Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw Stereo do 3000zł.

djremus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

W końcu zdecydowałem się przeznaczyć odkładane od dłuższego czasu na ten cel pieniądze i złożyć pierwszy w swoim życiu zestaw stereo. Będzie on używany w pokoju 17m2, a muzyka jakiej słucham to głównie rock, oraz mocne, klubowe brzmienie. Muzyki nie będę słuchał głośno, ponieważ mieszkam w bloku, więc myślę, że mocy będzie, aż w nadmiarze.

Cały zestaw będzie głównie podpięty pod komputer pc i laptopa i to właśnie te dwa elementy, będą głównymi źródłami sygnału. Choć oczywiście kilkanadziesiąt płyt z mojej prywatnej kolekcji, również mam zamiar przetestować.

Proszę o radę, w jaki sposób najlepiej podłączyć te źródła pod zestaw, który wstępnie skompletowałem w ten sposób:

- Wzmacniacz Pioneer a30

- PIONEER BDP-170 (Głównie ze względu na WiFi Direct)

- Głośniki Pylon Audio Pearl Monitor

Jestem laikiem jeśli chodzi o temat audio, dlatego bardzo chętnie posłucham wszelkich waszych uwag, spostrzeżeń, oraz porad. (Być może zaproponujecie mi coś innego/lepszego).

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam Patryk

https://www.audiostereo.pl/topic/118464-pierwszy-zestaw-stereo-do-3000z%C5%82/

Witaj,

w założonym budżecie proponowałbym trochę inną opcję. Zestaw oparłbym na wzmacniaczu Xindak A-06, który posiada złącze USB które pozwoli Ci na dobre połączenie komputera z systemem audio. Do powyższego wzmacniacza sugerowałbym kolumny Pylon Audio Pearl Monitor lub jeśli lubisz mocne, dynamiczne brzmienie, spokojnie także możesz zastosować wersję wolnostojącą Pylon Audio Pearl 25.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie, w grę wchodzi jedynie nowy sprzęt. Zapytam jeszcze o złącze USB w proponowanym wzmacniaczu Xindak A-06, mianowicie na jakiej zasadzie to działa? Łącze wzmacniacz z laptopem poprzez USB i audio zostaje automatycznie przekierowane?

Moim zdaniem wejście USB jest zbędne... BDP-170 można podłączyć do sieci zarówno po kablu, jak i wi-fi także wygodny dostęp do komputera przez DLNA jest zapewniony. Jeśli już coś sugerować to proponowałbym wzmacniacz lub amplituner z wbudowanym przetwornikiem DAC, bo ten w odtwarzaczu jest bardzo przeciętny. Przejrzyj ofertę Onkyo lub Yamaha, które mają przyzwoity DAC nawet w tańszych modelach wzmacniaczy.

• 3 tygodnie później...

Witam serdecznie.

Wiem już dokładnie jaki zestaw zostanie stworzony. Składał się będzie z :

- wzmacniacz Pioneer A30

- odtwarzacz sieciowy Pioneer n-50

- zewnętrzna karta muzyczna Creative Sound Blaster X-Fi HD (ze względu na fakt, iż laptop będzie zazwyczaj głównym źródłem dźwięku)

- Głośniki Pylon Audio Pearl Monitor.

Chciałbym zainwestować w porządne kable, aby wszystko ze sobą odpowiednio połączyć, proszę zatem o radę, jakie kable powinienem wybrać. Kable głośnikowe wystarczą mi w zupełności mając długość 3m każdy.

Budżet jaki mogę na nie przeznaczyć to 700zł, ze względu na fakt, iż być może w przyszłości będą wykorzystane przy lepszych podzespołach.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam, Patryk.

Wiem już dokładnie jaki zestaw zostanie stworzony. Składał się będzie z :

- wzmacniacz Pioneer A30

- odtwarzacz sieciowy Pioneer n-50

- zewnętrzna karta muzyczna Creative Sound Blaster X-Fi HD (ze względu na fakt, iż laptop będzie zazwyczaj głównym źródłem dźwięku)

- Głośniki Pylon Audio Pearl Monitor.

No i dobrze !!:)

Chciałbym zainwestować w porządne kable, aby wszystko ze sobą odpowiednio połączyć, proszę zatem o radę, jakie kable powinienem wybrać. Kable głośnikowe wystarczą mi w zupełności mając długość 3m każdy.

No i się zacznie :P

Witam,

W związku z tym, iż od dłuższego czasu szukam jakiegoś sensownego zestawu stereo w przedziale 3500 zł - 4000 zł, jednocześnie nie chcąc zaśmiecać forum nowymi wątkami postanowiłem napisać tutaj. Spędziłem już sporo godzin na czytaniu rożnego rodzaju forum i dotychczas nie znalazłem optymalnego zestawu dla mnie. Jeżeli chodzi o moje preferencje to słucham muzyki elektronicznej, rapu, dnb, czasami jednak lubię puścic jakiś chillout lub klasykę - tak więc rodzaj muzyki zróżnicowany. Pomieszczenie w którym ma zostać zainstalowany system stereo to salon wielkości 25 m2 otwarty na kuchnię oraz jadalnie co łacznie daje około 45m 2.

Dotychczas odwiedziłem kilka salonów i przesłuchałem parę zestawów min.

