Skocz do zawartości
IGNORED

DAC ale jaki? Chociaż oczekiwania sprecyzowane...

dyzio4

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Koledzy

Szukam ostatniego elementu do zestawu czyli DAC'a. Moja konfiguracja to: MF5 600i, kolumny Polk Audio LSIM707, kable Xindak FS-2 i Wireworld luna 7 w biamping. Odtwarzacz NAD M50.

I teraz do całości potrzebuję DAC'a.

Wymagania wobec DAC: na pewno wejście AES/EBU, wyjścia XLR i możliwość odtwarzania "gęstych plików"

Co do brzmienia - najlepiej żeby grało tak jak Primare CD22 - gdyby to był DAC od razu bym kupił :)

Proszę poradźcie.

Witaj,

proponuję posłuchać przetwornik M2Tech Young DSD, moim zdaniem powinien Cię w pełni usatysfakcjonować. Ewentualnie jeden z modeli Audio-gd, tu jest wybór duży, można wybrać model, który brzmieniowo będzie Ci najbardziej pasował do systemu, kwestia odsłuchów.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, oczywiście w przypadku pytań służę pomocą. Masz u nas możliwość wypożyczenia urządzeń do testu we własnym systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy aby na pewno bi-amping ;-) ?

Na pewno. Jeżeli myślisz o braku srebrnych kabli to próbowałem ale dla mnie najlepszy dźwięk dały te z opisu.

Witaj,

proponuję posłuchać przetwornik M2Tech Young DSD, moim zdaniem powinien Cię w pełni usatysfakcjonować. Ewentualnie jeden z modeli Audio-gd, tu jest wybór duży, można wybrać model, który brzmieniowo będzie Ci najbardziej pasował do systemu, kwestia odsłuchów.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, oczywiście w przypadku pytań służę pomocą. Masz u nas możliwość wypożyczenia urządzeń do testu we własnym systemie.

Dziękuję za odpowiedź. Na pewno muszę wypożyczyć do domu żeby zestawić to w moim systemie i pokoju. Ale czy możesz napisać, od którego konkretnie zacząć? Już mam trochę dość poszukiwań sprzętu. Chcę w końcu kupić i cieszyć się z muzyki :)

Skoro ma grać jak Primare to najlepiej Primare

http://sklep.rms.pl/primare-dac-30-dac30-przetwornik-dac

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Wzmacniacz masz MF5 , a jaki jest drugi ( końcówka mocy ) ??

Oj to literówka oczywiście chodziło o musical fidelity M6 500i. Dzięki. Drugiego nie ma. To ma być podłączone tak: NAD M50 jako transport podłączony do DAC za pomocą AES/EBU a ten podłączony do wzmacniacza za pomocą XLR.

Czyli nie jest to bi-amping - tylko bi-wiring :) O tym cały czas mówię. Bi-amping to 2 końcówki mocy ( w różnych konfiguracjach - jedna dla 'góry' , druga na 'dół' - na przykład ). Ty chcesz zastosować bi-wiring czyli 2 pary przewodów do kolumn.

Czyli nie jest to bi-amping - tylko bi-wiring :) O tym cały czas mówię. Bi-amping to 2 końcówki mocy ( w różnych konfiguracjach - jedna dla 'góry' , druga na 'dół' - na przykład ). Ty chcesz zastosować bi-wiring czyli 2 pary przewodów do kolumn.

Jeżeli tak chcesz niech tak będzie. Bardziej mnie w tym temacie interesują porady droczące DAC'a a nie biampingu.

Audiobyte Black Dragon. I po temacie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Skąd go pożyczałeś?

Może nie był wygrzany ?

Z Premium Sound czyli dystrybutora. On gra bardzo dobrze z tym, że samo brzmienie trochę nie dla mnie. I przede wszystkim warto łączyć przez AES/EBU.

Raczej był wygrzany, ponieważ to demo.

Możesz spróbować jeszcze La Voce - trochę inny , ale również świetny DAC.

Pytałem bo ostatnimi czasy nie było tego Audiobyte na stanie - a kolejki są długie i kartki trzeba mieć ;-)

Ewentualnie pozostaje broń ostateczna, Arcam D33

http://sklep.rms.pl/arcam-d33-przetwornik-cyfrowo-analogowy-dac

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

kup sobie w Chinach dac na ES9018,najlepiej podwójnym.pieniądze mniejsze a wyposażenie lepsze.

