Skocz do zawartości
IGNORED

Philips CD 730 - zdjęcia wnętrza

AstraF

Rekomendowane odpowiedzi

A więc nie jest to w żaden sposób podobne do 720, płytka wzdłuż tylnego panela zachodzi tylko trochę pod napęd CDM 12.1 , albo jestem ślepy albo znalazlem tylko 3xTCA0273DP2 oraz 1xLM833N wszystko Motoroli, na forum nawet słowa nie znalazłem o CD 730, co to za konstrukcja?

na pierwszej fotce ogół ;) na drugiej za najbardziej przechylonym niebieskim kondensatorem jest LM833N przy wtyczce na pierwszym planie TCA0273DP2, duży scalak ma 3 linnie oznaczeń: "ZC400023P" "P146" "1B85T" "LLCN9329", na ostatnim zdjęciu 2xTCA0273DP2 i stabilizator 7805 QUC332 to tyle

[obrazekLUKASZ-185808_1.jpg] [obrazekLUKASZ-185808_2.jpg] [obrazekLUKASZ-185808_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4269-100002778 1170259920_thumb.jpg

post-4269-100002779 1170259918_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szkoda że nikt nic nie wie! może coś o optyce CDM 12.1 bo się czasem przycina i nie wiem czy poprostu tak jest ma problemy z odczytem CD-R albo bardzo porysowanych płytek czy też siada optyka i ile to może kosztować? bo dźwięk tego philipsa mi całkiem pasuje

To raczej kiepski do audio układzik Motoroli na dodatek w obudowie o innym rozkładzie wyprowadzeń niż większość obecnie stosowanych podwójnych opampów. Slew rate na poziomie 1,3 V/us mówi już wiele. Z karty wynika, że jego przeznaczenie to raczej regulatory prędkości obr. silników niż technika audio. Jak to brzmi tego Ci nie powiem, bo nie miałem okazji posłuchać. Zastąpiłbym czymkolwiek (jeśli te układziki są wpięte w tor sygnału, a nie mają jakiegoś innego zadania - nie posiadam schematu, więc nie wiem).

siedzą w części na płytce opisanej jako "Servo" i w "Tray Control" i teraz pytanie czy "Servo" siedzi w torze audio, a i pytanie odnośnie LM833N dobry? czy kiepski? warto wymieniać?

Czyli nie "siedzą" w torze audio i nie ma co ich wymieniać. Zamień 833 na OPA2604 i będziesz zadowolony - poprawi się przestrzeń, detale i bas, ale będzie cieplejsze brzmienie. Możesz to zrobić bez wymiany pozostałych elementów w aplikacji wzmacniacza i będzie grało na 100%. Prawdopodobnie w torze audio masz tylko tego LM833, więc koszty niewielkie. Zmień też kondensatorki (prawdopodobnie 2x47uF) blokujące zasilanie na nowe np. Panasonic FC 56uF/16V. Na płycie prawdopodobnie masz 4 szt. takowych - dwa przy opampie i dwa przy DAC. Najlepiej przejrzyj wątek Modyfikacje Philips 710/720 - tak będzie kilka przydatnych inf.

dopiero teraz zdjęcia coś mi się schrzaniło

[obrazekLUKASZ-187014_1.jpg] [obrazekLUKASZ-187014_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4269-100002718 1170260008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

jako że zamówiłem sobie OPA2604 a i będe szedł kupić podstawkę pod niego postanowiłem rozłożyć nieco Philips-a no i od spodu znalazłem TDA1301T, DAC SAA7341GP (to chyba DAC?) i jakiś UM zdaje się to tyle mojego dopisu

AstraF- cierpliwości :), trzeba go trochę pogrzać i wtedy dopiero ocenić

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 1 miesiąc później...

kolejne zmiany - 11 letnia Elna 3300uF/16V z zasilania na Nippona SXE 4700uF/16V dodatkowo z zasilania poszedł 1000uF/16V na zielone Sanyo 1000uF/16V, 3 kondzior z zasilania 330uF/16V na Panasonic FC 330uF/35V, i jeden przy opampie z 330uF/16V Elny na Panasonica FC 330uF/16V - jest tam jeszcze w części płytki D/A Converter przy wtyczce która ogchodzi na wyjście słuchawkowe 100uF/10V Elny i myśle czy wymienić to na 100uF/25V Elna Silmic? a różnica w dźwięku jest, jest inny trochę lepsze wysokie, lepszy bas, ale średnica się lekko przytłumiła

teraz ważne pytanie - kondy zasilające przy opampie są 4.7uF/16V i poradzono mi 5.6uF/16V a co może dać wymiana na 10uF/50V? bo o uszkodzenie OPA raczej nie podejrzewam, bardziej obawiam się rozlazłego basu, moze ktoś coś powie? Taką mam żyłkę testera i kombinatora, chce coś posprawdzać :)

• 2 miesiące później...

Kolejny wpis, Philips wygląda teraz tak:

- OPA 2604

- zasilający Nippon SXE 4700/16V

- zasilający Nippon zbocznikowany Rubyconem 100uF/50V i NKL 2.2uF/63V

- zasilający Sanyo (zielone - nie pamiętam modelu) 1000uF/16V

- zasilający Panasonic FC 330uF/35V

- przy OPA Panasonic FC 330uF/16V

- ta Elna 100uF nie jest od słuchawek - 100uF/25V Silmic

- kondensatory przy OPA 4.7 Elna stare - równolegle 2.2uF/50V No name

Tyle poprawiłem - w planach odseparowanie zasilania na OPA.

Zmiany dźwięku:

Powiem tak dźwięk stał się, czysty, głeboki, analityczny wręcz do bólu (jak na możliwości tego CD), dobrze radzi sobie z piosenkami akustycznymi, czysta, wyrazista góra choć czasami trochę natarczywa, średnica nieco cofnięta (być może to wina kolumn), bas przyjemny głeboki, dynamiczny nie rozlazły - ogólnie jestem zadowolony z efektów w końcu tak nie wielkich zmian. Kosztorys to około 70-75zł (to jest mocno na oko :) ) cena odtwarzacza 130zł.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.