiedzcie mi proszę, jakie cechy dźwięku posiada dobry dac?

Tak się zastanawiam, czy dac akm ak4359 w blurayu nad m56 jest dobry...

Każdy ma swój indywidualny poziom wrażliwości sensorycznej i osłuchania. Jeden "słyszy" a drugi "szydzi" i obaj mają rację. Pomijając kwestie techniczne jaki oferują współczesne DAC w których postęp jest znaczny, to najlepszy będzie ten, który się Tobie najbardziej spodoba. Z jednej strony najlepiej aby był najbardziej wierny, ale z drugiej możesz źródłem dzięki jego charakterowi wpływać na resztę konfiguracji jeśli są niej jakieś niedostatki w pasmie :)

Każdy ma swój indywidualny poziom wrażliwości sensorycznej i osłuchania. Jeden "słyszy" a drugi "szydzi" i obaj mają rację.

Za tą prawdę należy się beczka piwa !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)

No tak, tylko jak ocenić czy są niedostatki paśmie...każdy słyszy inaczej...przykładowo ja lubię jak potęga dźwięku opiera się na mocnej, wibrującej średnicy a niskie tony uzupełniają taką prezentację...nawet w ciężkich brzmieniach...

Ponadto nie wiemy co realizator zamierzał, jakie pasmo ma być pierwszoplanowe, itd.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

No tak, tylko jak ocenić czy są niedostatki paśmie...każdy słyszy inaczej...przykładowo ja lubię jak potęga dźwięku opiera się na mocnej, wibrującej średnicy a niskie tony uzupełniają taką prezentację...nawet w ciężkich brzmieniach...

Ponadto nie wiemy co realizator zamierzał, jakie pasmo ma być pierwszoplanowe, itd.

A po co chcesz to oceniać? Dla przykładu zobacz jak jest z akceptowalnym poziomem głośności. To jest również biologia i cecha temperamentu. Jedna osoba potrzebuje bardzo fizjologicznego doznania, głośno i na twarz, a innej wystarczą 2 watt mocy. Obie osoby mogą równie silnie przeżywać emocje, a myślisz, że kiedyś dojdą do porozumienia odnośnie sprzętu? Nigdy... dlatego czyjeś opinie mogę być tylko dobrym punktem do własnych poszukiwań :)

Nowoczesne DACi mało co się między sobą różnią albo może nawet wcale. Jeśli zapewnić im dobry sygnał. Takich różnić o jakich piszesz nie usłyszymy porównując dwa DACi.

Jeśli zadbasz o dobry transport wybór DAC nie będzie miał znaczenia poza kryterium funkcjonalności.

Miałem HD-DAC1 przez pewien czas do planowanego małego zestawu przy biurku. Niestety wygrał system all in one Paradigm i przetwornik odsprzedałem koledze, ale sprawdzałem jak gra z moim Ariesem i gra znakomicie. Nie ma absolutnie rozjaśnienia wysokich tonów. Przy porównaniu do Auralic Vega grał w sposób bardzo zbliżony tylko miał trochę mniej dokładną przestrzeń i odrobina mniej wyrafinowane wysokie tony. Oczywiście nie zmieniłbym Vegi na niego teraz, ale jakbym usłyszał zanim ją kupiłem to kto wie czy dopłaciłbym tyle do Auralica. W Vedze panował większy porządek i spokój w dźwięku była minimalnie gładsza, ale dla wielu osób dopłacanie 11 tysięcy do takich różnic nie miałoby sensu. HD-DAC1 z słabym źródłem gra o wiele gorzej. Z dobrym ustępuje tylko w niuansach Vedze.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Miałem HD-DAC1 przez pewien czas do planowanego małego zestawu przy biurku. Niestety wygrał system all in one Paradigm i przetwornik odsprzedałem koledze, ale sprawdzałem jak gra z moim Ariesem i gra znakomicie. Nie ma absolutnie rozjaśnienia wysokich tonów. Przy porównaniu do Auralic Vega grał w sposób bardzo zbliżony tylko miał trochę mniej dokładną przestrzeń i odrobina mniej wyrafinowane wysokie tony. Oczywiście nie zmieniłbym Vegi na niego teraz, ale jakbym usłyszał zanim ją kupiłem to kto wie czy dopłaciłbym tyle do Auralica. W Vedze panował większy porządek i spokój w dźwięku była minimalnie gładsza, ale dla wielu osób dopłacanie 11 tysięcy do takich różnic nie miałoby sensu. HD-DAC1 z słabym źródłem gra o wiele gorzej. Z dobrym ustępuje tylko w niuansach Vedze.

