Skocz do zawartości
IGNORED

Ostatni post - 15.000zł i co zmienić?

f16

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, że to będzie mój ostatni, lub przedostatni post. Na chwilę obecną jestem na etapie oszczędzania i mój plan to 15.000zł na wymianę. Za te pieniądze chciałbym wymienić wzmacniacz i kolumny. Mój zestaw to Marantz sa 7003, Marantz pm 7004, Tannoy Revolution dc6 t. Zostałbym przy odtwarzaczu, a reszta do wymiany. Nie ukrywam, że jednak będzie chodziło o sprzęt używany z przeznaczeniem do muzyki klasycznej. Szukam więcej barwy niż w moich Tannoyach, Mogą być kolumny podłogowe, albo kolumny podstawkowe. Szukam więcej przestrzeni w nagraniu, rozdzielczości, dynamiki. Jestem otwarty na Wasze doświadczenie, i czekam na porady, czym warto się zainteresować, co odsłuchać?

Witaj,

Jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

AP Virgo 3

Do klasyki Jedna z lepszych kolumn jakie słyszałem. Muszą mieć trochę przestrzeni w pokoju więc ustawienie i wielkość pomieszczenia ma tutaj duże znaczenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spokojnie zmieścisz się w 15tys. ale tylko używka i przeważnie aukcje zagraniczne. Ja mam tylko inne kolumny, celowałem w muzykę elektroniczną (Vandersteen 1Ci)

Opis modeli masz w opisie filmu, ja przejdziesz na stronę youtube

Ukryta Zawartość

Do klasyki celuj w Herbatniki. Jeśli masz 25 lub więcej metrów SHL5 jeśli mniej to M30.1

Na średnicy to mistrzowie świata i potrafią zagrać na emocjach. W takiej opcji wcale nie jest takie pewne że będziesz chciał na siłę wymienić wzmacniacz. Jest jeszcze Graham Slee LS5/9 ale to około 17kzł.

Ja swoich SHL5 nigdy bym nie sprzedał ale pokój zmalał ni się o jakieś 8 kwadratów.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Do klasyki celuj w Herbatniki. Jeśli masz 25 lub więcej metrów SHL5 jeśli mniej to M30.1

Na średnicy to mistrzowie świata i potrafią zagrać na emocjach. W takiej opcji wcale nie jest takie pewne że będziesz chciał na siłę wymienić wzmacniacz. Jest jeszcze Graham Slee LS5/9 ale to około 17kzł.

Ja swoich SHL5 nigdy bym nie sprzedał ale pokój zmalał ni się o jakieś 8 kwadratów.

Rozumiem, że mój Marantz pm 7004 poradziłby sobie z kolumnami Harbeth? No i kolejne pytanie, czy będzie to duży przeskok jakościowy w porównaniu z moimi Tannoyami?

Mój pokój to ok 25m2.

Ukryta Zawartość

Spokojnie zmieścisz się w 15tys. ale tylko używka i przeważnie aukcje zagraniczne. Ja mam tylko inne kolumny, celowałem w muzykę elektroniczną (Vandersteen 1Ci)

Opis modeli masz w opisie filmu, ja przejdziesz na stronę youtube

Jak wypada barwa, przestrzeń i rozdzielczość, dynamika w Vandersteen 1Ci? :)

Ukryta Zawartość

Jak wypada barwa, przestrzeń i rozdzielczość, dynamika w Vandersteen 1Ci? :)

Przebyłem długą drogę w poszukiwaniu nowych kolumn i po podłączeniu do V1Ci - zakochałem się po raz drugi, pierwszy raz w żonie, a drugi w V1Ci :)

O cechy które pytasz, są to najlepsze atuty tych kolumn. Polecam Ci gorąco ich posłuchać.

Moja powierzchnia pomieszczenia to 27m2

Bez problemu - V1Ci są zestawem, który łatwo się napędza. Koledzy na forum napędzają te kolumny lampowcami po 2x15W. Twój sprzęt ma 2x70W więc mocy spokojnie wystarczy.

Poczytaj opinię

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie jest "przereklamowana" tyle, że w tej cenie jaką podają raczej już nie kupisz. Za swoje z podstawkami dałem 6300zł. Słyszałem, że na chwilę obecną trzeba dać około 7000zł.

Ukryta Zawartość

Założyciel szuka natomiast do muzyki klasycznej. Te V1Ci są ciekawe, ale do klasyki w/w Harbeth będą lepsze.

Tak jak zaznaczono na wstępie - wzmacniacz i obecne kolumny do sprzedaży. Czy kwota uzyskana z tego powiększa budżet czy 15tys to całość ?

