Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Marantz PM8005

insaimz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do wymiany Zensorów na lepsze kolumny, półkę lub dwie wyżej. Zależy mi na wciągającym graniu, kontrolowanym basie, przestrzenności, szczegółowości. Najbardziej jednak liczy się dla mnie możliwość precyzyjnego wskazywania źródeł pozornych oraz chciałbym, żeby kolumny potrafiły znikać.

Budżetu nie podaje ale podam przykładowe głośniki, na jakie mam dobre oferty i coś z tej półki jakościowo-cenowej prosiłbym proponować.

Dodatkowo prosiłbym Q21, bo pewnie będzie w stanie, opisać różnice pomiędzy niektórymi wymienionymi kolumnami, oraz, czy spełniają moje oczekiwania. Proszę jeszcze o ewentualne info, jeśli wzmacniacz jest za słaby do którejś z opcji oraz jeśli brzmienie będzie popadać mocniej w skrajność i odbiegać od neutralności.

Muzyka raczej spokojna, nie jakieś energiczne numery. Elektroniczna, Rock, Jazz, Blues, Folk. Pomieszczenie (Pokój z aneksem) 19m2, powierzchnia odsłuchowa trochę mniejsza

Propozycje:

1.Dali Mentor 6

2.Kef R 700

3.Monitor Audio gx200

4.Elac FS-247

5.AA Rhea

6.AA Hyperion IV.

7.AudioSolutions Euphony 90

8.Studio 16hz Minas Anor III

9.Tannoy Precision 6.2

10.Vandersteen 1Ci

11. BOSTON ACOUSTICS M 350/340.

Trochę propozycji podałem, bo wydaje mi się, że powinny pasować do Marantza. Jednak mam nadzieję, że przez ten temat uda się wytypować, coś, co najbardziej opowiada mojemu opisowi.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/118451-kolumny-do-marantz-pm8005/

bardzo dobrą propozycją dla Ciebie będą wymienione Vandersteen 1Ci. Twój wzmacniacz poradzi sobie bez problem z napędzeniem tych kolumn. Uzyskasz przestrzeń/scenę, będziesz słyszał MUZYKĘ, a nie kolumny. V1Ci grają środkiem wydobywając z siebie wspaniałe wokale.

Witaj,

prawdopodobnie najlepsza scenę, trójwymiarowość zapewnią Ci kolumny Kef. Jest to zresztą bardzo dobre połączenie z PM8005 i moja rekomendacja. To pełne, dociążone brzmienie z dobra szczegółowością, ale pozbawione ostrości, suchości. Na pewno warto posłuchać kolumny Audio Academy, jeśli tylko budżet pozwoli, Rhea będzie dobra opcją. Będzie to brzmienie trochę jaśniejsze niż z Kef, bardziej swobodne. Warto jeszcze posłuchać najnowszą konstrukcję Tannoy Revolution XT6 F lub większe XT8 F. To także świetna scena, przestrzeń (głośnik współosiowy), bogaty środek pasma. Jest to bardzo ładna, solidna i dobrze zestrojona konstrukcja. Do grupy dołożyłbym jeszcze najnowszą konstrukcję Zavian Neox2.

Jak zwykle zapraszam serdecznie na odsłuchy, to tylko moje propozycje, sugestie. Każdy jednak inaczej odbiera muzykę i definiuje dobry dźwięk, zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

przestrzenności, szczegółowości.

I lokal 19m2(powierzchnia mniejsza)-do odsłuchu.(więc ile będzie od kolumn do miejsca odsłuchu)

Pytam po co-R700,GX200,AA,Minasy,Dali.

Do miejsca odsłuchu od kolumn znowu będzie 1,8m i znowu płacz,że basu nie ma,a na paczki wyda 6-9 tyś. :) podłogowe kolumny-a może wcale nie potrzeba tam podłogowych, i ch..j z tego będzie.

Pokaż lokal-jak to ma wyglądać-a potem pomyślimy,a typy na razie ....osikaj.

Miałem AA Hyperion IV więc z czystym sumieniem polecam.

Tiaaaa...

