Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM7200 czy SONY TA-F555ES

level42

Rekomendowane odpowiedzi

Słucham muzyki soulowej - murzyni, sporo lekkiej symfonicznej czasami po pracy Metalliki - na ostro.

Mam Radmor A-5512 plus Scherzo200 - gra poprawnie w sypialni bo ma pilota i jest z Polski.

z boku "leży" DIORA WS704 w zastępstwie z ZG40c.

W salonie Sony TA-F555ES z Polaris 300 i Altus200 podpięta pod Marantz NR1604 ( jako przedwmacniacz ) z HECO.

SONY musi odczekać godzinę zanim się nagrzeje, aby mógł wydobyć barwę, smak poziomki, skrzypka z dachu lub cymbałki z grzechotką.

Słaby bas.

Pytanie: czy PM7200 wyda muzyczny soczek ? czy usłyszę lepszość od sonjego ?

Mam też Yamahę a-500 - starą ale jarą i ona z tym swoim loudnessem potrafi zaślimaczyć uszy.

Czy Yamaszka A-1020 to lepszy wybór od tych dwóch wyżej.

Pozdrawia

Level42

zdolny śląsk

https://www.audiostereo.pl/topic/118113-marantz-pm7200-czy-sony-ta-f555es/

Słucham muzyki soulowej - murzyni, sporo lekkiej symfonicznej czasami po pracy Metalliki - na ostro.

Mam Radmor A-5512 plus Scherzo200 - gra poprawnie w sypialni bo ma pilota i jest z Polski.

z boku "leży" DIORA WS704 w zastępstwie z ZG40c.

W salonie Sony TA-F555ES z Polaris 300 i Altus200 podpięta pod Marantz NR1604 ( jako przedwmacniacz ) z HECO.

SONY musi odczekać godzinę zanim się nagrzeje, aby mógł wydobyć barwę, smak poziomki, skrzypka z dachu lub cymbałki z grzechotką.

Słaby bas.

Pytanie: czy PM7200 wyda muzyczny soczek ? czy usłyszę lepszość od sonjego ?

Mam też Yamahę a-500 - starą ale jarą i ona z tym swoim loudnessem potrafi zaślimaczyć uszy.

Czy Yamaszka A-1020 to lepszy wybór od tych dwóch wyżej.

Szukasz problemu nie tam gdzie trzeba.

?👈

Też mi się tak wydaje, kup jedną porządną parę kolumn.

Rozebrałem ostatnio na części F222ES, mniejszego brata 555 i część kondensatorów była już naprawdę w złym stanie.

Dziękuję za extra -szybką pomoc FACHOWĄ.

Domyślałem się, że diabeł tkwi w głośnikach tzn. kolumnach. Przygodę zaczynałem w ogólniaku - Artur + 2 kolumny plastik - rok 1981 ( stan wojenny ), potem MIDI DIORA, Szuflada, lata 90-te jakiś mix - Toschiba, Kenwood ale zawsze z Altusami 110. Jakoś szło to słuchać, potem druga połówka ( nie mylić z flaszką czyli krową zero/siedem ) -3 POtomki i przerwa muzyczna.

Teraz stabilizacja - w piwnicy efekty braku młodzieńczych możliwości finansowych - prawie pełna gama DIORY, Radmora i Foniki. Zacząłem kupować Yamahy, Sony i Marantze ale nie "POmyślałem" o kolumnach !!! Słyszałem u kuzyna Marantza z zestawem za jakieś 24 tys. ( tyle zabulił w salonie we Wrocku 5 lat temu ) i nic mnie nie powalało, włączyliśmy P.Collinsa in Paris - nie powiem grało toto, ale jak wróciłem do domu odpaliłem na Diora ws704 plus Scherzo200 i lekko głośniej - poczułem te re-PERKUSJE ! Nie śmiejcie się z Diory - w Ząbkowicach Śląskich w latach 80-tych żył i żyje Pan DJ Władek Niewisiewicz ( przywoziłem Mu winyle z NRF-u ) i jak zapuścił na exportowej wersji DIORY - tj Emerson ws205 bodajże - sprzęt spreparowali Mu kumple z DIORy to dłuuuuuuugo UMIERAŁEM !

Notabene mam wzmaki Diory wer. exportowe np WS303 Thomsona i gra przyzwoicie - cieplutko.

Pamiętajcie MELOMANI - nie obrażajmy się na Polskę i tzw. PRL.

Mam wieżę Radmora ostatnią z 1996 r. - A-5512 - gra zacnie z Altusami 200 w moim gabinecie, i ma kopyto i dobry EQ itp. - z Danielem i winylami dobrze tłoczonymi daje radę.

Dzisiaj kupuję Marantza PM 7200 od kumpla, drugą Połówkę wyrzucam z chaty i robię generalny test :

wzmacniacze polskie kontra zachodnie jednakże na polskich 6 zestawach kolumn w dowolnej konfiguracji.

