Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe Siltecha..

himan

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak napisał Broda - jak Siltech to tylko topowy - LS 4-280 lub LS288G3. Tańsze Siltechy nie są już niestety tak dobre. Miałem kiedyś LS 2-60 i za dobrze go nie wspominam. Suchy i szary.

Ze średnich przedziałów cenowych polecam ci srebrnego AudioQuesta KE-4 - wyśmienity kabel, cena to cos ok 5tys zł za 2x2,5m oryginalnie konfekcjonowane. Doskonała rozdzielczość, ultra gładki, pięna barwa i faktura dźwieku, ZERO rozjaśnienia. Jedyny niedostatek to tylko przeciętna potęga brzmienia (w końcu KE-4 to tylko 4 cienkie druciki). Jednen z kabli o najlepszym stosunku jakości do ceny jaki znam.

Jest jescze model KE-6 - konstrukcja jak wyżej, tylko 6 żył. Brzmi podobnie, ale ma bardziej masywny bas. Cena to coś ok 8tyś zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ludzie kochane! osiem tysięcy za dwa przewody z wtyczkami? słownie: 8000zł???

Ja rozumiem, że przewody mogą mieć istotny wpływ na brzmienie ale czy to aby nie przesada?

Tak czy owak, himan -lepiej od razu powiedz jaka cena Cię interesuje.

himan - o ile nie przeszkadza ci nazwa ,to wypożycz topowe kable Argentum(1100 m/b) ,czyste srebro.

Sąsiedni wątek.Według konstruktora śmiało mogą konkurować z bardzo drogimi Siltechami.

Myślę ,że powinieneś spróbować.

Arek>> tak do lampy. Chodzilo mi o to aby forumowicze podzielili sie wlasnymi opiniami na temat Siltecha. Sluchalem LS 100 i zastanawialem sie jak graja inne Siltechy i wogle co sadza ludziska.

himan -haha ,nie mam obecnie 4000 tysięcy ,także nie ma mowy o wypożyczeniu.

Liczę na to,że wypożyczysz i podzielisz się swoimi wrażeniami.

Bardziej interesują mnie opinie forumowiczów niż recenzje prasowe.

Odbiegam trochę od tematu ,ale jak przypominam sobie ostatnie wytwory wyobrazni dotyczące Tary ref.gen.2 to tym bardziej jestem skłonny wierzyć osobom prywatnym .

Mój dziadek audiofil mawiał przed wojną: "wnuczusiu na kable wydaj max 10% ceny wzmacniacza". Mam nadzieje że nie kłamał. Do jakiego wzmacniacza te kabelki za 8000? chcialbym sie zapytac.

Himan=> z tego co pamiętam jeszcze z dawniejszych czasów sam Pan Prządka w osobistej rozmowie na audio show (w przerwie na oddech w płóca) wypowiadał słowa: siltecha kupują miłośnicy jasności. Melomani jego i nie tylko zdaniem, w jego sklepie kupują audiodruty- zwłaszcza do połączeń wzmacniaczy lampowych. Siltechy są zbyt suche, zbyt jasne o zbyt ostrych krawędziach, co pozbawia je muzykalności... chyba, że priorytetem jest rakietowa szybkość, dokładność itp.

Zdylek>> Nie do konca sie moge zgodzic. Sluchalem LS 100 i jasnosci ani ostrych krawedzi nie zaobserwowalem.

Czy ktos jeszcze sluchal Siltechow??? Zwlaszcza tych powyzej LS 100?? Ludzie podzielcie sie opiniami!!!!!

