Skocz do zawartości
IGNORED

jak optymalnie połączyć to kino domowe

Mateusz Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem zestaw kina domowego i próbuję to sensownie połączyć z tv i dekoderem i chciałem się poradzić. Chciałbym żeby dzwięk z tv do kolumn szedł w momencie gdy jest włączony amplituner bo wiadomości na kolumnach słuchać przecież nie będę ;) Chciałbym żeby też z dekodera lub jak np. podłącze film na USB pod TV leciał z kolumn dzwięk 5.1

No i tak do podłączenia jest:

amplituner yamaha rx-x677

dekoder UPC ( nie ma na nim żadnych konkretnych oznaczeń ale co ważne jest tylko jedno wyjście HDMI)

TV samsung ue46d6750

AMPLITUNER --> TV HDMI

DEKODER ---> AMPLITUNER HDMI + coaxial

I tylko jak teraz połączyć TV z dekoderem ? W dekoderze mam tylko jedno HDMI które jest podłączone do AMPLI. Oprócz tego jest SCART i COMPONENT

w TV mam takie wejścia/wyjścia:

HDMI

4

USB

3

Wejście komponentowe (Y/Pb/Pr)

1

Wejście kompozytowe (AV)

1 (w użyciu jako komponentowe Y)

Wyjście cyfrowe audio (optyczne)

1

Wejście PC (D-sub)

1

Gniazdo CI

1

Eurozłącze (SCART)

1

Wejście RF (naziemne/kablowe)

1

Wejście RF (satelitarne)

1

Słuchawki

1

Wejście PC Audio (Mini Jack)

1

Wejście DVI Audio (Mini Jack)

1 (w użyciu jako wejście PC audio)

Wyście audio (Mini Jack)

Nie

Ethernet (LAN)

1

Połączyć to muszę przez SCART lub COMPONENT czy można to zrobić jakoś inaczej ? przez SCART jakoś obrazu nie o wiele niższa więc chciałbym to zrobić jakoś inaczej

Pozdrawiam

Przepraszam, czy czytałeś instrukcję obsługi amplitunera? Chyba nie. Amplituner ma taką funkcję jak pass through - przepuszczanie sygnału przy wyłączonym amplitunerze. Jeszcze nie dawno niskie modele amplitunerów nie miały tego ale, że to dość wysoki model więc na pewno to ma. Może teraz i te niskie modele to mają. Ale dalej.

Wszystkie rzeczy podłączasz do amplitunera. Też mam Yamahę i tak -> SETUP->menu prawo lub w lewo żeby znaleźć HDMI-> tu jest tak:

HDMI Control (możliwości ON, OFF),

Audio Output ( możliwości Off, ON),

Standby Through(możliwości Off, On, na ON).

Jeśli wejdziesz w HDMI Control i dasz ON powinno automatycznie wejść głębiej w menu i jest:

TV Audio Input najlepiej AV1(przynajmniej ja tak mam), niżej jest :

ARC na ON, niżej :

Standby Sync na Auto,

Nie wiem jak jest w menu TV. Nie znam go. Może trzeba będzie jeszcze włączyć ARC w TV. Może po prostu TV sam wykryje, ze podłaczone jest urządzenie pod hdmi z ARC. Spróbuj w ustawieniach dźwięku lub w ustawieniach hdmi jeśli coś takiego jest w menu.

dekoder UPC ( nie ma na nim żadnych konkretnych oznaczeń ale co ważne jest tylko jedno wyjście HDMI)

No i połącz je z wejściem w amplitunerze , kolejnym wolnym bo pewnie jest jeszcze odtwarzacz blu-ray jak nie ma to pod wejście nr. 1.

Wyjście amplitunera połącz z TV kablem hdmi wtykając go do wejścia hdmi w TV z oznaczeniem ARC(ARC - Audio Return Chanel - kanał zwrotny audio potrzebne Ci to będzie gdy np wciskasz pendrajwa do TV chcąc oglądać filmy, dźwięk będzie przekazywany z TV na amplituner tym kablem hdmi. Więc nie potrzeba żadnego innego połączenia a to czy będzie 5.1 czy stereo zależy jakie dekodery ma TV. Gdy ścieżka będzie w DTS a TV nie ma dekodera DTS dźwięku nie będzie, lub może "puszczać" DTS w stereo jeśli jest DTS 2.0. Na to nie masz wpływu. Czy dekoder UPC ma jakieś wejścia USB, jeśli ma może lepiej by było poprzez niego oglądać filmy.

W momencie gdy chcesz oglądać wiadomości wyłączasz amplituner i dźwięk i obraz leci z TV(pass through) Powiedzmy , że masz odtwarzacz blu-ray. Masz go podłączonego do wejścia w ampli pod gniazdo nr. 1 , dekoder z UPC pod gniazdo nr.2. Gdy amplituner jest wyłączony (STANDBY, nie może być wyciągnięta wtyczka z prądu) i chcesz oglądać jakiś program poprzez dekoder UPC a wcześniej przed wyłączeniem amplitunera oglądałeś film na odtwarzaczu blu-ray to nawet gdy włączysz dekoder nie będziesz miał obrazu dopóki pilotem z ampla nie wciśniesz numer 2 przełączając amplituner (mimo, że wyłaczony) na to wejście. I odwrotnie, gdy skończyłeś oglądać program na UPC , wyłączyłeś amplituner, chcesz obejrzeć jakiś film na odtwarzaczu blu-ray ale bez k.d. tylko na głośnikach tv musisz pilotem przełaczyć na wejście nr.1 to, pod które podłączony jest odtwarzacz . Mam nadzieje, że wiesz o co chodzi.

Kombinuj.

Dziękuje bardzo za rady, jestem laikiem w temacie - instrukcje czytam ale wiele spraw i tak jest dla mnie dość skomplikowanych.

Podłączyłem tak jak mówiłeś czyli:

w amplitunerze HDMI OUT do HDMI ARC w TV

w dekoderze HDMI do wejścia HDMI 1 w amplitunerze (nie mam odtwarzacza bluray póki co)

No i przy odpaleniu filmu poprzez złącze USB w TV dzwięk leci z kolumn, ale jak włączam dekoder i klikam na pilocie do ampli HDMI 1 to nie ma ani obrazu ani dzwięku.

Ustawienia HDMI w ampli zrobiłem tak jak napisałeś, w TV nie mam żadnych ustawień HDMI

Jakieś pomysły co może być nie tak ?

Pozdrawiam

A czy zanim ogladales film z pendrajwa ogladales program na dekoderze czy najpierw chciales sprawdzic film z pend. Jesli tak to wez sprawdz w TV czy masz ustawione odpowiednie wejscie hdmi. Np to wejscie hdmi z ARC jest wejsciem nr.2 zobacz czy masz w tv wybrane to wejscie hdmi.

Bo w momencie ogladania filmu z pendr. Tv wybral wejscie usb bo stamtad wszedl sygnal. Musisz go z powrotem przestawic na to hdmi.

Problem udało się rozwiązać - podłączyłem dekoder normalnie do TV, a HDMI out w ampli zostało w HDMI ARC w TV - przy włączonym amplitunerze dźwięk leci z kolumn a przy wyłączonym normalnie z TV. Dziękuje bardzo za wszelkie rady :) Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.