A bajanie,co z czym gra,"zostawimy złotouchym" ,w ich salunach,-najpierw proponuję lokum pokazać-jak to będzie miało stać.

jeśli wzmacniacz jest za słaby do którejś z opcji

A niby dla czego-:) bo pobór mocy 220W,:) jak kolumna nie schodzi po niżej 3ohm,i ma (mierzoną skuteczność 86db) to nie masz problemu z" napędzeniem jej" podstawowym wzmacniaczem.(w cenie 2-3 tyś wszystkie)

Najsłabsze wzmacniacze,o słabszej wydajności-mogą mieć problem-ale nie ten. :) Nie jest to "elektrownia" ale nie musi być.

Pewnie że tzw" zapas prądu jest wskazany" ale jak jesteś w stanie nagłośnić pomieszczenie 20m2,i prądu jeszcze na wzmaku zostaje,to znaczy że jest git.

I w bajki nie wierz ,że jak trafo będzie miało 1200W to zagra ci lepiej. :)

No chyba że Utopie Grande by miały być napędzane-ale to nie moja bajka,i twoja też.:)

bardzo dobrą propozycją dla Ciebie będą wymienione Vandersteen 1Ci. Twój wzmacniacz poradzi sobie bez problem z napędzeniem tych kolumn. Uzyskasz przestrzeń/scenę, będziesz słyszał MUZYKĘ, a nie kolumny. V1Ci grają środkiem wydobywając z siebie wspaniałe wokale.

Dziękuję za odpowiedź.

Witaj,

prawdopodobnie najlepsza scenę, trójwymiarowość zapewnią Ci kolumny Kef. Jest to zresztą bardzo dobre połączenie z PM8005 i moja rekomendacja. To pełne, dociążone brzmienie z dobra szczegółowością, ale pozbawione ostrości, suchości. Na pewno warto posłuchać kolumny Audio Academy, jeśli tylko budżet pozwoli, Rhea będzie dobra opcją. Będzie to brzmienie trochę jaśniejsze niż z Kef, bardziej swobodne. Warto jeszcze posłuchać najnowszą konstrukcję Tannoy Revolution XT6 F lub większe XT8 F. To także świetna scena, przestrzeń (głośnik współosiowy), bogaty środek pasma. Jest to bardzo ładna, solidna i dobrze zestrojona konstrukcja. Do grupy dołożyłbym jeszcze najnowszą konstrukcję Zavian Neox2.

Jak zwykle zapraszam serdecznie na odsłuchy, to tylko moje propozycje, sugestie. Każdy jednak inaczej odbiera muzykę i definiuje dobry dźwięk, zapraszam serdecznie.

Dziękuję za opis różnic oraz kolumn i kolejne propozycje

I lokal 19m2(powierzchnia mniejsza)-do odsłuchu.(więc ile będzie od kolumn do miejsca odsłuchu)

Pytam po co-R700,GX200,AA,Minasy,Dali.

Do miejsca odsłuchu od kolumn znowu będzie 1,8m i znowu płacz,że basu nie ma,a na paczki wyda 6-9 tyś. :) podłogowe kolumny-a może wcale nie potrzeba tam podłogowych, i ch..j z tego będzie.

Pokaż lokal-jak to ma wyglądać-a potem pomyślimy,a typy na razie ....osikaj.

Tiaaaa...

A bajanie,co z czym gra,"zostawimy złotouchym" ,w ich salunach,-najpierw proponuję lokum pokazać-jak to będzie miało stać.

A niby dla czego-:) bo pobór mocy 220W,:) jak kolumna nie schodzi po niżej 3ohm,i ma (mierzoną skuteczność 86db) to nie masz problemu z" napędzeniem jej" podstawowym wzmacniaczem.(w cenie 2-3 tyś wszystkie)

Najsłabsze wzmacniacze,o słabszej wydajności-mogą mieć problem-ale nie ten. :) Nie jest to "elektrownia" ale nie musi być.

Pewnie że tzw" zapas prądu jest wskazany" ale jak jesteś w stanie nagłośnić pomieszczenie 20m2,i prądu jeszcze na wzmaku zostaje,to znaczy że jest git.

I w bajki nie wierz ,że jak trafo będzie miało 1200W to zagra ci lepiej. :)

No chyba że Utopie Grande by miały być napędzane-ale to nie moja bajka,i twoja też.:)

Załączam zdjęcie komnaty. Ściany puste JESZCZE, idą do zaadoptowania, to tak informacyjnie. Od kolumny lewej, czy prawej, do miejsca odsłuchu są prawie 3 metry.f357ad6294.jpg

Jeśli odpowiednio zaadaptujesz akustycznie pomieszczenie i ustawisz kolumny - to i ze swoich Zensorów usłyszysz znacznie więcej. Na Twoim miejscu na początek zająłbym się porządnie akustyką - posłuchał - i dalej szukał nowych kolumn.

