Skocz do zawartości
IGNORED

Komora średniotonowego - wpływ tłumienia na dźwięk

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do modyfikacji kolumn polegającej na wytłumieniu obudowy.

Mam pytanie związane z komorą głośnika średniotonowego, wytłumioną fabrycznie dosyć oszczędnościowo, czymś w rodzaju bardzo luźnej waty grubości ok. 25 mm.

Czy oklejając komorę matą poroso (luźny filc grubości 12 mm) oraz zostawiając oryginalne wytłumienie spowoduję zmianę średnich tonów, np. ich ściszenie, zmianę charakterystyki itp?

Proszę o wskazanie kierunku, bo nie chcę eksperymentować, wkręcając i wykręcając głośniki nie wiadomo ile razy...

W każdej komorze zamkniętej ilość oraz rodzaj wytłumienia ma kolosalne znaczenie. Wiem na podstawie własnych doświadczeń. Moim ulubionym rodzajem obudowy jest obudowa zamknięta. Gram teraz na takich monitorach. Ale co przeszedłem z ich wytłumianiem... masakra. Najpierw określ, co chcesz osiągnąć, bo takie błądzenie bez celu jest...bez celu.

Przy sredniotonowym wszystko jest wazne: wielkosc komory, jej ksztalt wewnetrzny i zewnetrzny, rezonans komory, wytlumienie. Jesli komora jest w kolumnie to poza wytlumieniem niewiele mozesz zrobic bo producenci na wielkosci kolumn a wiec i komory sredniotonowego oszczedzaja. Do experymentow z wytlumieniem potrzebujesz przynajmniej dobry miernik SPL i plyte testowa a lepiej oczywiscie dawac sygnal z oscylatora.

pozdrawiam,

Ja raczej uzbroiłbym się w mikrofon pomiarowy. I program do pomiaru n.p. Arta. Na charakterystyce wyraźnie widać wpływ wytłumienia. A jak nie widać to też nie słychać.

Moim zdaniem lepiej wytlumiac na ucho, to Ty bedziesz sluchal muzyki a nie oscyloskop.

Zabawa jest prosta.

Za pierwszym razem wyjmujesz cale wytlumienie, zakrecasz glosnik i sluchasz.

Za drugim razem upychasz na max, zakrecasz glosnik i sluchasz.

Jak poznasz roznice miedzy tymi dwoma setupami, bedziesz wiedzial co masz zrobic.

Jakie to kolumny, co chcesz osiagnac?

Ja dawno temu mialem problem z krzyczaca srednica (wokal).

Odkrecilem glosnik, a tam jakas sztuczna wata zwinieta w wale. Okolo 40% komory bylo puste. Wyjalem to co tam bylo, wylozylem scianki filcem 30mm nie prasowanym, na gorna i dolna scianke przykleilem gabke ze struktora podobna do tacki na jajka a reszte komory wypchalem ta wata ktora tam byla, tylka ja poszarpalem na male kawalki i luzno ulozylem wypelniajac komore po brzegi, ale tak zeby nie dotykala glosnika. Przykrecilem glosniki, odpalilem sprzet i WOW.

Totalne uspokojenie w tym pasmie, zero nerwowosci i napastliwosci wokalu na moje uszy, o wie gladszy dzwiek, przyjemniejszy dla ucha.

Po tym zabiegu spokojnie moglem sluchac muzyki duzo glosniej z czysta przyjemnoscia a nie bulem uszu.

Jesli masz zbyt malo wyrazista srednice, to polecam zabieg odwrotny do tego ktory ja przeprowadzilem.

Nie boj sie experymentow, nic sie nie popsuje, tylko uwazaj jak bedziesz dokrecal glosniki, zeby nie przekrecic wkretow. Delikatnie i z wyczuciem.

Glosnik nie musi byc doje.....ny jak kolo w samochodzie.

Powodzenia.

Wreszcie madry glos sweettepete (sorki jesli przekrecilem) .Kolego burz "mędrca szkielko i oko" probuj po prostu tak jak koledzy radza.I zostaw tak jak twoje ucho to akceptuje,chyba ze wolisz miec na papierze ze tak jest lepiej bo program tak proponuje-czy byc zadowolonym z np.soczystosci srednicy i sybilantow ,słodko cykających podczas cichego grania w tle ,gdy ty oddajesz sie uczcie duszy (;-) i ktos do uche szepcze : super grają te twoje kolumny........wybor twoj,wybaczcie mam nastroj...

Wreszcie madry glos sweettepete

Jeśli grzebiesz w tych 826V, to oto co zyskujesz: kilka stów za komponenty w plecy, kilka tygodni, miesięcy czasu na dywagacje lepiej-gorzej, 1/3 wartości za grzebanie w dół - takie prawa rynku, niestety.

Problem polega na tym że w 90% jeżeli ucho chce coś usłyszeć to to usłyszy. Pomiaru nie da się oszukać.