U mnie będzie grał z PC z liniowym zasilaczem i PPA v4, która jest ponoć bardziej analogowa w stosunku do Twojego v2, Ariesa nie znam, to może i cała reszta się poprawi, zobaczymy :) Ja również czekam na swój CD z DAC i Marantz będzie mój drugi daczek, bo bardzo mi się wizualnie i funkcjonalnościowo podoba :)

Piopio, Roxi,

twierdzicie, że jeśli źródło jest odpowiednie, to dobrej klasy dac-i niewiele się różnią. Proszę o przykład, bo określenia "odpowiednie źródło" i "dobrej klasy" można rozumieć naprawdę szeroko. Załóżmy, że odpowiednie źródło to serwer muzyczny COAX kupiony u Piopio (zakładam, że to jest odpowiednie źródło) i szukam do tego dac-a. Wymień proszę kilka dac-ów, które w Twojej opinie zagrają wraz z tym źródłem podobnie, tj. różnice pomiędzy brzmieniem takiego zestawu nie będę stanowiły istotnej różnicy. Tylko proszę bez uników i raczej oczekiwałbym propozycji zaczynając od najtańszych. Pomińmy funkcjonalność daców, ilość wejść, regulacje głośności, pilota, itp., tylko walory dźwiękowe.

Pytam bez żadnej złośliwości. Miałem jednak jakiś czas M-dac i Leema dac i różnica zarówno przez USB z laptopa (marne to źródło, wiem), jak i po coax z Bluenote Mini Coala, była ogromna. Leema do d.. nawiasem mówiąc, jak dla mnie, pomimo ceny 6500zł.

Transportem niekoniecznie musi być "mój" PC. Może to być dobry transport CD. Ale musi być naprawdę wysokiej klasy.

Najtańszy DAC jaki testowałem to Nostromoprojekt Wolf.

DACi które zagrały w moim systemie identycznie to: Auralic VEGA, Audiobye Black Dragon, Oppo BD-105D (jako DAC), Lampizator gen 4, Audio GD 7.32. W innym systemie Cayin DAC11, Stalmach lampowy.

Rozsądnym wyborem jest Marantz HD DAC1. Niedługo przetestuję go w moim systemie i zdam relację czy czymś różni się od Oppo.

A jak chcesz mieć spokój duszy to kup Audiobye Black Dragon - ten zagra dobrze nawet z gorszym transportem.

Tak, jak napisalem, nie bylo w moim pytaniu cienia zlosliwosci, jedynie ciekawosc podyktowana checia dokonania sensownego zakupu. Z niecierpliwiscia czekam zatem na Wasze oceny Marantza.

Black Dragon super, ale skoro za 6500 moge miec slicznego Marantza i porzadne Pc audio, to jednak nie zamierzam przeplacac.

Widze, ze te grajace tak samo dac-i zaczynaja sie od 6000zl, wnioskuje wiec, ze inne wymienione jednak od nich odstaja pomimo dobrego zrodla?

Jak ten Wolf? Pytam, bo moze na przetrwanie nabede cos takiego przed docelowym zakupem.

Jeszcze jedna kwestia mnie nurtuje. Co z konwerterem usb/spdif? Obowiazkowy, bedzie dobrze bez? Mam na mysli podlaczenie do zwyklego laptopa.

Wszystkie DAC zagrały na posobnym poziomie. Od najtańszego po najdroższy.

Wolf ma tylko wejście coax. Konwerter jakiś musi być. Za słabym transportem gra kiepsko. Trzeba o tym pamiętać.

Wolfa wiec odpuszczam, bo kolejnosc bedzie raczej taka: dac do laptopa (kolo 3000), pozniej pc audio (kolo 3000). Na oba nie mam teraz kasy, a samego pc nie kupie, bo musialbym rownoczesnie kupic chocby wolfa, a to juz 4000 i zostaje z wolfem, ktorego za ozdobe uznac nie moge, chocby nie wiem jak wymiatal:)

Poczekaj do weekendu to przetestujemy z Roxi Marantza. Koszt poniżej 3k. Akurat DAC dla Ciebie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.