Skocz do zawartości
IGNORED

Thiel i harman kardon

emesze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Polecano mi ostanio w salonie kolumny THIEL CS 5 czy jakoś tak, z tego co wiem wycofane z produkcji od roku za 6000pln. Nic o nich nie mogłem się na necie dowiedziec. CO o nich sądzicie? Polecano również Wzmacniacz i przedwzmacniacz Harman Kardon AP 2500 I PA 2200 (CHYBA PIERWSZYCH LITER NIE POMYLIŁEM) PROSZĘ O OPINIE!!! dZIĘKUJĘ

Jak za 6k, to może raczej CS 0.5?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na dole stronki linki do recenzji

Ukryta Zawartość

Tak to mogło być 0.5. Dzięki, ale link który przesłałeś jest ze strony producenta ... Pytanie brzmi czy warto ten model za 6000pln. Grały całkiem całkiem. Lubię współczynnik cena/jakość, Bo wydać można dużo wiecej chodzi o efekt za określoną gotówkę!

Jeżeli CS0.5 to 6kzł to zdecydowanie za dużo. Kolumna gra otwartym dźwiękiem z niezbyt szybkim mięsistym basem, problem to dynamika - fajnie być przestaje jak słucha się głośniej, tego małe Thiele nie lubią. Wysokie tony całkiem kulturalne, przestrzenność to największa zaleta. Jak nam mój gust jest to poziom kolumn typu Dynaudio 52, albo Avance Epsilon 960. Cena nie powinna być wyższa od 3,5kzł (o ile w idealnym stanie).

jak lubisz wiedzieć za co płacisz (i przeżyjesz ograniczenia w basie) to tutaj jest nieco atrakcyjniejsza propozycja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam CS 0,5 od paru dobrych lat. Nie do końca sie zgadzam z tym co napisał Zegarmistrz, to bardzo dobre kolumny i , warto o nich pomyśleć ale pod pewnymi warunkami. Po pierwsze - rodzaj muzyki jakiej bedziesz słuchał , jeśli dużo rocka i ogólnie mocnego uderzenia - faktycznie zapomnij o nich, są lepsze opcje, jeśli muzyka wokalna , klasyka i jazz - jak najbardziej warto spróbować. Po drugie - elektronika towarzysząca - żeby naprawdę pokazały na co je stać, potrzebna jest bardzo dobra elektornika , przede wszystkim wydajny prądowo wzmacniacz - raczej z zakresu cenowego dużo wyższego niż cena tych kolumn, chyba że z 2 ręki.

Ja mam je podpięte do wzmacniacza kosztującego ponad 2 razy tyle ile CS 0.5 i nie uważam tego za mezalians.

Jeśli chodzi o charakter brzmienia, polecam recenzje ze starego Magazynu Hi-Fi, zostały tam bardzo dobrze opisane. Moim zdaniem mogą być atrakcyjną propozycją, o ile odpowiada komuś charakter dzwięku jaki Thiele generują i pod warunkiem że są podpięte do rasowego wzmacniacza, w USA nowe kosztowały 1,5k USD ,w Polsce 2k USD.

No tak... max jaki chciałbym wydać to do 10k pln a chętnie mniej. Słucham różnej muzyki i niespecjalnie głośno dlatego muszą to być głośniki, które w tych warunkach pokażą się z najlepszej strony a nie dopiero od jakiegoś większego odkręcenia potencjometra. Ma być tej muzyki DUŻO ze szczegółem i dobrym basem, i nie przyklejone do głośników. Podsuniecie mi jakiś pomysł, bo w sklepach w Poznaniu czuję sie naciągany. A potrzebuję obiektywnych rad, bo wybór jest dość duży

Jeśli chodzi o uniwersalne podłogówki grające neutralnie w całym paśmie, to w cenie 6 tys trudno cos moim zdaniem sensownego znaleść, chyba ze z 2 ręki za 50% ceny. Ciekawe zestawienie które ostatnio słyszalem, to VA Mozart + Primare A 30.1 - bardzo synergiczne moim zdaniem , powinienes koniecznie posłuchać. Sumarycznie jest to wiecej niz 10K ale czasami można VA i A 30 dostać w okazyjnej cenie, wtedy mógłbys sie zmieścić.

