Jump to content
IGNORED

Kolumny do ONKYO TX-SR805

szakaldg

Recommended Posts

Witam.

Jutro jadę po odbiór nowego amplitunera ONKYO TX-SR805 w kwietniu będę miał około 4 tyś na nowe kolumny kina domowego. Chce kupić kolumny do pokoju 20m2. Będę używał do oglądania filmów blu ray, grania na PC,słuchania muzyki i radia. O takim sprzęcie marzyłem dobre dwa lara:-) Pokój ma być tylko do tego przeznaczony.

Miałem kiedyś parę par słuchawek i mogę tylko do tego porównać:

-CAL moje pierwsze lepsze słuchawki dawały mi dużo frajdy przy słuchaniu tylko trochę mnie męczył bas

-AKG 142 to były tak nie wygodne że dałem je kumplowi za koła do roweru:-) Co do dźwięku były za suche i zero basu:-(

-AKG 550 super wygodny ale brakowało mi w nich fanu z słuchaniu muzyki, coś jak mi brakowało basu w rocku i muzyce elektronicznej. Choć w niektórych kawałkach podobało mi się w nich czysty dźwięk. Ze słuchać jakieś nowe dźwięki co nie słyszałem na poprzednich słuchawkach.

Czemu chce kino domowe bo bardzo mi się podobają efekty w filmach i grach a lubię też niestety posłuchać muzyki.

Posiadam na chwilę obecną:

-ONKYO TX-SR805 (amplituner)

-wzmacniacz Denon PMA-860+CD+TUNER FM podobno jest dobry i myślę go do wykorzystania czy słuchania muzyki stereo zamiast amplitunera.

Chce przez ten czas do kwietnia pojeździć po salonach i zdecydować się co kupić. Cały czas myślę żeby kupić używane kolumny do tej ceny ale jest tego tak dużo że nie wiem czego szukać czy nawet gdzieś posłuchać. Proszę o jakieś propozycje czego szukać.

Myślałem nad:

- JBL STUDIO 280 mój faworyt jeśli chodzi o recenzje

- STX FX 200

-Tonsil MAESTRO S

-WHARFEDALE DIAMOND 10.7

-TONSIL MAESTRO II 180 Kiedyś myślałem o tych kolumnach bo polskie

-Dali Zensor 5

-Magnat Quantum 675

-Monitor Audio BX5

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do listy dorzuć sobie Melodika BL40 - podobno w 100% to samo co Roth Oli 40, tylko pod inną nazwą. Fajne kolumny z super basem, grają dynamicznie i przestrzennie, dużo detali. Dźwięk nie jest męczący czy ostry. Z Onkyo naprawdę fajnie współgrają. A co z subwooferem ? Kino bez niego - to nie jest prawdziwe kino.

Hidden Content

Myślałem nad:

- JBL STUDIO 280 mój faworyt jeśli chodzi o recenzje

- STX FX 200

-Tonsil MAESTRO S

-WHARFEDALE DIAMOND 10.7

-TONSIL MAESTRO II 180 Kiedyś myślałem o tych kolumnach bo polskie

-Dali Zensor 5

-Magnat Quantum 675

-Monitor Audio BX5

z tych wymienionych zdecydowanie Magnaty. Ewentualnie jak znajdziesz to Heco Celan 502.

Ewentualnie Tannoy V4 za 3k + fajny mocny subik za reszte np. Magnat 302 lub Yamaha SW200

Hidden Content

Sub będę chciał kupić dwa miesiące później. Mam jakiegoś małego magnta:-) Musi mi wystarczyć na ten okres:-)

Czyli zobaczyć jeszcze:

-BL40

-Heco Celan 502

-Tannoy V4

Hidden Content

chcesz wydać 4 tyś na kolumny używane ok,ale za te pieniądze kupisz lepsze od wszystkich podanych tutaj PLATINIUM,świetnie wykonane,oraz ładne kolumny,wszyscy polecają praktycznie to samo,weż je chociaż posłuchaj.

Hidden Content

Pewnie Ci chodzi o Taga PLATINIUM?

Na chwile obecną robię sobie listę czego posłuchać i jeszcze nic nie kupiłem. Chce kupić dobre kolumny 5.0 w tej cienie. Ostatnio na forum się pytałem czy widać zmianę pomiędzy DTS a DTS HD MASTER i zmieniał mój obecny amplituner Denon AVR 3805 na ONKYO TX-SR805 dałem za niego 1125 zł mam nadzieje że nie przepłaciłem za dużo.

Hidden Content

pomiędzy DTS a DTS HD MASTER

Widać to tylko na wyświetlaczu amplitunera. ale słychać wszedzie !! :)

Denon AVR 3805 na ONKYO TX-SR805

ijak według ciebie wypada porownanie tych dwoch modeli? Mówimy tylko o kwesti dzwiekowej. Wiadomo Denon jest starszy wiec nie ma HDMI.

Hidden Content

Po amplituner jadę dzisiaj. Porównać mogę ale raczej wykonanie dwóch sprzętów. Bo na chwilę obecną mam zbieraninę kolumn głośnikowych niskiej jakości:-(

Boję się że Denon może grać lepiej w stereo niż mój nowy nabytek. Ale mam też mój stary wzmacniacz Denon PMA-860 i może coś mnie poratuje.

Niestety nikt z moich znajomych nie ma porządnego sprzętu żebym mógł porównać do czegoś.

Co mogę powiedzieć o Denon AVR 3805 jest dość dobrze wykończony nic nie trzeszczy. Pokrętła dobrze chodzą. Mam go 2 lata i nic mi się nie dzieje.

Robiłem porównanie przy poborze prądu z gniazdka:

PMA-860 około 33-40W

AVR 3805 około 100-130W (nawet jak podłączyłem słuchawki pod niego!!!!!!)

Hidden Content

Dzisiaj dopiero podłączyłem wszystko gra....

Mam podłączone pod kolumn MBQART QL 40C są to jakieś kolumny niemieckie z 1996r. Jakościowo nie ma szału...

Na onkyo wydaje mi się trochę więcej basu. Na chwile obecną nie mam co podłączyć lepszego pod kino domowe.

Dalsze fundusze na rozbudowę koło kwietnia będę miał:-)

Choć się zastawiam czy nie lepiej kupić dwóch używanych kolumn do ceny 2.5 tyś złotych a 1500zł kupić: centralnego, tylne głośniki i suba lepszego.

Tylko nie wiem jakiś modeli szukać żeby to się zgrała z tym amplitunerem....

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.