Słuchałem naprawdę tanich zestawów w dobrze zaadaptowanym pomieszczeniu i zdziwiłbyś się jak może grać zestaw za 4tys ( wzmacniacz stereo + kolumny podstawkowe = nowe ).

Jeśli odpowiednio zaadaptujesz akustycznie pomieszczenie i ustawisz kolumny - to i ze swoich Zensorów usłyszysz znacznie więcej. Na Twoim miejscu na początek zająłbym się porządnie akustyką - posłuchał - i dalej szukał nowych kolumn.

Słuchałem naprawdę tanich zestawów w dobrze zaadaptowanym pomieszczeniu i zdziwiłbyś się jak może grać zestaw za 4tys ( wzmacniacz stereo + kolumny podstawkowe = nowe ).

Oczywiście 100% racja. Powyżej kolega wysłał zdjęcie pomieszczenia. i tak naprawdę z takimi pokojami mamy najczęściej do czynienia. Dobieranie kolumn do takich warunków, tylko i wyłącznie metodą prób i błędów. To połączenie akustyki dobrej-złej, bo jaka jest najlepsza to zupełnie inna para kaloszy . Z kolumnami które najlepiej spasują się w naszym pomieszczeniu. Obecnie posiadam około kilkanaście rożnych zestawow kolumn w przedziale cenowym od 2000-14000zł za używane pary. Mam dostęp do przystosowanego pomieszczenia odsłuchowego. I niejedna osoba była zdziwiona możliwościami taniszych konstrukcji. Jednak czy one sprawdza się w domu to zupełnie inna sprawa . Nie zawsze im drożej tym lepiej. Sam się o tym przkonałem testując kilka modeli jednej firmy. problem dobierania zestawów głośnikowych jest naprawdę trudny. Jedna rada w miarę możliwości słuchać jak najwięcej u siebie.

Jeśli odpowiednio zaadaptujesz akustycznie pomieszczenie i ustawisz kolumny - to i ze swoich Zensorów usłyszysz znacznie więcej

+1.

A tu ani na ścianach nic,ani na oknach nic,ani na suficie-:)

Załączam zdjęcie komnaty. Ściany puste JESZCZE, idą do zaadoptowania, to tak informacyjnie.

Wieczorem na PW napiszę ci-moją opcję,i może to być fajne rozwiązanie,co do wstępnego zagospodarowania.

Są w miarę przyzwoite warunki-da się to ogarnąć.

A czy kolumny wymienisz czy nie-to i tak trzeba to ogarnąć.

+1 za posta !!

Gość

(Konto usunięte)

Prawda, święta prawda...może...i to jak...

z tego co pamiętam to chciałeś kilka wątków wcześniej poprawić,przestrzeń i znikanie kolumn w tak gołym pokoju a tutaj wyskakujesz z wymianą kolumn.

twoja kasa ale jak pisali tutaj koledzy i w tamtym temacie,akustyka,akustyka oraz akustyka,swoją drogą Castle Knight 5 dobrze z PM8005 się zgrywa

Łokmen Saba

+1.

A tu ani na ścianach nic,ani na oknach nic,ani na suficie-:)

Wieczorem na PW napiszę ci-moją opcję,i może to być fajne rozwiązanie,co do wstępnego zagospodarowania.

Są w miarę przyzwoite warunki-da się to ogarnąć.

A czy kolumny wymienisz czy nie-to i tak trzeba to ogarnąć.

Daj znać zatem, liczę, że masz jakieś ciekawe propozycje.

z tego co pamiętam to chciałeś kilka wątków wcześniej poprawić,przestrzeń i znikanie kolumn w tak gołym pokoju a tutaj wyskakujesz z wymianą kolumn.

twoja kasa ale jak pisali tutaj koledzy i w tamtym temacie,akustyka,akustyka oraz akustyka,swoją drogą Castle Knight 5 dobrze z PM8005 się zgrywa

Zgadza się, że chce poprawić przestrzeń i znikanie kolumn. I tak, jak w tamtym temacie zostało napisane, do pokoju dorzucam panele. Rodzaj taki, jak ma 5z0p3n. Mojej się też takie podobają w przeciwieństwie do dyfuzorów. Była też mowa o kamieniu ozdobnym ale on akurat aż takich nierówności, jak dyfuzory nie ma. Padło na panele, które i działają i mogą fajnie wyglądać.

