Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam rDAC przetwornik czy Onkyo TX 8050 do Flac-ów

raker84 PGN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich czytelników i forumowiczów. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.

Pytanie moje brzmi co wybrać do odtwarzania muzyki w formacie flac, mp3 wysokiej jakości pomiędzy:

Arcam rDAC przetwornik czy Onkyo TX 8050 amplituner stereo.

Od bodajże 4-5 lat posiadam kolumny Kef iQ5Se oraz wzmacniacz Cambridge Audio 640A V.1 do tego zestawu miałem także CD Cambridge Audio 640C v.1 który w tym połączeniu grał świetnie ale niestety musiałem się go pozbyć.

Zależy mi na dobrej jakości dźwięku z plików flac, poniewaź posiadam duży zbiór albumów w tym własnie formacie i chciałbym ich słuchać z pendriva lub dysku zewnętrznego a czasem także prosto z komputera pc za pośrednictwem wi-fi

(karta dźwiękowa Creative Sound Blaster Audigy 2ZS Gold ze skonfigurowana opcja bitperfect w foobar 2000).

Miałem dziś okazję dokonać odsłuchu Amplitunera Onkyo TX 8050 wraz z moimi kefami iq5Se dzięki życzliwości sprzedawców w salonie Hi-Fi Exclusive Gniezno.

Powiem szczerze ze byłem bardzo mile zaskoczony jakością dźwięku płynącego z flaców wybrzmiewającą z moich małych kefów, bo są to kolumny podłogowe ale dość małych rozmiarów (ok 80 cm wysokości),

choć do mojego salonu ok 15m2 w bloku wystarczają w zupełności.

Dżwięk był bardzo dynamiczny, dużo detali, dużo wysokich i średnich tonów, basów trochę mniej ale to pewnie wina małych kefów jak na wielkość pomieszczenia odsłuchowego choć po delikatnym ich podkręceniu na amplitunerze ok 1/6 1/5

było już dużo lepiej. Podobała mi się także stereofonia na wysokim poziomie z przestrzenią było już trochę gorzej.

Słucham róznych gatunków muzycznych od Mika Oldfielda, Jean michael Jarre, Coma, Sting (we flacu brzmiał rewelacyjnie) a takze lżejsze utworki przyjemne do ucha Ania Dąbrowska, Coldplay, John Legend.

Zależy mi także na tym aby zestaw był dość dynamiczny ponieważ ostatnimi czasy skupiam się na cięższym rockowym brzmieniu Comy, Rage Against The Machine, zdarzy mi sie tez posłuchać przyjemnego lecz dynamicznego Drum and Base.

Cena która wchodzi w grę to max 2000 zł, Onkyo mogę kupić za 1900 nowe z 2 letnia gwarancja bez kosztów wysyłki bo u siebie w mieście w w.w salonie Hi-Fi.

Proszę Doradźcie :D

mam 8050 od 3 lat i uważam ze to bardzo wszechstronne urządzenie do codziennego odsłuchu róznych formatów i źródeł .W związku z tym że mam niewielką kolekcje plików HD audio w zupełnośći wystarcza jedyni DABu brak.

Porównywanie do Arcama nie jest metodologiczne z uwagi ze to zupełnie inne urządzenia - dla jednego dekodowanie jest celem dla drugiego jedną z funkcji.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witaj,

moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest zostawienie Twojego systemu i dokupienie przetwornika lub odtwarzacza strumieniowego do odtwarzania plików flac.

Brzmieniowo na pewno najlepszą opcją jest wybór przetwornika, jedynie pewnym ograniczeniem jest konieczność włączania komputera i sterowania odtwarzaniem z poziomu programu na komputerze. Z drugiej strony takie rozeiązanie daje największą elastyczność. Przede wszystkim nie ma problemu braku kompatybilności z jakimiś formatami, po prostu aktualizujesz program.

Drugą opcją jest zakup dobrego odtwarzacza strumieniowego. Minimalnie powyżej budżetu (ale zawsze możemy zastosować rabat forumowy) mogę polecić najnowszy odtwarzacz strumieniowy Pioneer N-50A. To bardzo bogato wyposażone urządzenie z funkcją przetwornika i wyróżniającym się w swojej klasie brzmieniem. Co ważne, Pioneer przez bardzo długi czas wspiera urządzenia aktualizacjami, co gwarantuje długi okres bezpiecznego używania odtwarzacza z pełna funkcjonalnością.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Jeśli masz taka możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja do opisanego celu używam zestaw amplituner Onkyo TX-8020 + odtwarzacz blu-ray Pioneer BDP-170 jako transport.

