Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz NA 6005 strumień owiec - szukam informacji i opinii o nim

Rekomendowane odpowiedzi

Byłby to pierwszy mój strumieniowiec (słownik laptopa właśnie mi podpowiada: strumień owiec), dlatego nie za bardzo nawet wiem, na co zwrócić szczególną uwagę.

Moje potrzeby: słuchanie flac z dysku zewnętrznego, lub poprzez wifi. Obsługa pilotem a jeszcze lepiej Androidem gdyż umyślnie nie posiadywuję TV a zatem nie mogę wyświetlać żadnych menu playera na jakimkolwiek monitorze.

Cena do 2500zł była by ok.

Firmę Marantz darzę sympatią, lubię brzmienie ich klocków, także odruchów wymiotnych się nie spodziewam, ale ... czasy niepewne.

Będzie to podpięte pod lampę, lub pod Audiolaba 8200CDQ (kablem optycznym? IC? - zbalansowanego Marantz nie posiada )

Ktoś już go ma w swoim systemie stereo i mógłby opisać wrażenia?

W sieci o nim jest tylko tyle:

Za pośrednictwem wbudowanego WiFi lub portu Ethernet, NA6005 łączy się z siecią domową uzyskując dostęp do tysięcy internetowych stacji radiowych i popularnego serwisu muzycznego Spotify z aplikacji Spotify Connect. Poza tym jest wyposażony w Apple Airplay, tak więc użytkownicy mogą przesyłać strumieniowo muzykę za pomocą iTunes z komputerów Mac lub PC, jak również bezpośrednio z iPhona, iPada lub iPod touch. Dzięki kompatybilności z DLNA 1.5, miłośnicy muzyki mają możliwość słuchania muzyki zapisanej lokalnie na dyskach NAS lub serwerze mediów i odtwarzać wiele formatów plików, wliczając w to WAV, WMA, MP3 i AAC. Co więcej NA6005 odtwarza pliki audio wysokiej rozdzielczości takie jak: DSD 2,8MHz/5,6MHz, FLAC 192/24, WAV 192/24, AIFF i ALAC. Dostępne jest też odtwarzanie bez przerw (Gapless) dla nieprzerwanej przyjemności słuchania koncertów na żywo lub nagrań muzyki klasycznej.

Umieszczone na froncie wejście USB rozszerza możliwości jeszcze bardziej, pozwalając użytkownikom na słuchanie muzyki z iPhona i iPoda poprzez połączenie cyfrowe i cieszenie się każdym szczegółem i bogactwem muzyki z domowego systemu audio wzbogaconym przez zaawansowane obwody NA6005. Wbudowana funkcjonalność Bluetooth pozwala nawet na podłączenie szerokiej gamy wspieranych urządzeń przenośnych przy użyciu jednego palca. Dostępne jest również cyfrowe wejście optyczne do podłączenia telewizora lub dekodera. Łatwość obsługi wszystkich funkcji jest zadziwiająca dzięki dużemu wyświetlaczowi i nowej dedykowanej aplikacji Marantz HiFi Remote App. To wszystko powoduje, że NA6005 stanowi otwarte drzwi do niezmierzonych pokładów stacji muzycznych, podcastów, kanałów dokumentalnych i wiele więcej – wszystko w doskonałej jakości dźwięku.

Główne funkcje:

- Wysokiej jakości dźwięk dzięki rozwiązaniom Marantz

- Analogowe układy audio z Marantz HDAM-SA2 dla najwyższej jakości dźwięku

- Wbudowane funkcjonalności Wi-Fi i Bluetooth, podwójna antena

- Szybkie opcje połączeniowe WiFi-Sharing i WPS

- Sieciowy streaming muzyki przez DLNA, AirPlay, radio internetowe i integracja ze Spotify Connect

- Odtwarzanie audio wysokiej rozdzielczości, w tym DSD 2,8 i 5,6 MHz, FLAC 192/24, WAV 192/24, AIFF, ALAC i wsparcie Gapless

- Tryb DAC z cyfrowym wejściem optycznym i USB-A z przodu obudowy

- Konwerter C?A 192kHZ/24bit

- Wysokiej jakości komponenty

- Wzmacniacz słuchawkowy o konstrukcji w pełni dyskretnej zawierający układ Marantz HDAM-SA2

- Przyjazny środowisku: auto standby, mały pobór mocy w trybie standby

- Systemowy pilot do sterowania wzmacniaczem, odtwarzaczem CD i odtwarzaczem sieciowym

- Proste sterowanie dzięki dużemu, 3-wierszowemu wyświetlaczowi z przodu i nowej aplikacji Marantz HiFi Remote App

Witaj,

pod względem funkcjonalnym NA6005 ma wszystko, czego szukasz. Jeśli chodzi o brzmienie to już kwestia indywidualna. Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, jest także możliwość wypożyczenia urządzenia do testu we własnym systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

dzięki za info, przed chwilą go kupiłem. W ciemno, bo co tu odsłuchiwać.