Ten temat jest o kolumnach, wspominałem w nim, że ściany będą adaptowane i nie gryzie się on z poprzednim tematem. Jeden drugiemu nie zaprzecza, ani jedno drugiego nie wyklucza.

Co do Castle Knight 5, to znajomy z forum ma je z marantzem niższym modelem i bardzo sobie chwali m.in za przestrzenność. Dzięki za rekomendację :)

Wykorzystam temat w którym jest ruch i zapytam czy polecacie którąś z niżej podanych kolumn. Handlarz używanym towarem z mojej okolicy ma je akurat na stanie. Nie jestem zaawansowanym audiofilem, raczej początkującym, zwykłym użytkownikiem wzmacniacz Marantz PM-78. Docelowe przeznaczenie to słuchanie dobrego radia (Trójka PR) i muzyki innej niż klubowe łupanki.

Do wyboru obecnie są:

Acoustic Energy Evo Three

Acoustic Energy Aegis Three

Monitor Audio model Monitor 14

Mordaunt Short Aviano 6

Mordaunt Short Aviano 8.

• 3 tygodnie później...

Z tego co piszą w opisie Marantza pm8005, to dzięki jakimś ukladom, czy rozwiązaniu, jest w stanie napędzić najbardziej wymagające kolumny. Wydaje mi się zatem, że same Waty o niczym nie świadczą.

Ja np. mieszkam na 3cim piętrze, w nowym budownictwie, drzwi porządne i wystarczy zrobić potencjometr na godzinę 8-9 i słychać na parterze, że w klatce muza u kogoś leci ale za cholere nikt by nie wpadł, że to aż tyle pięter wyżej. Nigdy nie robiłem dalej niż na 11, bo już jest bardzo głośno.

Ja sie od dwoch tygodni nie moge zdecydowac. pm8005 czy pm14s1. Nie chce kupic czegos, co jest pod jakims wzgledem za slabe, ale tez nie chce przesadzic, bo zaden ze mnie audiofil.

Nad czym się zastanawiać kupuj PM14s1. Ja mam SA14 i PM14 i brzmi to świetnie.

Słucham muzyki klasycznej głównie wokalnej (przede wszystkim polifonii - czyli jak ją zwano w Anglii - noble borne music) i w niej moim zdaniem najbardziej wychodzi czystość, przestrzeń, barwa i umiejscowienie postaci i instrumentów, tego nie było przy niższej klasie sprzętu Marantza.

Ja to określam tak , że sprzęt Marantza jest proporcjonalny do ceny tj. 14 jest ca 2 razy lepsza niż 8005 a 4 od 700x. W anglojęzycznych forach czytałem, że 14 brzmi na poziomie 11, tylko 11 ma lepsze komponenty.

Muzyka słuchana z tego zestawu lepiej brzmi niż w filharmonii - mam porównanie.

Mowa jest nie tylko o wokalu ale o fotepianie (lubimy też bardzo Chopina) czy o orkiestrze.

Słuchałem też rocka - też brzmi bardzo dobrze.

Od czasu gdy mam ten zestaw nie mogę odżałować, że dzień jest taki krótki i tak mało mogę słuchać muzyki bo płyty brzmią zupełnie inaczej i to w sposób który sprawia niezmieną przyjemność.

,,There is no such thing as a free lunch '' jak mawiają Amerykanie, parafrazując jeżeli chce się mieć dobrą muzykę trzeba za to zapłacić.

Arpi, dzięki za podzielenie się opinią. Też jestem ciekaw jakich kolumn używasz. Pod koniec tego roku zamierzam zakupić zestaw PM + SA 11s3 i mam nadzieję, że będzie to duży przeskok w stosunku do obecnie używanego Ki Pearl Lite.

Muzyka słuchana z tego zestawu lepiej brzmi niż w filharmonii - mam porównanie.

To musiały być "wypasione kolumny" i naprawdę fachowa adaptacja pomieszczenia(tak 30m2 min) jak kolega zrobił takie porównanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.