Skocz do zawartości
IGNORED

Radio cyfrowe - czym słuchać?

qot

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem uszami :)

Ale mam pytanie - teraz dużo się mówi o cyfrowym radiu "z eteru". Analogowe zaczęło mi ostatnio bardzo szumieć (trójka).

Co byście polecili do odbioru radia w wersji cyfrowej podłączonego do normalnego wzmacniacza (amplitunera) łączem cyfrowym lub przez 2xczincz.

Szukam prostego rozwiązania w miarę uniwersalnego.

https://www.audiostereo.pl/topic/118138-radio-cyfrowe-czym-s%C5%82ucha%C4%87/

Przejrzyj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mają wyjście liniowe.

Dostępne na alle/w sklepie c4i.

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Ja proponuje radio satelitarne: jest wiele stacji FTA* o oszałamiającej wręcz jakości dzwięku. (*FTA = Free To Air -> za free / czyli nie kodowanych)

i Trójka też jest ! (no może nie powala jakością dzwięku ale jest)

Wystarczy dobry tuner z wyjsciem cyfrowym i antena satelitarna.

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

Ja proponuje radio satelitarne: jest wiele stacji FTA* o oszałamiającej wręcz jakości dzwięku. (*FTA = Free To Air -> za free / czyli nie kodowanych)

Np. stacje kodowane w AAC+, WMA nawet nieźle słychać, na mp3 trzeba uważać, bo często kompresja zabija nawet najciekawsze nagranie ( od 192kbps już można spokojnie przetrawić). Jak dotąd w OGG Vorbis czy AIFF darmowych stacji nie spotkałem.

No wybór wręcz nieograniczony, jakieś 20.000 do 10 :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

ARD na Astrze 19o nadaje dobrze. 320kb/s. Głównie muzyka klasyczna i trochę Jazz. Jakby tak nadawali na DVB+ już dawno kupiłbym sobie jakiś tunerek.

A własnie jak z jakością na DVB+ w Polsce? Jakiś postęp?

i Trójka też jest ! (no może nie powala jakością dzwięku ale jest)

Wystarczy dobry tuner z wyjsciem cyfrowym i antena satelitarna.

Podłączę się.

Platforma NC+. Dostępny TYLKO Hot Bird.

Jak dostroić tuner (bez dostępu do sieci), aby uzyskać dostęp do radia w jak najlepszej jakości?

Pzdr.

Wiem uszami :)

Ale mam pytanie - teraz dużo się mówi o cyfrowym radiu "z eteru". Analogowe zaczęło mi ostatnio bardzo szumieć (trójka).

Co byście polecili do odbioru radia w wersji cyfrowej podłączonego do normalnego wzmacniacza (amplitunera) łączem cyfrowym lub przez 2xczincz.

Szukam prostego rozwiązania w miarę uniwersalnego.

A kolega jest w zasięgu DAB ?Z tego co mi wiadomo to póki co same białe plamy w tym kraju.

sam próbuje coś ciekawego namierzyć np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niestety gość chyba angielskiego nie zna, bo nie odpisuje

Ukryta Zawartość

Zawartość multiplexu radia cyfrowego DAB+ Warszawa (Kodowanie MPEG-4 HE AAC lub HE AAC+SBR(dla 72 kb/s)

Polskie Radio Jedynka – Bitrate 112 kb/s

Polskie Radio Dwójka – Bitrate 128 kb/s

Polskie Radio Trójka – Bitrate 112 kb/s

Polskie Radio Czwórka – Bitrate 96 kb/s

Polskie Radio Dla Zagranicy – Bitrate 96 kb/s

Polskie Radio 24 – Bitrate 72 kb/s

Polskie Radio Rytm – Bitrate 72 kb/s

Polskie Radio RDC – Bitrate 112 kb/s

Polskie Radio Katowice – Bitrate 112 kb/s

Dla zainteresowanych polecam ten wątek, jak dla mnie kopalnia wiedzy z najwyższej półki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

porażka! i oni bębnią (nadawcy) o wysokiej jakości DAB w Polsce, min to 256kb/s. Żenada.

Wolę zaszumione FM ;-)

A ja wole radio internetowe. Po słuchajcie sobie, mówiąc o streamingu stratnym, Radio Paradise NAIM nadawane w bitrate 320 kbps w formacie AAC+. DAB i DAB+ wysiadają. Niestety polscy nadawcy nie doceniają tego medium. Trojka jest wiodącym przykładem tej prawidlowosci.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

porażka! i oni bębnią (nadawcy) o wysokiej jakości DAB w Polsce, min to 256kb/s. Żenada.

Wolę zaszumione FM ;-)

Jesteś trochę niedoinformowany. Widocznie nie słuchałeś nigdy audycji nadawanych w formacie MPEG-4 HE AAC czy HE AAC+SBR. Przypominam, że to nie jest format MPEG-2 Layer 3 MP3.

Bitrate AAC+ na poziomie 96kbps rozjeżdża 320kbps w formacie mp3.

Przypominam, że w Polsce mamy radio DAB+ a nie DAB.

ja to odnoszę do radia z satki DVB i nadawane tam radio wspomniane ARD z bitrate 320kb/s. Audycje nadawane na satce poniżej 192kb/s już nie ciekawie się słucha.

Jak to się ma do DAB+ to nie wiem. Myślałem, że można to ze sobą porównywać. Nie odnosiłem to do mp3.

Jesteś trochę niedoinformowany. Widocznie nie słuchałeś nigdy audycji nadawanych w formacie MPEG-4 HE AAC czy HE AAC+SBR. Przypominam, że to nie jest format MPEG-2 Layer 3 MP3.

Bitrate AAC+ na poziomie 96kbps rozjeżdża 320kbps w formacie mp3.

Przypominam, że w Polsce mamy radio DAB+ a nie DAB.

Dokładnie tak jest.. DAB to zupełnei co innego niż DAB+ jedno MUSICAM drugie AAC,, kompletnei inne kodowanie i nie kompatybilne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.