Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kondensatorów.

robszym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Kupiłem wiekowe końcówki mocy Krella z wymienionymi wszystkimi kondensatorami, poza dużymi "szklankami". Na razie siedzę i się zachwycam dźwiękiem, bo nic czego dotąd słuchałem tak dobrze nie grało. Mam jednak ciągle w tyle głowy, że może jednak te dwudziestoparoletnie kondensatory potrzebują wymiany i może być jeszcze lepiej.

Zaznaczm że nie ma na nich żadnych oznak wycieków czy spuchnięcia.

Pytanie brzmi czy istnieje sposób na ich przetestowanie, poza wizualnym, aby podjąć decyzję czy warto wydać dodatkowo pewnie z 2-3 tys.

https://www.audiostereo.pl/topic/118355-wymiana-kondensator%C3%B3w/

Kup miernik z pomiarem pojemności i zakresem jaki Ci jest potrzebny i zmierz

Tu raczej o ESR i jego wysoką wartość będzie się rozchodzić, bo pojermność pewnie będzie zachowana

Jak ta końcówka mocno się grzeje, była dużo używana i mają ponad 5 lat to można się przygotować na wymianę .

Dobrze by było wiedzieć w jakich warunkach pracowała - wentylacja

To nie przypadek takiej ilości kondów na eBayu do Krella

Kupiłem KAS2 Grzeją się solidnie, chociaż myślałem że będzie gorzej.

A czy ESR jakoś można sprawdzić?

W sumie pytam, bo nie czuję problemów w dźwięku, więc nie mam przekonania czy warto grzebać.

Jak bym się zdecydował to rozumiem że te Kendeil będą ok?

Normalny miernik nie zmierzy tych kondów, to jest 35 albo 40tyś. mikrofaradów.

Do tego trzeba profesjonalnego Fluke'a za kilkaset $.

Mam Peak Atlas ESR70+ i ten idzie tylko do 20.000uF, tańsze modele maks. 10000uF.

Pomierz te kondensatory dobrze bo w moim KSA50 były cztery małe Roedersteiny EK i okazały się mierzyć lepiej niż nowe...

Nie trzeba nie wiadomo ile wydawać na miernik.

Zakres pomiarowy: 1-150 000 uF

ESR do 10R

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

kiedys juz o tym pisalem, w przypadku takich duzych pojemnosci liczy sie pojemnosc aby byla zachowana bo esr nawet w uszkodzonym kondensatorze bedzie bardzo niska poniżej 0,2ohma

takie zabawki mozna odpuscic

Ale ja ma kas2 nie Ksa. Nie rozkręcałem jeszcze, ale tam są raczej 68000. Parę złotych to będzie kosztowało za 8 szt. Nie sprawdziłem napięcia, ale podejrzewam po rozmiarze, że na 100V.

Jeśli masz czas i chęci + miernik + stoper i jakiś opór (c.a. 100R około 20+W), możesz dokładnie zmierzyć pojemności.

Łopatologicznie wyjaśnione:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja w swoich wzmacniaczach stosuje takie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem w trakcie wymieniania elektrolitow i wybranych innych czesci w szpulaku pioneer rt-909. Kiedys zrobilem to w preampie yamaha c-65. Nastepujace obserwacje: zdecydowana wiekszosc kondow ma pojemnosc od 20% do prawie 100% wieksza od nominalnej (20% to dopuszczalna norma), odchylenia w dol nie sa czeste. Robiac to nalezy sprawdzac parametry wylutowywanego konda ze schematem i wnosic poprawki na schemat bo trafia sie, ze uklad nieco zmieniono od czasu wydrukowania schematu albo odwrotnie. Analiza ukladu i info od zanwcow pomoga.

Wstawiam zawsze nowe kondy na wieksze napiecia i jak mam to na 105 stopni i na ogol nizsze ESR (ESR wylutowywanych kondow nalezy mierzyc) ale tutaj nalezy uwazac aby nie przedobrzyc i zwiekszyc ringing obnizajac ESR. Rowniez trzeba zwracac uwage na kondy RBLL, tam gdzie sa to takie wstawic. Czasami mozna zastapic polaryzowany kond niepolaryzowanym i czasami warto zwiekszyc pojemnosc konda. W linii audio im wieksza pojemnosc elektrolita tym nizsze znieksztalcenia wnosi na niskich czestotliwosciach. Ogolnie do ok 63-80V im wieksze napeicie konda tym nizsza jego ESR. Powyzej napiecia "progowego" ESR na ogol zaczyna rosnac.

Trzeba miec przedwszystkim dobry miernik ESR oraz miernik LCR. Nie sa az tak drogie. Ja za swoj LRC dalem nie wiecej jak $100 a na miernik ESR tez nie wiecej. W zasilaczu wole wiecej kondow mniejszej pojemnosci niz mniej wiekszej ze znanych przyczyn.

pozdrawiam,

Dzięki za szczegółową podpowiedź. Przyda się bo mam jeszcze problem z preampem. Mam KRC3 z wymienionymi kondami w części zasilającej, ale pewnie pora też na resztę.

Trzeba się będzie zdecydować czy się bawić samemu czy zlecić. Żeby chociaż była pewność komu. :-)

Zapytam i ja

Szukam do hamerykańskiej końcówki z lat 90tych, 4 kondensatorów do zasilacza na 80V.

Nominalne mają po 6800uF ale w tym samym rozmiarze są np Mundorfy M-Lytic AG MLGO 10000uF

Czy to dobry wybór, bo że nie najtańszy to wiem (ok 400zł komplet)

Czy cała reszta to już tylko made in china..?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.