Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa zestawu Anthem MRX510 o stereo

Capricorn44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym rozbudować swój system o typowe stereo.

W tej chwili posiadam;

Amplituner Anthem MRX510

BR - Harman Kardon BTD 30 MK2 - do kina

CD - Onkyo C N7050 - do muzyki

Gramofon Thorens 295 MKIV

Kolumny KEF R700 na przód i center, oraz JBL na tyły i subwofer

Prosiłbym o ocenę tego zestawu i ewentualne sugestie względem rozbudowy do stereo. Anthem wprawdzie nie gra źle w stereo, ale miło wspominam dawne czasy świetnego stereo.

Ewentualnie prosiłby posiadaczy Anthema o sugestie w sprawie ustawień kolumn i innych dostępnych w setupie amplitunera, które zoptymalizowałyby granie tego zestawu w stereo.

Zastanawiam się nad dokupieniem wzmacniacza zintegrowanego Anthem Integrated 225 ze względu na to że posiada przedwzmacniacz gramofonowy, ewentualnie rozważam dokupienie jakiejś końcówki mocy stereo.

Pokój ok. 35m2

Słucham głównie rocka, jazzu tradycyjnego, czasami popu,

Witaj,

to dobry zestaw, który powinien się także wyróżniać dobrą jakością dźwięku stereo, gwarantując raczej gęste, mocne, dynamiczne brzmienie. Aby jednak zaproponować ewentualną rozbudowę o np. końcówkę mocy, potrzeba więcej informacji. Przede wszystkim co podoba Ci się w aktualnym brzmieniu zestawu, a co chciałbyś zmienić, poprawić. W jakim budżecie możemy szukać rozwiązania.

Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest dołożenie dobrej końcówki mocy. Wpłynie to korzystanie podczas odsłuchów dwukanałowych oraz wielokanałowych. Anthem ma wbudowany bardzo dobry przedwzmacniacz, który warto wykorzystać. Jeśli ten charakter brzmienia odpowiada Ci, na pewno warto rozważyć końcówkę mocy także z oferty marki Anthem.

Czekam na szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Fajny amplituner..powinieneś pomyśleć o lepszym źródle, bo ono tu w tej chwili zaniża poziom. Końcówka też sie przyda, choć nie wiem na ile dobre jest to pre w MRXach.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Budżet porównywalny z Anthemem 225, za tym wzmakiem jest to że posiada przedwzmacniacz gramofonowy, a końcówka mocy go mieć nie będzie.

Brzmienie raczej mi odpowiada, więc rozumiem że 225 tego nie zmieni?

Mówisz o wymianie CD Onkyo C-N7050?

Zdecydowałem się na niego dlatego, że ma tuner internetowy i jest namiastką DAC-a dla odsłuchu muzyki z plików.

Co ewentualnie radziłbyś do tego zestawu w zamian?

Mówisz o wymianie CD Onkyo C-N7050?

Zdecydowałem się na niego dlatego, że ma tuner internetowy i jest namiastką DAC-a dla odsłuchu muzyki z plików.

Co ewentualnie radziłbyś do tego zestawu w zamian?

Pytanie jest o tyle trudne, ze nie wiem co chcialbys poprawic w kwestii dzwieku. Pozyczyc i posluchac rasowego zrodla, a nie jak to slusznie okresliles - namiastki. Bez lepszego zrodla, duzo lepiej nie bedzie.Ja wiem, ze to nowy model, ze kupiles go pewnie w sklepie, ma fajna funkcjonalnosc i wyglad,ale to po prostu nie gra. Ten amplituner jest w stanie napedzic przyzwoicie nielatwe kolumny, a wlasnie zrodlo zaprzepaszcza efekt. Kable glosnikowe...duzy usmiech...sorry, ale to na koncu.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Kable mam Supra PLY 2 x 2,0, nie nie słyszałem Anthema MC-20.

Lubię brzmienie czyste z dużą ilością szczegółów w górnym i środkowym paśmie. Góra wyrazista ,ale nie świszcząca, czasem mocniejsze tąpnięcie basu, ale nie męczące dudnienie. Kef R700 daje takie brzmienie. Może faktycznie Onkyo jest trochę bez wyrazu w tym zestawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.