Jak będę miał chwilę, to podepnę do lampy i skrobnę parę słów. Póki co, jako mebel, prezentuje się ładnie.

Gdzie kupiłeś?

W salonie firmowym Marantz'a. To był jedyny facet, który potrafił mi o tym urządzeniu powiedzieć coś więcej niż sam wyczytałem z googli. W kilku sprawach się pomylił, ale wybaczalnie.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony, zawsze lubiłem brzmienie Marantza, więc mam czego się spodziewałem.

Normalną cenę: 2595,00

Wiesz, ja czasami wolę 100zł stracić niż kupić za np. 2495 i później przez rok zastanawiać się czy te rysy na śrubce powstały w fabryce czy może ktoś w tym grzebał.

W tej chwili można sprzęt kupić i odesłać do sklepu bez podawania przyczyny. I co się z tym sprzętem później dzieje? Niszczą go? Nie, trafia do kogos innego w tej samej cenie

Cóż, jeżeli chodzi o dźwięk, to jest mi znany na pamięć, ponieważ jest to firmowy dźwięk Marantza (miałem identyczny np w CD6002). Mi to brzmienie odpowiada. Struny gitar z fajnym połyskiem, niespotykanym w innych systemach (ciekawe, jak oni to robią), trochę słodkawe plus bardzo nisko schodzący bas. Czasami można odnieść wrażenie, że ten bas jest gorzej kontrolowany - w mojej ocenie tak nie jest, jest go po prostu więcej niż u konkurentów i stąd to wrażenie.

Całość okraszona jest niesamowitymi możliwościami kreowania przestrzeni. Jeżeli tylko płyta jest tak zrealizowana, to Marantz oddaje to z całym rozmachem. Też rzadko się spotyka w tej cenie aż takie możliwości.

Witam, jestem również zainteresowany odtwarzaczem NA6005 Z wielką ciekawością czytam kolejne cenne posty użytkownika Therion za które również dziękuję.

Od kilku lat korzystam z odtwarzacza "Logitech Squeezebox Touch " Teraz myślę o zmianie na Marantz NA6005 który podpięty byłby do wzmacniacza Marantz KI Pear Lite. Muzykę głównie odtwarzam z kart SD, ale również posiadam małe dyski przenośne Samsung 650GB W związku z tym mam kilka pytań do użytkownika Therion: jak Marantz NA6005 radzi sobie z podpiętym dyskiem zewnętrznym, mam tu na myśli szybkość wczytywania danych, czy jest zachowana płynność poruszania się w bibliotece wykonawców, albumów, utworów? Czy jest słyszalna różnica w jakości odtwarzanego dźwięku z HDD a innych źródeł ? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

W tej chwili można sprzęt kupić i odesłać do sklepu bez podawania przyczyny. I co się z tym sprzętem później dzieje? Niszczą go? Nie, trafia do kogos innego w tej samej cenie

chyba że w PO bo w uk masz zaznaczone,czy było pudło otwarte,czy sprzęt po servisie lub powystawowy-demo aczkolwiek jak kupowałem Marantz to ciule zaznaczyli w instrukcji że pudło mogło być otwarte w celach kontroli jakości, no i w tedy co masz sobie myśleć? hmmm

Edytowane przez bolth

Łokmen Saba

Mam pytanie co do wejścia USB z przodu odtwarzacza. Jakie nośniki i formaty plików odtwarza ? Czy ktoś porównywał dźwięk z odtwarzaczy strumieniowych w podobnym przedziale cenowym do odtwarzaczy BD w cenie ok. 4000 zł. ?