BDP-170 ma wbudowaną zarówno kartę sieciową Ethernet jak i Wi-Fi, obsługuje DLNA i sporą ilość formatów plików. FLAC niestety tylko z USB, ale za to do urządzenia można podłączyć HDD, bo bez problemu obsługuje FAT16, FAT32 i NTFS. TX-8020 ma wbudowany DAC identyczny jak TX-8050 (na Wolfsonie), także można sobie wybrać które urządzenie dekoduje muzykę.

Minusem może być konieczność podłączenia monitorka albo TV, ale za to mamy wyraźny wyświetlacz, a możliwość oglądania filmów blue-ray, dvd, divx i youtuba to wartość dodana... ;-)

Całość mieści się w kwocie 1500 pln.

Kup używany , albo nieco dołóż do nowego Stream Magic 6 .

W tej kasie nic go nie przebije , o funkcjonalności nie wspominając . Gra bardzo dobrze napędzany z PC po USB ale i też dobrze gra Flaci bezpośrednio z dysku pod niego wpiętego .

Twój system + rDAC tyle w temacie!!

Mama go i jest miodeeeeek

A miałeś Stream Magic 6 ?

Mając 2000zł kupować rDACa jest bez sensu .

Nawet jak kupi używany za 800-1000zł i nawet jak kupi go z zasilaczem Teddy Pardo to i tak to jest dobra klasa niżej do SM6 a funkcjonalnie to dwa różne światy .

SM6 to rozwinięcie brzmienia rDACa + mega funkcjonalność .

nie miałem ale nie stać mnie na razie. 2000 zł za używkę trochę dużo jak na razie. Poczekam aż spadną nowe do 3000 to używkę wychacze za 1200 zł.

Bo powiem funkcjonalnie bardzo mi odpowiada.

witam ponownie.

zakupilem Stream Magica 6 v.1 na allegro za 2000 uzywke. Sprzedawca przed zakupem zapewnial ze jest to v.2 po czym gdy doszla do mnie paczka okazalo sie ze to v.1 niestety.

Ogolnie urzadzenie bardzo wielofunkcyjne, podoba mi sie mnogosc funkcji, jego multimedialny charakter, wtajemniczeni znaja jego mozliwosci wiec nie bede sie o nich rozpisywal.

Jesli chodzi o dzwiek to ogolnie jestem zadowolony, testowalem flacki i flacki hq te same ktore testowalem wczesniej na onkyo tx8050.

Cambriidge Stream Magic 6 zagral jak dla mnie typowo dla cambridga, cieply, lagodny dzwiek z duza kultura, ladna stereofonia, wysokie srednie i niskie w odpowiednich proporcjach. ogolnie milo przyjemnie czysto kulturalnie bez wiekszego wykopu i nadmiernej dynamiki.

Podsumowujac to powiem szczerze ze dupy mi nie urwalo, nie bylo WOW ale fajnie, nie bylem zafascynowany jakoscia dzwieku czy to z pendriva czy to z kompa poprzez usb audio (skonfigurowana opcja bitperfect ASIO + foobar 2000),

Jak wspominalem wczesniej posiadalem kiedys cd 640c v.1 i SM6 zagral bardzo podobnie do niego zeby nie powiedziec tak samo jak na moje ucho i moje kefy iq5se.

Szczerze powie, ze spodziewalem sie fajerwerkow placac za przetwornik 2000zl ktory nowy kosztuje prawie 3000zl v.1

Porownujac Cambridge Audio Stream Magic 6 v.1 i Onkyo TX8050 odlsuch na moich kefach, kablach glosnikowych i tych samych flackach z pendriva bardziej podobalo mi sie jak gralo onkyo.

Bardzo dobra stereofonia, bardzo dynamiczny, duuuzzzzzoooo detali, ogolnie onkyo gral z wiekszym wykopem i zrobil na mnie lepsze wrazenie niz SM6

Po odsluchach na onkyo po godzinie wiedzialem ze go chce, wplacilem zaliczle i zlozylem zamowienie, wieczorem skonsultowalem sie ze znajomym kotry posiada duzo wieksza wiedze i doswiadczenie w temacie niz ja i polecil mi Arcama rDaca lub SM6 kotorych to przetwornikow w ogole nie bralem pod uwage. poczytalem poczytalem i zdecydowalem sie na SM6, nastepnego dnia anulowalem zamowienie na onkyo sam koles ze sklepu gdzie je zamawialem powiedzial ze sm6 jest lepsza opcja.

po kilku dniach odsluchu sm6 zdecydowalem ze go oddaje, ogolne wrazenie bylo bardzo pozytywne ale spodziewalem sie czegos wiecej za ta cene i w tej klasie.

