Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw słuchawkowy do muzyki klasycznej

f16

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim czasie wiele się zmieniło w moim życiu, i okazuje się, że jedynie mam czas na słuchanie muzyki po godz. 22:30... Stąd zapatruje się z możliwość stworzenia zestawu do muzyki klasycznej, który będzie się składał z słuchawek i wzmacniacza słuchawkowego. Tylko pytanie, czy do 5000/5500zł można stworzyć ciekawy zestaw? Pytam, bo nie mam pojęcia. Czego chciałbym znaleźć, to barwa, szeroka scena, rozdzielczość i to wszystko, co daje uroki ze słuchania muzyki klasycznej. Tylko czy w tej kwocie jest szansa na znalezienie tego wszystkiego? Co polecacie odsłuchać? Bo nie mam zielonego pojęcia.

No i na ile Marantz pm 7004, Marantz sa 7003 będzie w tym wszystkim najsłabszym ogniwem?

Sennheisery są dobre w klasycznej. HD600 lub HD650 + używany lub nowy Cayin HA-1A i będziesz miał scenę nie tylko szeroką ale i głęboką przy dobrych lampach. W tej kwocie można się nawet pokusić od używane HD800 i używany Cayin. Z opinii właścicieli takiego zestawu wynika że to cudnie gra z niesamowitą sceną.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Do klasyki na pewno warto zastanowić się nad HD800, ciężko o cokolwiek lepszego do tego gatunku. Na pewno świetnym wyborem są też Grado GS1000 jako słuchawka o fenomenalnej przestrzeni i dużej lekkości w kreowaniu sceny. Warto również przesłuchać Beyerdynamic T1, mają one scenę mocno wysuniętą do przodu, są bardzo rozdzielcze, co świetnie sprawdza się przy dużych składach, trzeba tylko uważać na resztę systemu, bo potrafią być trochę ostre na górze. Co do wzmacniacza, to polecamy Audio-gd, jako sprzęt rozdzielczy o dużej neutralności i odpowiednim nasyceniu, NFB-28 to wzmacniacz który ma szeroką i bardzo dokładną scenę, na pewno świetnie sprawdzi się w tym gatunku.

Z planarów na pewno świetne będą Hifiman he-6 oraz Audeze LCD-X, ale to już wykracza poza budżet :)

Jeżeli zdecydowałbyś się na powiększenie budżetu, to naszym zdaniem najlepszą słuchawką do słuchania klasyki (nie wliczając słuchawek elektrostatycznych) są Audeze LCD-XC, jako zdecydowanie najlepsza scena ze wszystkich planarnych słuchawek dostępnych na rynku, oraz za wybitną rozdzielczość i integralność całego pasma.

Oczywiście zapraszamy do nas do salonu, mamy duży asortyment sprzętu słuchawkowego na stanie, warto posłuchać samemu i się przekonać na własne ucho :)

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja słuchałem to z HD 600 i SA 7003+PM7004 i brzmiało to bardzo dobrze, tyle że niestety trzeba było pokrętła ustawiać w pozycji maximum (bas mniej). Przedtem słuchałem HD600 z innym sprzętem i też grało bardzo dobrze.

HD650 mają gorszy kabelek podłączeniowy i po wymianie oryginalnego od HD600 na właśnie ten grało to chyba gorzej.

PS. Piszę o słuchaniu muzyki klasycznej.

Tylko pytanie, jak duże są różnice w brzmieniu podanych słuchawek czyli HD 600, czy też Grado GS100? W cenie to bardzo duża różnica. No i czy np. wbudowany w wzmacniacz Marantz pm 7004 wzmacniacz słuchawkowy poradziłby sobie z w/w słuchawkami no ew. z innymi modelami również? Miałem możliwość odsłuchu słuchawek AKG K 550 i np. z jazzem było super, z muzyką klasyczną było bardzo dobrze. Może ktoś z Was porównywał w/w słuchawki z innymi, droższymi?

Wzmacniacz w SA70003 czy PM 7004? Możesz słuchać tylko przy pomocy SA7003 który ma wzmacniacz słuchawkowy. w PM jest to tak głośno, że ja z reguły wieczorem kładłem słuchawki na blacie i słuchałem muzyki. Piszę o HD600.

Wzmacniacz w SA70003 czy PM 7004? Możesz słuchać tylko przy pomocy SA7003 który ma wzmacniacz słuchawkowy. w PM jest to tak głośno, że ja z reguły wieczorem kładłem słuchawki na blacie i słuchałem muzyki. Piszę o HD600.

Posiadam takie samo odczucie :)

Mam pytanie,

czy jednak wzmacniacz słuchawkowy w Marantz sa 7003 poradzi sobie z słuchawkami Grado GS1000?

jakiś wbłąd w przeglądarce i nie potrafię cytować innych forumowiczów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.