Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z odtwarzaniem DVD gdy jest DAC

Salwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Podłączyłem mój odtwarzacz DVD do DACa i od tej pory straciłem możliwość oglądania filmów! Odtwarzacz przestał uznawać dyski dvd za znane mu, tak jakby jego elektronika zgłupiała po kontakcie z DACem. Muzykę z płyt kompaktowych napędza bez zarzutu. Połączenie odtwarzacza DVD i DACa - cyfrowym coaxialem rca.

O co to może chodzić? Co zrobić? Prośba o rady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale tu chyba jednak o co innego chodzi? To jest watek o problemie z wizja, nie o samej fonii.

I powiem Ci - dzięki że pomogłeś wyjaśnić z fonią - że jeśli chodzi o wizję to jest na pewno inna sprawa i raczej do zrobienia, bo ja ten obraz z DVD czasem uzyskuję, z podłączonym DACem. Czasem... Dlatego to wygląda na głupienie odtwarzacza DVD (Yamaha S2700). Zresztą... przecież ja nawet DAC wyłączam wtedy, dźwięk ma iść bezpośrednio do wzmacniacza z odtwarzacza dvd, no a wizja zawsze po hdmi do ekranu. I najczęściej nie chce. A przed używaniem DACa w systemie do słuchania płyt cd nie było tej kapryśności (że odtwarzacz dvd uznawał dysk dvd za jakiś nieodczytywalny).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odłącz player od wszystkiego. Odpal CD i napisz czy wczytuje płytę na wyświetlaczu.

To samo wykonaj z kilkoma płytami DVD. Wyświetlacz pokaże Ci czy wczytał i że płyta startuje.

Jeśli masz problem z nieczytelnymi dyskami, to najprawdopodobniej do wymiany głowica laserowa.

Laser używa dwóch długości fali - do CD innej i do DVD SACD innej. Albo do czyszczenia izopropanolem,

albo do śmieci. Jak chcesz wymianę powierzyć serwisowi, to jest jeden -centralny. Cena śmieszna ~ 1000 pln.

Jak sam załatwisz głowicę i fachowca, to w 200 się zamkniesz.

Testuj bez podłączonego DAC-a i HDMI bezpośrednio do TV - bez amplitunera, bo to może być np. ONKYO,

a te miały kłopoty z przesyłem HDMI. Przerabiałem ten problem u znajomego kilka lat wstecz. Do dzieła ! :)

BoDeX, nie sądzę żeby był taki zbieg okoliczności, że ja podłączam DACa i od razu jednocześnie siada głowica w odtwarzaczu dvd. Choć przypadki chodzą po ludziach.

"Laser używa dwóch długości fali - do CD innej i do DVD SACD innej." - to bardzo ciekawa informacja. Notabene, odtwarzacz głupiał kiedy zagrałem SACD, albo zwłaszcza dvd w systemie amerykańskim (bo i takie odtwarza). Tzn. zabierało mu chwilę żeby wrócić do odtwarzania normalnego cd, albo normalnego dvd. Ale wyłączenie go z prądu i włączenie zwykle rozwiązywało problem, jak nie za pierwszym to za drugim razem.

Amplitunera nie mam!

Mnie jest trudno wszystko odłączać i włączać, bo mam ściankę z tyłu tej szafki na sprzęt (niestety jeszcze, musze to zmienić:). Jak nic nie wymyślimy, to ja dorżnę ten napęd na płytach cd - dobrze działa, ma już z 5 lat - a potem sobie kupię nową, otwartą szafkę pod klocki, no i przede wszystkim nowy napęd-odtwarzacz dvd czy blueray/dvd raczej. Widzę że się świetnie znasz więc spytam od razu - jaki odtwarzacz byś radził kupić w takiej roli?? Będzie tylko napędem dla płyt cd (to chyba najważniejsza jego rola), a płyty dvd/bluray oczywiście ma odtwarzać. Pzdr

Jeśli masz kłopot z dostępem do playera, to odłącz kable z drugiej strony - to będzie dla Ciebie dowód, że

odbiorniki nie mają z tym nic wspólnego. Player poprawnie gra CD, a ma kłopoty z DVD i SACD, to jest poszlaka,

a nawet, w mojej ocenie, dowód na to, że pada głowica laserowa dla tej długości fali. Nic nie podkręcisz, nic nie

poprawisz jej pracy - możesz jedynie spróbować delikatnie przeczyścić soczewkę IZOPROPANOL-em , albo oddać

player do serwisu ! Skąd klikasz ?

Tzn. odtwarzacz nie miał problemu z graniem dvd i SACD, tylko z graniem zwykłych cds po zagraniu w/w - od młodego - potrzebował trochę żeby się przestawić z powrotem na cd. To opisałem powyżej. Dzisiaj też gra SACD, a nie gra od chwili podłączenia do DACa płyt dvd (tzn. jak się uprę to czasem zagra, po wielokrotnym włączaniu i wyłączaniu, ale nie chce mi sie już tak robić). Mnie się wydaje że odtwarzacz ma w takim razie, zresztą od młodego tylko teraz gorzej, problem z przestawianiem tych długości fal o których napisałeś gdy zmienia się nośnik. Po naprawach go nie będę nosić, ani czyścić, tylko jak przestanie grać cds kupię jakiś nowy! Pzdr

Masz przecież napęd CD w DAC-u ( a właściwie to chyba odwrotnie ) - chyba, że też nie czyta krążków,

bo to już leciwa, kilkunastoletnia maszyna. Dziwie się, że nie chcesz przeczyścić soczewki, to kilkanaście

minut roboty .... no, ale to nie mój cyrk i nie moje małpy. :)

Nigdy nie czyściłem soczewki, a odtwarzacze grały, jeden nawet ponad 10 lat, po prostu wydaje mi się mało prawdopodobne żeby kupno tego izopr. i czyszczenie pomogło. Dlatego nie chcę, rozumiesz.

Myslałem o jakimś oppo jako następcy, bo takie chwalone. Ale mnie to się akurat nie podoba jak oppo organizuje muzykę. Każdy dźwięk z osobna jest super, ale w sumie to nie jest muzykalne. Do filmu ok, ale nie do koncertu (jak dla mnie). Obraz świetny.

Nowy odtwarzacz musi mieć przede wszystkim świetny napęd w swojej roli pomagiera DACa w Burmesterze oraz muzykalnie grać koncerty z dvd.

DVD Yamaha jest muzykalne, myślę że i najnowszy kombajn z bluerayem, następca S2700, jest więc muzykalny. Ale Yamaha jest mało rockowa, a koncerty są rockowe, więc pewnie można by lepiej. Oppo niestety odpada.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.