Magnat ma 600 + JBL Studio 270

Yamaha as501 + NS-F160

Denon pma720 + Indiana line tesi560 - do tego wzmacniacza zostały również podpięte pylon pearl 25, Boston Acustic a250 oraz Melodica BL40

Z powyższnych najbardziej spodobał mi sie dźwięk zestawu denona pma720 wraz z kolumnami Indiana line tesi 560.

Wiem, że są jeszcze ciekawe kolumny np. heco music style 500 lub 900 (nie mam jednak możliwości odsłuchu). Widziałem też, że wiele pochlebnych opini maja kolumny Dali czy Tannoy. Co do tego wzmacniacza denona pma720...to też zastanawiam się czy nie lepiej pójść w jakiegoś NAD'a...

Jeśli któryś z szanowych kolegów będzie miał chwilę czasu to bardzo proszę o radę...

Z góry dziękuję za pomoc.

Denon pma720 + Indiana line tesi560 - do tego wzmacniacza zostały również podpięte pylon pearl 25, Boston Acustic a250 oraz Melodica BL40

Z powyższnych najbardziej spodobał mi sie dźwięk zestawu denona pma720 wraz z kolumnami Indiana line tesi 560.

Mógłbyś powiedzieć coś więcej o brzmieniu Pylon Pearl 25 vs Indiana line tesi560?

Mógłbyś powiedzieć coś więcej o brzmieniu Pylon Pearl 25 vs Indiana line tesi560?

Pylony grały jakby bez głębi, miałem wrażenie, że dźwięk, który się z nich wydobywa płynie z plastikowego pudełka. Bas taki jakby suchy, bez polotu. Indiany w tym przypadku przejechały po Pylonach pod względem soczystości, głębi i dynamiki basu. Wysokie tony tez jakby żywsze. Nie chce tu krytykować Pylonów - może to winda słabego wzmaka, sam nie wiem.

Witam,

W związku z tym, iż od dłuższego czasu szukam jakiegoś sensownego zestawu stereo w przedziale 3500 zł - 4000 zł, jednocześnie nie chcąc zaśmiecać forum nowymi wątkami postanowiłem napisać tutaj. Spędziłem już sporo godzin na czytaniu rożnego rodzaju forum i dotychczas nie znalazłem optymalnego zestawu dla mnie. Jeżeli chodzi o moje preferencje to słucham muzyki elektronicznej, rapu, dnb, czasami jednak lubię puścic jakiś chillout lub klasykę - tak więc rodzaj muzyki zróżnicowany. Pomieszczenie w którym ma zostać zainstalowany system stereo to salon wielkości 25 m2 otwarty na kuchnię oraz jadalnie co łacznie daje około 45m 2.

Dotychczas odwiedziłem kilka salonów i przesłuchałem parę zestawów min.

Magnat ma 600 + JBL Studio 270

Yamaha as501 + NS-F160

Wiem, że są jeszcze ciekawe kolumny np. heco music style 500 lub 900 (nie mam jednak możliwości odsłuchu). Widziałem też, że wiele pochlebnych opini maja kolumny Dali czy Tannoy. Co do tego wzmacniacza denona pma720...to też zastanawiam się czy nie lepiej pójść w jakiegoś NAD'a...

Jeśli któryś z szanowych kolegów będzie miał chwilę czasu to bardzo proszę o radę...

Z góry dziękuję za pomoc.

Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć czy dobrze celuje z tym sprzętem o którym pisałem wcześniej? Czy powinienem posłuchać czegoś innego w tym przedziale cenowym? Jest to moj pierwszy zestaw stereo i chciałbym mądrze zainwestować pieniądze stad tez moja dociekliwość.

Pylony grały jakby bez głębi, miałem wrażenie, że dźwięk, który się z nich wydobywa płynie z plastikowego pudełka. Bas taki jakby suchy, bez polotu. Indiany w tym przypadku przejechały po Pylonach pod względem soczystości, głębi i dynamiki basu. Wysokie tony tez jakby żywsze. Nie chce tu krytykować Pylonów - może to winda słabego wzmaka, sam nie wiem.

Dziękuję za opinię :)

Odnośnie Yamahy a-s501, wydaje mi się, ze lepszym wyborem będzie sprawdzona Yamaha a-s500. Do zaoszczędzonych w ten sposób 400 zł można coś dorzucić i wyciosać jakiś lepszy DAC.

Ciekawe jakby zagrały te Indiana Line'y Tesi 560 z tą Yamahą a-s500 - jest tutaj ktoś kto testował taki zestaw ? Szkoda, że nie mam możliwości przetestowania większej ilości konfiguracji w tym przedziale cenowym :(

Właśnie się zastanawiam na dokupieniem tych Indiana Line do mojej a-s500, obawiam się tylko czy, nie będą za małe do 35m2. Chodzi o kulturalne słuchanie nie zawsze kulturalnej muzyki ;)

BTW Fajnym bajerem w a-s500 jest płynny loudness.

Xindak A-06, który posiada złącze USB które pozwoli Ci na dobre połączenie komputera z systemem audio.

... no nie za dobre, bo jak to przy złączu elektrycznym może być problem z pętlą mas.

Kolego bierz podłogówki.

Jeśli ma to być do odsłuchu z małej odległości, to kiepski pomysł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.