Jutro wysylam SM6 gdy otrzymam zwrot pieniedzy wybieram sie po Onkyo tX 8050 bo bardziej odpowiada moim oczekiwaniom muzycznym niz sm6.

No chyba ze panowie macie jakies inne propozycje, bralem tez pod uwage Arcama rDaca ale jednak sklonie sie ku ONKYO TX8050.

Jak pisalem wczesniej chodzilo mi tylko o jakosc flackow z usb lub po kablu z kompa eszta to tylko ewentualne dodatki.

Jak to w stanie idealnym. Przecież to cena nowego?

widzisz prze zakupem panowie ze sklepu Audio-Mix Kraków działajacych na Allegro zarzekali sie ze to v.2 dlatego sie skusilem po czym gdy otrzymalem paczke okazalo sie ze to v.1 dlatego tez miedzy innymi chce go oddac.

Na ceneo najtansza v.1 chodzi po 2500. Polecieli w ch**a jednym slowem. Z teog co zauwazylem zajmuja sie sprzedażą uzywek, pewnie naprawianych z nie wiadomo jakiego pochodzenia.

No, ale nie wiem czy zauważyłeś, że Onkyo 8050 obsługuje PCM tylko do max 24/96? Acha, a DSD nie obsługuje w ogóle.

SM6 v.1 tak samo jak onkyo TX8050 obsluguje PCM do tych samych wartosci.

Ponizej link do specyfikacji v.1 na stornie Cambridge Audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niekompetencja czy zwyczajne niechlujstwo tego sklepu widoczne jest nawet w opisie sprzedawanego Magica na tym portalu aukcyjnym. Wystarczy przeczytać opis z częścią dotyczącą usb i wspieranych przez niego urządzeń, w tym apple'a co jest oczywiście nieprawdą.

Raker, jak Onkyo ci pasuje to bierz.

Z tym, że bezpośrednie porównanie tych urządzeń jest trochę bez sensu, bo mając inne wzmacniacze nie porównasz jakości DACa (przypuszczam, że z innym wzmacniaczem SM6 jest w stanie dać lepszy dzwięk niż kombajn Onkyo).

Raker, jak Onkyo ci pasuje to bierz.

Z tym, że bezpośrednie porównanie tych urządzeń jest trochę bez sensu, bo mając inne wzmacniacze nie porównasz jakości DACa (przypuszczam, że z innym wzmacniaczem SM6 jest w stanie dać lepszy dzwięk niż kombajn Onkyo).

To to na pewno. Nie jestem az taki wkrecony w temat zeby wydawac 10k na sprzet audio. chodzi mi o dobre stere ktore dobrze zagra flacki z pendriva i po kablu usb z kompa.

Zgadzam sie ze kombajn onkyo i SM6 to dwa zupelnie inne urzadzenia ktorych nie powinno sie zestawiac ze soba w porownaniach ale mi chodzilo o to jak to zagra na flackach z pendrva i onko zrobilo na mnie wrazenie duzo wieksze niz sm6 z moim wzmakiem C.A 640

widzisz prze zakupem panowie ze sklepu Audio-Mix Kraków działajacych na Allegro

Byłem pare razy u nich. Handlują też z Audio Center wiec mają też i nowe sztuki. Skąd mają te? Tego nie wiem.

PCM tylko do max 24/96? Acha, a DSD nie obsługuje w ogóle.

A po co to komu. Nowa moda na DSD? Ciekawe jakby to ywpadł ow slepym teście. Jak kolega forum robił test na rozpoznanie FLAC vs. MP 192 to za wielu chętnych nie było hehehehe

To to na pewno

Raker ale ja mówiłem że 1980+20 za przesyłkę to cena nowego 8050. Za ile bierzesz 8050?

1900 bez kosztow wysylki bo salon hi fi mam u siebie w gnieznie gdzie robilem odsluch wiec zamkne sje w budrzecie, wydam tyle samo co na smy no i z ewentualnym serwisem w razie priblemow nie bedzie problemu bo sklep na miejscu i istnieje od zawsze odkad pamietam.

A po co to komu. Nowa moda na DSD?
A to się okaże. Może dlatego, że w niektórych serwisach są/będą dostępne pliki w takim formacie? Inwestując w nowy sprzęt warto mieć możliwie uniwersalne urządzenie, im wieksza możliwość wyboru formatu tym lepiej, niezależnie czy się słyszy różnicę czy nie. Tym bardziej, że praktycznie wszystkie nowo wypuszczane DACki obsługują DSD.

Te pliki są za ciężkie i nie bardzo rozumiem "zbierania" dyskografii w tym formacie.