W internecie dostępna jest instrukcja obsługi tego odtwarzacza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyciąg z instrukcji, wspierane pliki:

WMA∗1

32/44,1/48 kHz

48 – 192

kbps

.wma

MP3

32/44,1/48 kHz

32 – 320

kbps

.mp3

WAV

32/44,1/48/

88,2/96/176,4/

192 kHz

16/24 bity

.wav

MPEG-4 AAC∗1

32/44,1/48 kHz

16 – 320

kbps

.aac/

.m4a/

.mp4

FLAC

32/44,1/48/

88,2/96/176,4/

192 kHz

16/24 bity

.flac

ALAC∗2

32/44,1/48/

88,2/96kHz

16/24 bity

.m4a

AIFF

32/44,1/48/

88,2/96/176,4/

192 kHz

16/24 bity

.aif/

.aiff

DSD (2-kanałowy)

2,8/5,6 MHz

.dsf/

.dff

Odczytuje z urządzeń apple'a, pojemność pamięci FAT16 : 2 GB, FAT32 : 2 TB

Liczba poziomów folderów ∗1

8 poziomów

Liczba folderów

500

Liczba plików∗2

5000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Łukasz_57148
  • 1 miesiąc później...

Cóż, jeżeli chodzi o dźwięk, to jest mi znany na pamięć, ponieważ jest to firmowy dźwięk Marantza (miałem identyczny np w CD6002). Mi to brzmienie odpowiada. Struny gitar z fajnym połyskiem, niespotykanym w innych systemach (ciekawe, jak oni to robią), trochę słodkawe plus bardzo nisko schodzący bas. Czasami można odnieść wrażenie, że ten bas jest gorzej kontrolowany - w mojej ocenie tak nie jest, jest go po prostu więcej niż u konkurentów i stąd to wrażenie.

Całość okraszona jest niesamowitymi możliwościami kreowania przestrzeni. Jeżeli tylko płyta jest tak zrealizowana, to Marantz oddaje to z całym rozmachem. Też rzadko się spotyka w tej cenie aż takie możliwości.

wiadomość dla Therion oraz innych forumowiczów odnośnie Marantza na 6005. dokonałem zakupu tego strumieniowca parę dni temu po uprzednich opiniach w salonie audio mając również do wyboru nieco tańsze tego tupu urządzenia jak : Denon dnp 730 AE, Onkyo N 7050 , Pioneer n 50 oraz Pioneer np 01 powyższe urządzenia oscylują w granicach cen 1650 -2000 zł które również mają dobre opinie w internecie. dlaczego wybrałem Marantza ? ponieważ wiedziałem że czyta pliki DSD bezpośrednio z USB - dysk, pendrive pomijając oczywiście tłuste flacki 24/192 wavy itp co też było kryterium wyboru.Urządzenie współpracuje z elektroniką mało popularną obecnie a zakupioną stosunkowo niedawno ( 2 lata temu )po wymianie starego sprzętu stereo marki Pioneer.(pracował prawie 30 lat !! cdek nadal the best wzmacniacz kichnął dopiero niedawno ) tj wzmak firmy Sherwood rx 772 cdek Sherwood 772 lini New Castle Profesionall ( 100 wat dla 8 ohm 160 wat dla 4 ohm) który to sprzęt ma ocieplony środek pasma i w połączeniu z na 6005 dał piękny dzwięk ocieplając charakterystykę wzmacniacza który był nieco chłodny. zatem można wnioskować w następujący sposób : Marantz ma lekko ocieploną gorę bardzo szczegółową i analityczną , środek przestrzenny widoczny lecz nie wysunięty przed szereg, bas nisko schodzący dynamiczny lecz nie dominujący. Dla mnie ta charakterystyka jest akurat ( dla mojego sprzętu i ucha - nic więcej nie potrzeba)współpraca z moimi kolumnami Taga Harmony Platinum f 100 ver 2 na bardzo dobrym poziomie.Pliki w tym DSD czyta bezproblemowo z USB ale wymaga to nieco scaningu zawartości co jest oczywiście zrozumiałe bą bardzo dużo warzą ( 200 i 300 Mb jeden plik) ale wszystkie ładnie widzi i odczytuje bez zająknięcia - jakość tych plików jest najlepiej oddawana przez tego Marantza ( the best) ale i tu wam podam dobrą wiadomość pliki mp3 dobrze nagrane 320 kbps koderem np. lame insane też ku mojemu zdziwieniu były dobrze i szczegółowo odtwarzane ( dokładniej jak mój cdek Sherwooda) dotyczyło to również formatu CDA zatem brawo dla Marantza !! A teraz Radio Internetowe szczególnie V tuner Marantz -opadła mi kopara !! jakość wybranych stacji - oczywiście tych dobrych jakościowo nap. Linn jest oszałamiająca jak dla mnie.Mój blu ray sieciowy Panasonic to kicha przy możliwościach akustycznych oddawanych przez Marantza !!.Na razie przeważnie słucham wszystkiego przez słuchawki czasami przez kolumny bo żona mnie goni .Następne spostrzeżenia podam póżniej z pozdrowieniami fonodziadek.