piter - z Twojego wpisu wynika, że się jednak zgadzamy. To są jak najbardziej dobre kolumny, ale sam przyznasz, że cena jest zdecydowanie za wysoka (to prawie cena nowych w swoim czasie, ale leciwe one jak by nie patrzeć.

emesze - w jak dużym pokoju chcesz tych kolumn używać. Jak masz tam ze 25-30 m2 to warto spróbować S&L Pretorian. PS5.1, wymienioone Thiele i VA, kolumny takie jak moje Dali to w sumie przy dobrym napędzeniu podobny poziom. Pretoriany to według mnie poziom wyżej, a z ceną pewno byś się zmieścił w budżecie, ale zdaje się że na styk. Są też oczywiście inne ciekawe propozycje.

Pokój ma 24.5 m2. Z kolumn odsłuchiwanych przeze mnie najbardziej podobały mi się USHER X-718 WSZYSTKO OK TYLKO BAS NIE BYŁ ZBYT GŁEBOKI. Reszty nie pamiętam bo przy 718 wypadały dla mnie kiepsko tzn nie miały szczegółu. Dlatego myślałem jeszcze o tym producencie. Teraz mam amplituner i cd denona oraz KEF Cresta i chyba już dorosłem do czegoś lepszego...

he he nie wątpię. Z amplitunerem i tanim CD to nie bardzo jest sens ładować się w kolumny koło 10tys, chyba że szybko będziesz elektronikę wymieniał. Jeżeli wszystko jest właściwie do wymiany to w takiej sytuacji warto po prostu szukać okazji, niezależnie od tego czy będzie to źródło, wzmacniacz, czy kolumny. Okazja to np. Thiel 0.5 za 2,3kzł :))) dzieją się czasem takie rzeczy.

Pozdro

emesze-> Zastanow sie nad klasycznymi B&W DM-3000. Za 2500,00 zł nie ma kolumn, ktore dorownaja im dzwiekiem i nie wim czy sa jakies za 6000. Na pewno nie anemiczny Thiel CS 0.5.

Kolejna perelka na Allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie no z tym 6000 toś Parsek przesadził. Te stare modele B&W z membraną bierną to raczej trudne do udanego napędzenia były.

emesze - wpadnij na któreś ze spotkań organizowanych via forum - sprzętu różnistego posłuchać można a i sporo się dowiedzieć. Przy tym z agresywnym sklepowym marketingiem nie będziesz musiał się stykać.

mike27-> B&W DM3000 brzmi lepiej niz Thiel CS 0.5 nawet za proponowane przez Ciebie 4000 PLN. Twoja osobista niechec do B&W ( pisales: "...JESZCZE NIE SŁYSZAŁEM WSPANIAŁEGO DZWIĘKU Z ŻADNYCH KOLMN B&W...) sprawia, iz watpie w to, ze stac Cie na obiektywna ocene dzwieku B&W DM3000. Wiecej, podejrzewam, ze nawet ich nigdy nie sluchales w optymalnych warunkach. B&W nie jest moja ulubiona firma, lecz obiektywnie moge stwierdzic, ze B&W DM3000 warte sa zadanych 2500 PLN, a ich dzwiek, mimo wiekowej konstrukcji, moze smialo konkurowac z nowymi kolumnami o dwukrotnie wyzszej cenie.

To dość symptomatyczny opis dźwięku D.P. - "bełkotliwe", stosunkowo łatwo z nich taki efekt uzyskać. Stosując typowe przyzwoite źródło CD np Marantz CD17, Rotel 991 itp. trzeba do nich podłączyć wzmacniacz typu Copland CSA 28 (może być 8), Exposure 2010, albo Delta Studio 6L6/KT88 absolutnie nie Musical Fidelity, Primare A10/20, Amplifikator bo wtedy bełkot murowany. A co do rzeczonych B&W - jedno jest pewne żona by mnie wykopała z chaty gdybym je przytaskał;)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.