Jeżeli nie obawiasz się produktów z Chin.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kup sobie w Chinach dac na ES9018,najlepiej podwójnym.pieniądze mniejsze a wyposażenie lepsze.

Jeżeli nie obawiasz się produktów z Chin.

Ukryta Zawartość

Produktów z Chin się nie boję tylko jak to kupić bez odsłuchu? Tego się właśnie boję szczególnie, że to ma być ostatni element zestawu.

Ukryta Zawartość

kupujesz normalnie,tylko wcześniej szukaj opinii użytkowników.najczęściej są wiarygodne.

ten bym kupił:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ES9018 dobrze zrobiony,daje dobrej klasy dżwięk o tranzystorowym charakterze,bez lampowego spowolnienia i słodzenia.z b.dobrą dynamiką i rozdzielczością.ponadto wiele funkcji użytkowych:regulacja głośności,korekcja DSP z pentlą DLLP,zdalne sterowanie.

ja gram na takim dac-u-i gazetowi faworyci mu nie są straszni.

ja kupiłem YSDZ:D-3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mimo modyfikacji trochę cena wysoka.... ja właśnie czekam na takiego samego do poniedziałku ale kupiłem za 1900zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mimo modyfikacji trochę cena wysoka.... ja właśnie czekam na takiego samego do poniedziałku ale kupiłem za 1900zł

Dzięki. Bardzo ciekawa propozycja.

Ukryta Zawartość

A mógłbyś sprecyzować co Ci się w nim nie podobało że piszesz że to nie twoje brzmienie. Jestem bardzo ciekawy każdej opinii o tym dacu gdyż też go zamówiłem, i nie mogę się doczekać miał być 25 lutego nawet wpłaciłem zaliczkę. Chcę go wykorzystywać jako daca i pre, będzie grał z końcówką Tresholda t100 oczywiście jako zbalansowany.

A mógłbyś sprecyzować co Ci się w nim nie podobało że piszesz że to nie twoje brzmienie. Jestem bardzo ciekawy każdej opinii o tym dacu gdyż też go zamówiłem, i nie mogę się doczekać miał być 25 lutego nawet wpłaciłem zaliczkę. Chcę go wykorzystywać jako daca i pre, będzie grał z końcówką Tresholda t100 oczywiście jako zbalansowany.

Nie jestem fachowcem w opisywaniu muzyki ale to nie tak, że Smok gra źle. Gra bardzo czysto, przejrzyście i detalicznie. Jak to moja małżonka określiła - krystalicznie :). Szczególnie jak podłączyłem do NAD M50 poprzez AES/EBU. A mój gust, jak to ostatnio bardzo dobrze określił znajomy, to dźwięk zaokrąglony, taki jak z Primare CD22 Brzmienie Smoka jest chyba bardziej audiofilskie a ja jestem melomanem :) Ale kto wie może jeszcze dojrzeję do takiego grania. Dodatkowo ten mój system jest bardzo czuły na różne zmiany. Wystarczy inny kabel, odtwarzacz, zmiana wejścia np. usb, AES/EBU, xlr i od razu słychać zmianą. Nie wiem czy to dobrze?

Wczoraj RMS obiecał wypożyczenie Primare DAC 30 więc zobaczymy, chociaż cena trochę porażająca.

Gość

(Konto usunięte)

A mój gust, jak to ostatnio bardzo dobrze określił znajomy, to dźwięk zaokrąglony

Dyziek...posłuchaj dłużej takiego kryształu a nie wrócisz już do "zaokrąglonych" dźwięków...

Pozdrawiam

Podpisuję się pod powyższym. Świetne źródło , warte posłuchania dłużej.

Jest to nowe urządzenie i mało dostępne - więc nawet jak kupisz i gdyby nie przypadło Ci jednak na dłużej do gustu to masz odsprzedawalność bez większej straty.

a dałeś chociaż szansę NAD m51? To jest zacny dac wg mnie, ma nietechniczne gładkie brzmienie, ale bez utraty rozdzielczości. Dodatkowo świetny przedwzmacniacz, w połączeniu z m50 masz dodatkowo kapitalną funkcjonalność.

a dałeś chociaż szansę NAD m51? To jest zacny dac wg mnie, ma nietechniczne gładkie brzmienie, ale bez utraty rozdzielczości. Dodatkowo świetny przedwzmacniacz, w połączeniu z m50 masz dodatkowo kapitalną funkcjonalność.

Dzięki za propozycję. Wyczytałem, że ma problemy z basem ale nie wiem czy to prawda?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.