Skocz do zawartości
IGNORED

SRH440 + E10K, czemu to nie gra jak powinno?

marekt

Rekomendowane odpowiedzi

Rok temu przesiadłem się z Sennheiser HD201 na Shure SRH440. Z przesiadki jestem bardzo zadowolony. Shure brzmią wyraźnie lepiej od HD201, w HD201 w ogóle nie ma basu gdy porównać je do Shure. Jednak mimo świetnego brzmienia Shure pliki FLAC grane z Foobara nadal brzmiały tak samo jak MP3 128 kb/s. Ok no, myślałem że to wina marnej zintegrowanej karty dźwiękowej w laptopie, niedawno zakupiłem więc Fiio E10K Olympus 2. I tu pojawia się problem. Nie ma absolutnie żadnej różnicy w brzmieniu między Fiio a kartą zintegrowaną, a pliki FLAC nadal brzmią tak jak brzmiały czyli jak MP3 128 kb/s.

Muzyka głównie klasyczna, jazz, blues i stary rock z lat 70 i 60. Część FLACów sam zgrywałem z Audio CD więc na pewno nie są to konwersje z MP3.

W sumie wywaliłem na słuchawki i DAC 700 zł i tak samo jak na słuchawkach za 70 zł nie ma ŻADNEJ różnicy między MP3 128 kb/s a FLAC. Mało tego to nie słyszę nawet różnicy między integrą a Fiio. Co może być nie tak? W Fiio podobno jest marnej jakości kabel USB, czy to możliwe że przez ten kabel nie słychać różnic, myślicie że to to, możecie polecić jakiś porządny kabel USB który dobrze będzie grał z Fiio jeśli to wina kabla?

A może nadal mam za słaby sprzęt żeby usłyszeć różnicę między FLAC a MP3 a Fiio to tylko taki zamiennik zintegrowanej karty dźwiękowej, gdy ta się np popsuje? W takim razie ile trzeba wydać na sprzęt żeby usłyszeć jakieś różnice? Jeżeli te słuchawki i DAC są kiepskie to jakie słuchawki polecacie do muzyki FLAC, na nowe słuchawki i DAC mógłbym wydać do 1000 zł po sprzedaży obecnego zestawu.

Już nie wiem co może być nie tak, proszę o pomoc.

masz jakiś problem mentalny albo czytaniem ze zrozumieniem ? Gdzie ja tu wyzywałem od głuchych ? Powtórzę jeszcze raz , nie słyszysz różnicy , więc pozostaje kupno tobie inaczej grającego albo droższego sprzętu, co nie gwarantuje sukcesu, bo mało prawdopodobne, by coś się z nim działo ,aczkolwiek nie należy tego wykluczać ale polecałem już bardzo licznym osobą układy dźwiękowe i czasami na takie tematy natrafiałem.

Nie szukaj winy w sprzęcie i nie obrażaj się gdy ktoś próbuje Ci uświadomić jak niedoskonałym narzędziem (w stosunku do naszych oczekiwań) jest ludzki słuch.

Kiedyś, kilkanaście lat temu MP3jki pozostawiały wiele do życzenia, dziś nawet 128 bitrate brzmi poprawnie i trudno go odróżnić od oryginału.

Jeśli używasz Foobara, zainstalluj sobie wtyczkę foo_abx i testuj różne pliki, a się sam przekonasz jak jest.

Więcej pokory kolego wobec siebie a mniej wiary w marketingowe szamaństwo.

Wierz mi że kabel USB nawet w cenie kilku tysięcy nic tu nie pomoże...

Dla waszej informacji, słuch mam bardzo dobry, wręcz za dobry. Nocą gdy nie śpię bez problemu słyszę dźwięki EVP, które sa na częstotliwościach niesłyszalnych dla ludzkiego ucha i normalnie potrzebne jest nagrywanie ich na dyktafon by móc je usłyszeć. Nie potrzebuję porad gimnazjalistów nie mających pojęcia o dobrym dźwięku, słuchających muzyki na tych plastykowych pierdziawkach Creative albo Modecom, obrażających prawdziwych miłośników muzyki poprzez zarzucanie im wady słuchu. Liczę na porady osób znających się na audio. Rozważam kilka opcji modernizacji mojego zestawu.

1. Wymiana kabla USB do Fiio. Ta zmiana jest niemal pewna, jaki możecie polecić kabel USB, najlepiej żeby był dedykowany do sprzętu audio.

2. Wymiana kabla zasilającego do laptopa. Tu się waham, stąd pytanie do osób obeznanych w temacie, czy jakiś Chord albo Cardas może poprawić jakość odtwarzanych plików flac?

3. Podstawka antywibracyjna pod Fiio? Czy wibracje mogą mieć wpływ na jakość pracy DAC-a?

4. Wymiana dysku twardego w laptopie. Czy możecie polecić jakiś dysk dedykowany do odtwarzania i przechowywania plików audio?

5. Zastanawiam się też nad używaniem jakiegoś porządnego kabla sieciowego zamiast WiFi przy pobieraniu muzyki z internetu. Przez wifi mogą ginąć informacje o dźwięku, kabel to jednak kabel. Jaki kabel sieciowy będzie odpowiedni do pobierania muzyki flac?

Na wszystkie 5 modyfikacji mam budżet 1000 zł.

Dziękuję za pomoc prawdziwym miłośnikom muzyki.

to jest chyba jakaś prowokacja ? bo to nie wiadomo płakać, czy śmiać.

mając 1000zł, to sobie kup leszy DAC i tyle w temacie, bo te FiiO to nic specjalnego. Z resztą słuchawki wybitne, to tez nie są.

I od razu mam lepszy humor, częściej będę zaglądał na to forum. Prowokacja, czy nie ale też uśmiałem się do łez:)

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Kolego market....

Nie wiem z jakiego wymiaru, z jakiej czasoprzestrzeni się tu wziąłeś a tak jak koledzy piszący wyżej, wyczuwam prowokację, bo to nie może być prawda, żeby istniały takie osobniki skupiające na sobie najgorsze audiofilskie cechy.

Gwoli ścisłości: do gimnazjum nigdy nie chodziłem, a szkołę podstawową skończyłem zanim narodziła się Solidarność. Sprzęt mam niezgorszy, odezwij się na "priw" to ci powiem jaki ;)

Cóż, nie przypuszczałem że na tym forum - forum poleconym mi przez znajomego, jest tylu pseudo-miłośników audio. Licząc na rzeczowe odpowiedzi od prawdziwych miłośników audio mam jeszcze jedno pytanie.

Czy te bezpieczniki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

będą pasowały do takiej listwy zasilającej

Ukryta Zawartość

i czy jeśli założę taki bezpiecznik do swojej listwy zasilającej Acar F5 to czy usłyszę wyraźną poprawę w brzmieniu?

P.S.

Pozdrawiam wszystkich prawdziwych miłośników audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Całkowicie poważnie, szczerze i z szacunkiem, też mi to wygląda jak prowokacja.

Za te wszystkie zabawki które jesteś w stanie dokupić, sprzedaj wszystko, dołóż, i kup po prostu lepszy sprzęt. Chyba że koniecznie chcesz się "pobawić" to zapraszam tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.