Dodam, że druga połówka będzie ale w naturalnej postaci.

Reasumując:

czytałem i słyszałem KEF-y - OK podobno? co radzicie do soulu, jazzu, czasami new romantic a po pracy OGIEŃ na full - Metallica a wieczorkiem Barbra Streisand - muzykę puszczam z MD ale najczęściej NAS-a Synology w FLAAC-u albo brzez preampa Marantza NR-1604 w ładnym DTS-ie.

Nie wiem czy jestem w połowie drogi w odkrywaniu smaczków dźwiękowych.

Pozdrawiam muzykalnych - Szczęść w barze.

Jak tyle lat sluchales dudniacych altusow to moze byc problem z czymkolwiek innym co ma kulturalny dzwiek. Schezzo zreszta to samo. Mialem blizniacze Diory. To nie gra i nigdy nie zagra niestety. Czytajac twoj post dochodze do wniosku ze dluga droga przed toba jesli chcesz cos lepszego osiagnac.

?👈

zostało mi tylko Highway to hall lub Rynkowskiego - Szczęśliwej drogi już czas albo

wszystkie drogi prowadzą do Nashville lub The last way under 1,5 m....underground........

Zostały też POlskie drogi ale to film....

Jest duzo Polskich firm, ale niestety z elektronika slabo, cos jest np Baltlab. A z kolumn do wyboru do koloru, wszystko znajdziesz na forum. Studio 16 Hz, Audio Academy, Harpia Acoustics, Akkus...

?👈

nie kupiłem wczoraj marantza i dobrze, jeszcze raz wydedukowałem gdzie jest tzw, waskie gardło - kolumny ? mam 6 zestawów Tonsila, mam kilkanaście wzmaków - dziesiąt, zszedłem do piwnicy - wytargałem durną jamahę500tkę i ws205 i ws704 DA4140 ( notabene móoa miłość ) zacząłem mieszać między kolumnami i trzema pokojami z kablami - dobrze,że parter - namordowałem się a do odsłuchów brałem moich dwóch synów 17 i 12 i co ?

stwierdziłem, że na tzw forum ale ale sprzedajne wywalam cały schrott -= mówię w tzw pracy w kopalni że biorę urlop-starej nic nie mówię i na swoje 47 urodziny jadę w czwartek do Berlina ( 2 ha ) do salonu Yamahy i kupuję komplet świeży Yamahy i kończę wyPOciny. Nie mam zamiaru wysłuchiwać i czytać i oglądać kto, co ma na półce......PO prostu muzyka ma łagodzić obyczaje, ma być słodko miło i klarownie, ma być piana ma być pszczółka ma być klasa - zgadzam się z jednym - moje kilkadziesiąt zestawów dioryradkaifoniki mogę se włożyć w kamasze. ale Tonsilków nie odpuszczę bo są słodkie tylko trzeba pianki wymieniać.

szczęść w Baże

Doradźcie Koledzy - co zamiast TONSIL-ów ? Jadę do Berlina po Yamahę a-s701 za kilka dni. Jakie do niej kolumny w dobrej cenie, może uzywane (budżet ? 2-3 tys.) KEF? oby były lepsze od Polaris 300 i Altus 200.Słucham soulu dużo, Bee Gees, Jamiroquaja, Level42, EWF itp.. Imagination.

Słucham głównie winyli.

kASKA TO NIE WSZYSTKO do słuchania MUZY musi być klimacik - zbadałem to - innej muzyki słucham w listopadzie a innej w maju - czy źle mówię ? a jeżeli 30 kwietnia dostaniesz POdwyżkę to na majówkę w sam raz Papa Dance, Kombi i grill - a ze sprzętu nawet Diorka zagra soczkiem gdy uśmiech na buzi w Rodzinie.............i zdrowie ma być!

sprzęt hi-fi może na majówce nawet popsuć klimat rodzinny !

• 1 rok później...

kASKA TO NIE WSZYSTKO do słuchania MUZY musi być klimacik - zbadałem to - innej muzyki słucham w listopadzie a innej w maju - czy źle mówię ? a jeżeli 30 kwietnia dostaniesz POdwyżkę to na majówkę w sam raz Papa Dance, Kombi i grill - a ze sprzętu nawet Diorka zagra soczkiem gdy uśmiech na buzi w Rodzinie.............i zdrowie ma być!

sprzęt hi-fi może na majówce nawet popsuć klimat rodzinny !

Witaj, przypadkowo odkryłem ten wątek, bo przymierzam się do marantza pm 7200, ciekawi mnie jakich zakupów, dokonałeś. Z Twojego opisu wynika, że jesteśmy rówieśnikami, rozbawił mnie Twój opis sprzętu i twojej piwnicy. Też mam i miałem diorę, która potrafi zagrać miękko i przyjemnie, co do tonsili też miałem ich trochę i mam jeszcze jedną parę, uwierz mi przy średniej klasie kolumnach - nadają się do garażu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.