Harbethy, Vandersteeny na pewno warto rozważyć (ale nie Marantzem, jak słusznie zauważyli przedmówcy)

ja proponuję Yamahy NS-500, które oferuję w ogłoszeniach, zostałoby Koledze 12 tys. na dobrą lampę, w tej cenie taką już naprawdę dobrą, nie żadną chińszczyznę

lampy do Yamah NS-500 z aktualnych ofert, mieszczące się w budżecie 15 tys.:

Ukryta Zawartość

i nie trzeba szukać dalej

preampy do rozważenia np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ewentualnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (najlepiej wyposażony)

budżetowa alternatywa dla pre/power, ale też wysoka jakość:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham głównie klasyki, chociaż nie tylko i mogę szczerze polecić ProAki Response 2S - posiadają wszystkie poszukiwane cechy. Oczywiście wskazane wyższej klasy towarzystwo niż Marantz, ale z nim też zagrają;-)

pozdr!

Rozumiem, że mój Marantz pm 7004 poradziłby sobie z kolumnami Harbeth? No i kolejne pytanie, czy będzie to duży przeskok jakościowy w porównaniu z moimi Tannoyami?

Mój pokój to ok 25m2.

Harbethów trzeba posłuchać tym bardziej że słuchasz klasyki. To głośniki potrafiące grać na emocjach. W sumie to potrafią zagrać ze wszystkim chociaż im lepsze towarzystwo tym lepiej. Nie wiem czy pieniądze masz mieć czy masz ale na alledrogo widziałem za jakieś 9tysi z kawałkiem SHL5 z podstawkami Skylan są w Krakowie jeśli mieszkasz blisko warto pojechać i posłuchać chociaż. A może i zawalczyć. 25m2 którymi dysponujesz będzie wystarczająco.

Ukryta Zawartość

Oczywiście nie mam nic wspólnego z krakowskim Nautiliusem jak i z właścicielem tych głośników, ale potargować warto.

Jeszcze jedna sprawa jakiś zdecydował sie na jakieś Herbatniki to M30 omijaj z daleka nawet jak będzie okazyjna cena, M30.1 tak.

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

naprawdę ciekaw jestem, jak wypadłoby porównanie takich HL5 z prawie 4 razy tańszymi vintage Yamahami, rozwiązania inżynierskie (konfiguracja głośników) i wartość materiałowa (Beryl, Alnico, Nomex, cewki taśmowe nawijane krawędziowo itd.) zdecydowanie po stronie Yamah

naprawdę ciekaw jestem, jak wypadłoby porównanie takich HL5 z prawie 4 razy tańszymi vintage Yamahami, rozwiązania inżynierskie (konfiguracja głośników) i wartość materiałowa (Beryl, Alnico, Nomex, cewki taśmowe nawijane krawędziowo itd.) zdecydowanie po stronie Yamah

Nie wiem :)

Tylko znajdź takie Yamahy ze standami w naprawdę fajnym stanie w cenie SHL5 4 x taniej niż rzeczone SHL5.

W naszym ukochanym kraju sprawa raczej nie do zrealizowania :)

Nie wiem :)

Tylko znajdź takie Yamahy ze standami w naprawdę fajnym stanie w cenie SHL5 4 x taniej niż rzeczone SHL5.

W naszym ukochanym kraju sprawa raczej nie do zrealizowania :)

zgadza się, dlatego moja oferta jest naprawdę unikatowa

proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

cena to 2500 zł, nad gratisem w postaci całkiem fajnych standów zastanowię się, jeśli nabywca potrzebowałby i byłby zainteresowany

uczciwe 8 omów, uczciwe 91 dB/W, średnica papier na Alnico - idealne do lampy

Ukryta Zawartość

Co to znaczy?

Gdzie mozna ich posłuchać w Krakowie?

W Niepołomicach jest sklep art audio zdaje się - jak jedziesz od Wieliczki przed rondem po prawej jest sklep spożywczy a nad nim ten salon. Gość miał te kolumny - słuchałem dnamika stereofonia barwa - bajka ale raczej nie do klasyki

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Możesz zaglądnąć do mnie do Rzeszowa autostradą masz 1,5h :)

na czym tego słuchasz?

W Niepołomicach jest sklep art audio zdaje się - jak jedziesz od Wieliczki przed rondem po prawej jest sklep spożywczy a nad nim ten salon. Gość miał te kolumny - słuchałem dnamika stereofonia barwa - bajka ale raczej nie do klasyki

dzowniłem już do niego ma je.

Nie raczej nie słuchałem klasyki. sporadycznie. Muzyka filmowa, jazz, muzyka elektroniczna, rock

na czym tego słuchasz?

Wzmacniacz: Advance Acoustic MAP-800, możesz przywieść swój porównamy z ciekawości.

*wzmacniacz ten sam co na filmie, który wysłałem parę postów wcześnie.

na czym tego słuchasz?

dzowniłem już do niego ma je.

Nie raczej nie słuchałem klasyki. sporadycznie. Muzyka filmowa, jazz, muzyka elektroniczna, rock

No ja klasykę tylko z ciekawości i to kanony :-) natomiast na co dzień rock progresywny , jazz i dużo wokalistek :-) a co do wzmacniacza ja grałem moim creekiem i było super

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.