Ale ślepy teścik i tak by się przydał :P

Pieknie by ludzie polegli na sprzętach za parędziesiąt tysi :D

panowie a co myslicie zeby zamiast osttecznie zakupic onkyo 8050 dac szanse przetwornikowi Arcam rDac?

matwi mnie tylko jedno ze w przypadku USB limit wynosi 24/96

''...rDAC obsługuje wszystkie typowe częstotliwości próbkowania, do 192 kHz włącznie, oraz słowa cyfrowe o długości do 24 bitów. Dotyczy to jednak wyłącznie wejścia koncentrycznego. W przypadku USB limit wynosi 24/96 i jest w praktyce ograniczony także przez system operacyjny Windows. Wejście optyczne także akceptuje sygnały 24/96..''

Ukryta Zawartość

troche tanszy niz 8050 i nie jest kombajnem wiec powinno byc dobrze bo slyszalem ze jako przetwornik jest wybityny i bedzie pasowal do moich kefow iq5se.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
Gość numik

(Konto usunięte)

A miałeś Stream Magic 6 ?

Mając 2000zł kupować rDACa jest bez sensu .

Nawet jak kupi używany za 800-1000zł i nawet jak kupi go z zasilaczem Teddy Pardo to i tak to jest dobra klasa niżej do SM6 a funkcjonalnie to dwa różne światy .

SM6 to rozwinięcie brzmienia rDACa + mega funkcjonalność .

miałem oba i rdac bije CA na głowę. Nie jestem jedyny, który tak uważa :) choć co fakt to fakt, źródła CA mnie zabijały zawsze, moje uszy mówią - bleeeeeeeeee, mdłeeeeeee, inne uszy mogą mówić wooooow :)

miałem oba i rdac bije CA na głowę

Przy dobrym źródle SM6 jest dużo lepszy od rDACa .

Kwestia też systemu bo SM6 nie zagra powiedzmy z jazgotliwą budżetówką gdzie cieniujący wszytko rDAC może się sprawdzić .

Gość numik

(Konto usunięte)

Przy dobrym źródle SM6 jest dużo lepszy od rDACa .

Kwestia też systemu bo SM6 nie zagra powiedzmy z jazgotliwą budżetówką gdzie cieniujący wszytko rDAC może się sprawdzić .

to prawda, w moim systemie wysoki cd CA zagrał fatalnie, sprzedawca sam szybko poleciał go odłączyć, choć badziewi nie mam, audiolab 8000s i Dali Z5, nie zgrało się. Raczej dac Arcama, cd Nada, Marantz też lepszy od CA u mnie w cd. Problem w tym, że CA słabo wypadał też na Baltlabie i Dali, oraz Baltku i Roksanach z Paradigmami 9v.7, pewnie coś w tym brzmieniu akurat mi nie pasi subiektywnie i tyle

Nie piszę o źródłach CA bo uważam je za słabe tylko o SM6 .

Ten im wyszedł .

Kolejna spraw to co jest źródłem dla SM6 ?

Ludziska próbują go z pendrajwa a tak gra bardzo słabo .

To samo przypadkowe CD jako transport czy po sieci .

Ale było już o tym sporo .

Przy dzisiejszej cenie SM6 v1 to jest mega okazja której nie było od kiedy zajmuję się tą tematyką .

A system jak każdy , musi być ze sobą dobrany .

Gość numik

(Konto usunięte)

Nie piszę o źródłach CA bo uważam je za słabe tylko o SM6 .

Ten im wyszedł .

Kolejna spraw to co jest źródłem dla SM6 ?

Ludziska próbują go z pendrajwa a tak gra bardzo słabo .

To samo przypadkowe CD jako transport czy po sieci .

Ale było już o tym sporo .

Przy dzisiejszej cenie SM6 v1 to jest mega okazja której nie było od kiedy zajmuję się tą tematyką .

A system jak każdy , musi być ze sobą dobrany .

może dam drugą szansę, właśnie wybieram strumień, ale jestem za n-50a i jakimś pioneerem 650 z allegro, ponoć ok, transportu za 2 koła nie kupuję ;p

ale jestem za n-50a

Na analogu nie zagra tak jak SM6

akimś pioneerem 650 z allegro

A do tego to obojętnie jaki strumieniowiec .

Nie kupuj takich wzmacniaczy do tego o czym tu piszemy .

transportu za 2 koła nie kupuję ;p

Tyle razy o tym było ...

Marantza CD52 kupisz za 250zł i wystarczy .

Ja sie co prawda nie za bardzo znam, ale mogę polecić Marantza NA8005. Moim zdaniem gra swietnie. Na pewno duzo lepiej, niz np. DAC w MF m6si (mam oba urządzenia). W testach wypada lepiej, niż SM 6. Cena mnie więcej taka sama (w Niemczech).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.