Ostrość a jasność- to dwie różne sprawy- Siltechy były zawsze jasne, sa i będą, bo taka jest polityka brzmienia tej marki. Albo się ją lubi, albo nie. Ostre kontury- to przesadna kontrola- czyli rysowanie brzmienia, które na dłuższą metę w moim mniemaniu dystansują te kable- są zbyt dokuczliwe, lub jak kto woli- za dokładne w przekazie. Natomiast audiodruty łączą w sobie precyzję i muzykalność. Myślę, że wiele osób tak postrzega różnice. Nie kwestionuję pozycji Siltecha, ale nie należę do stada gęsi, które mają bić przed tą marką pokłony. Piszą na nie, miałem nadzieję, że interesują Cię również i negatywne spostrzeżenia. Pozdr.. :):):)

Himan->>>

Siltech glosnikowy to nie jest ich najlepszy produkt lecz interkonekty sa. Ostatnia serja produktow tej firmy (G5) bardzo poprawila ich stereotypowy dzwiek o ktorym pisze Zydelek. G3 mialy tendencja do grania jaskrawo wszczegolnosci na tranzystorze lub z tanim zrodlem. G5 to jest kompletnie nowy produkt (LS-110 i 188) gra znakomicie otwarcie ,neutralnie, czysto i nie jest jasny raczej bardzo przezroczysyty/szczegolowy. W niektorych systemie moze byc meczacy po dlugich odsluchach na jeden raz. Niemniej jednak Siltech nie rozwiazal wiekowego problemu czyli bassu, moim zdaniem nie jest na takim poziomie jak konkurancja w tym przedziale cenowym. To jest Siltech'a slaba strona. Nowe G5 kable nie sa rowniez tak staranie wykonczone jak G3.

G6 Signature Series to jedne znajlepszych kabli na rynku u mnie na drugim miejscu ale cena jest bardzo wysoka. Niestety w tej serii problem bassu dalej istnieje w porownaniu z Transparent Opus czy Tara Zero, Siltech wysiada na pojedynku, ale ma za to inne zalety...romantyczna-slodka srednica , bajeczna scena i glebia. Malo kabli jest tak wykonczonych jak G6.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa, Arek>> Z tego co ja sie orientuje Siltechy to kable z przeznaczeniem do lampy. Jeszcze raz powiem ze dziwie sie troche bo ja zadnej suchosci nie zauwazylem. Wrecz przeciwnie. Nasycony dzwiek z duza iloscoa detali. Bas tez byl ok. Zastanawiam sie w zatem jak graja LS-180 lub Ls-288 (te drugie to raczej nieosiagalne) jesli Ls-100 tak mi sie spodobaly.

Himan->>>

Przeznaczenie do lampy to powinno byc traktowane luzno, bardziej jako GUIDELINE a nie jako firmowy slogan. Siltech'y zdaja egzamin doskonale rowniez z ciepla tranzystorowa elektronika np. super synergia z Jeff Rowland, GOLDMUND i Accuphase zawsze istniala od lat. Eksperymentowac trzeba zawsze ;-)

Tego typu uprzedzenia doprowadzily ze Siltech sie wogole nie sprzedaje w Europie (tylko Niemcy) a tak ponad 60% produkcji idzie do Korei gdzie wiekszosc uzywa wysokiego kalibru tranzystor.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

• 1 miesiąc później...

Od kilku lat posiadam Siltecha LS100G3 i jesli chodzi o brzmienie jest rewelacyjny. Poprzednie modele potrafily zagrac chlodno i ostro ale wszystkie modele z serii G3 sa neutralne. Do momentu ich zakupu mialem rozne kable ale zadne nie oferowaly jakosci brzmienia Siltecha nawet za wieksze pieniadze

• 8 lat później...
  • 1 rok później...

Gdyby ktoś miał ochotę to jest do kupienia Siltech Ls- 188 G5 Classic jedyne 1599Euro za odcinki 2x2m .Kabelek z Holandii więc z pewnością można wykluczyć ze to podróbka z Chin.Wątek postanowiłem zamiescic w tym temacie ,może kiedyś przyda się komuś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-38250-0-67825300-1418757361_thumb.jpg

post-38250-0-10744100-1418757370_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.