Mam pytanie co do wejścia USB z przodu odtwarzacza. Jakie nośniki i formaty plików odtwarza ? Czy ktoś porównywał dźwięk z odtwarzaczy strumieniowych w podobnym przedziale cenowym do odtwarzaczy BD w cenie ok. 4000 zł. ?

czyta pamięci sformatowane w fat 16 i fat 32 - NTFS - nie czyta sprawdziłem osobiście - fonodziadek. dodam że w instrukcji pisze o obsługiwanych pojemnosciach aż do 2 TB tego nie wiem nie mam tak dużego dysku zewnętrznego pozdrowiniam.

• 1 miesiąc później...

Witam. Mam pytanie do posiadaczy NA6005, czy po odłączeniu zasilania fizycznie z gniazdka na kilka dni po włączeniu pamięta wszystkie ustawienia i nie trzeba wszystkiego konfigurować na nowo.

• 10 miesięcy później...

A to mój niedawny nabytek, ale w mniej doborowym towarzystwie ... ale jest nieźle :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Witam. Mam pytanie do posiadaczy NA6005, czy po odłączeniu zasilania fizycznie z gniazdka na kilka dni po włączeniu pamięta wszystkie ustawienia i nie trzeba wszystkiego konfigurować na nowo.

Zapewne tak aczkolwiek tego nie sprawdzałem.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Ja stałem przed wyborem między Denon-em DNP-730AE a Marantz-em NA6005 wybór padł na tego drugiego ponieważ słyszałem dość mierne opinie o tym Denon-ie , a Marantz no cóż wypadał trochę lepiej :).

Odnośnie opinii "prasowych" to tak na szybko znalazłem testy w poniższych pismach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Czy Szanowna Moderacja zlituje się wreszcie i poprawi tytuł wątku?

Aż w oczy szczypie...:/

Mam pytanie co do wejścia USB z przodu odtwarzacza. Jakie nośniki i formaty plików odtwarza ?

Co odtwarza to już dostałeś. Obsługa niestety słaba - pendrive fat32 + kilkaset flaców i o płynnym wybieraniu utworów możesz zapomnieć. Najpierw wczytuje kilkanaście sekund, jeżeli przycisnąłeś kursor, to po jakimś czasie przypomina sobie o zmianie utworu. W trakcie odtwarzania podobnie, plusem jest wygodna aplikacja do obsługi. Czyli odpalasz listę na telefonie/tablecie, po paru sekundach widzisz utwór grany plus kilka (chyba 10) sąsiednich. Przewinięcie dalej to niestety znowu pokaz klatek.

• 4 tygodnie później...

Mi się wydaję, że soft jest zoptymalizowany na obsługę via DLNA i radzi sobie w tym przypadku przyzwoicie. Odtwarzanie z pendrive po usb należy traktować bardziej jako funkcje ad-hoc żeby na szybko przesłuchać jakiś album bez wrzucania na NAS/serwer DLNA.

A u mnie ten marantz przegrał delikatnie brzmieniowo z denonem - może dlatego że mam wzmaka Denona. Zatem kto chętny - pisać na PW ;)

ps. mówię o emisji strumieniowej, tidal i radio internetowe, z dysku może być całkiem inna bajka, ale ja nie gromadze plików muzycznych na dyskach, nie chce mi się :)

Edytowane przez costa brava

spokojnie, chodzi tidal jak burza, mam darmowy jako abonent Play.

Trzeba zainstalować na komórce pewien programik i potem całe sterowanie odtwarzaczem i tidalem jest z komórki.

No i trzeba mieć oczywiście sieć domową, najwygodniej wifi, aby to razem współpracowalo

Wszystko za friko :)

A u mnie ten marantz przegrał delikatnie brzmieniowo z denonem

Całkiem możliwe, że nie zgrał się z resztą toru. Normalka.

spokojnie, chodzi tidal jak burza, mam darmowy jako abonent Play.

Trzeba zainstalować na komórce pewien programik i potem całe sterowanie odtwarzaczem i tidalem jest z komórki.No i trzeba mieć oczywiście sieć domową, najwygodniej wifi, aby to razem współpracowaloWszystko za friko :)

Tzn. odtwarzasz telefonem i strumieniujesz do odtwarzacza?

• Pokaż nowe odpowiedzi