Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny

anita76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nabyłam niedawno wzmacniacz lampowy Luxman LV-103, (używka, ale na szczęście sprawny), chciała bym dokupić do niego jakieś fajne kolumny.

Muzyka której słucham - electronic, ambient, rock, poprock, heavymetal. Pomieszczenie do "odsłuchu" ok. 24m 2.

Dysponuję got. ok, 2400 zł. (tyle mogę naq dzień dzisiejszy wydać na kolumny) tylko jakie. (wertując neta, ofert jest mnóstwo) - tylko co wybrać może jakaś porada

https://www.audiostereo.pl/topic/118128-jakie-kolumny/

Witam. Nabyłam niedawno wzmacniacz lampowy Luxman LV-103, (używka, ale na szczęście sprawny), chciała bym dokupić do niego jakieś fajne kolumny.

Nie wiem co Cię skłoniło do nabycia tego misia. To dość leciwa konstrukcja. Wybierz coś z kolumn grających dosadnie np. B&W, możesz też spróbować coś ze stajni Tannoy. Nie kupuj w ciemno (zalicz odsłuch ze wzmacniaczem). No i pamiętaj że jak już kupisz kolumny grające dosadnie (zwłaszcza w górze) to przy zmianie wzmacniacza w przyszłości będziesz musiała wziąć to pod uwagę.

https://www.audiostereo.pl/topic/118128-jakie-kolumny/#findComment-3386700

Nie wiem po co kupiłaś - ale OK. To nie jest wzmacniacz lampowy tylko wzmacniacz tranzystorowy z lampami w sekcji przedwzmacniacza. Powinnaś teraz kupić wysokoefektywne kolumny.

Ale widzę tu pewien problem. Masz dobry budżet więc stać Cię nawet na Audio Physic Yara albo Monitor Audio Silver 8i. To świetne kolumny. Tylko że ten wzmacniacz pasuje do nich jak pięść do nosa.

Więc ja na Twoim miejscu podjął bym jakąś decyzję. Albo - kupuję lepsze kolumny z zamiarem odsprzedania w przyszłości tego wzmacniacza i dokupienia im czegoś lepszego.

Albo - Kupuję dużo tańsze kolumny które i tak przerastają go klasą - bo kupowanie drogich kolumn do tego wzmacniacza jest nieracjonalne - on zawsze ograniczy ich potencjał. Więc spokojnie możesz go połączyć z takimi dobrymi kolumnami jak JPW ML1010 lub Tannoy R2 jeżeli wolicz cieplejsze brzmienie (co polecam) albo Elac 207, JM Lab Tantal 515, Magnat Vintage 350, Dali 606 czy Acoustic Energy Aegis 3 jeżeli wolisz jaśniejsze brzmienie. Staraj się o kolumny z wysoką efektywnością bo ten wzmacniacz nie jest wydajny prądowo.

https://www.audiostereo.pl/topic/118128-jakie-kolumny/#findComment-3386870
  • 2 tygodnie później...

Witam. Dzięki za podpowiedzi.

Pochwalę się - dziś kupiłam kolumny Elac 207, za 2200zł, grają świetnie, jestem bardzo zadowolona. (jeszcze zostało mi na fryzjera).

Ale kolumny są super, ze wzmacniaczem (tym misiem) Luxman LV-103 grają świetnie. Bardzo miły dzwięk, wysokie tony bardzo delikatne, środek przejrzysty, basy super.

Jestem bardzo zadowolona, dzięki wam za podpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/118128-jakie-kolumny/#findComment-3401405

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.