Podstawowe pytanie po co tłumić? Tłumi się z trzech powodów. Po pierwsze żeby zlikwidować fale stojące. Po drugie żeby wytłumić drgania ścianek obudowy i po trzecie żeby zmienić pozorną wielkość obudowy przez zmianę gęstości ośrodka wypełnieniem. W zależności od tego jaki cel chcemy osiągnąć stosuje się diametralnie różne sposoby tłumienia. Fale stojące tłumi się w ten sposób że umieszcza się luźną watę, lub wełnę w miejscach gdzie prędkość cząsteczek powietrza jest największa a więc tam gdzie jest strzałka prędkości fali. Maty bitumiczne czy też filc przy ściankach jest w tym celu zdecydowanie mniej skuteczne. Maty i filc stosuje się raczej w celu wygaszenia drgań ścianek obudowy chociaż osobiście uważam że lepiej zamiast mat lepiej po prostu zastosować grubsze ścianki albo jeszcze lepiej rozpórki. Ponieważ wytłumienie obudowy zakłóca pracę pracę obudowy BR w tym wypadku powinno się go stosować jak najmniej. Dlatego skuteczność wygaszania fal stojących w obudowie powinno kontrolować się przez pomiar charakterystyki. Jak czegoś nie widać w pomiarze to nie będzie tego również słychać. Dlatego kontrola wytłumienia w celu wygaszenia fal stojących powinna być robiona przy pomocy pomiaru.

Inaczej jest gdy chcemy n.p. zmniejszyć wielkość obudowy zamkniętej przy pomocy wytłumienia. Osobiście uważam że to nie jest najlepszy pomysł ponieważ tłumienie obudowy pochłania energię czyli pochłania informację która powinna być wypromieniowana. Wytłumienie spowalnia transienty i uważam że lepiej zrobić większą obudowę zamkniętą i tłumić jedynie w takim stopniu żeby wytłumić fale stojące w obudowie. Jeżeli ktoś jednak zdecyduje się na pełne tłumienie w celu zmniejszenia objętości obudowy to nie powinno się stosować mat bitumicznych i do tego wypełnienia wełną bo jedno jest kontraproduktywne w stosunku do drugiego. Objętość którą zaoszczędziliśmy przy pomocy wypełnienia wełną tracimy przez zastosowanie mat lub filcu.

Generalnie można powiedzieć że tłumienie to zło konieczne i jeżeli się tylko da to należy go uniknąć stosując n.p. kratownice które rozbijają fale stojące w środku i usztywniają obudowę. Jeżeli już nie ma innego wyboru to powinno się je stosować z umiarem i w przemyślany sposób czyli jeżeli wełna to nie przy ściankach bo tam znajduje się strzałka ciśnienia fali i cząsteczki powietrza mają praktycznie zerową prędkość przez co wełna jest zupełnie nieskuteczna. Jeżeli maty bitumiczne to należy uwzględnić ich objętość bo zmniejszają rzeczywistą objętość obudowy. i.t.d.

Jak widzicie panowie sprawa jest trochę bardziej skomplikowana niż wypełnianie i słuchanie czy jest lepiej bo w większości wypadków lepiej to wynik autosugestii.

Sluchaj sluchaj sluchaj to co uslyszysz zapamietasz.Pomiary -zapomnisz wiem bo wiele razy rozminely sie te dwa jakze wazne komponenty.Ode mnie wszstko,pozdrawiam.

Ps.Pisalem juz o totem mite nie bede sie powtarzal, ucho wzielo gore nad teoria.Mistrzowie z Cremony czyli Amati Stradivari i Guarnieri nie mieli mikrofonow.boximow itd. i moze lepiej bo stworzyli arcydziela niedoscignione do dzis.Pytania?????.Koniec ,mierzcie ja slucham...

Dzięki za bardzo cenne i mądre uwagi. Podejdę do kwestii wytłumienia ostrożnie;)

Na szczęście maty i poroso to nie majątek i zawsze można wywalić, jak nie podejdzie.

Ja stosuję różne kombinacje materiałów w zależności od tego co chcę uzyskać i w jakiej obudowie. Ludzie którym robiłem kolumny dziwili się, że można uzyskać tak dobre efekty. Potrzeba do tego dużo cierpliwości czasu i zdobytej doświadczeniem wiedzy. Przy ostatnim moim projekcie od a do z udało mi się dobrać materiały tak, że nie czuję potrzeby zmian. Przynajmniej do momentu gdy się wszystko nie poukłada i powygrzewa :)

• 1 rok później...

Dopiszę się do w sumie świeżego tematu. Komora głośnika średnio tonowego ma objętość koło 3 litrów jest z prostokatna z mdfu i jest tam luźno włożona sztuczna wełenka. Zwrotnica podaje mu pasmo od 600 do 2300-jesli to ważne. Cel to powiedzmy lekkie uwydatnienie średnicy ( na pewno nie wyciszenie )

- Czy zmniejszając tę komorę np. drewnianym klockiem, potem trochę matami bitumicznymi na końcu wełną to średnica stanie się bardziej wyeksponowana

- Czy zamiast tej luźnej wełny użyć gęstej gąbki akustycznej

Inne opcje.

Też nie chciałbym wykręcać 10 razy imbusów , bo nawet w końcu drewno i gęsty mdf się podda jak nie ma metalowych gwintowanych tulei dla wkrętów.

Ja, komorę średnio tonowego, wykleiłem matą bitumiczną a następnie włożyłem po kawałku sztucznej wełny. Efekt był taki jak chciałem. Kolumny grają teraz bardziej czytelna i uwydatnioną średnicą ale zmieniałem tez kable wewnętrzne.

Moim zdaniem lepiej wytlumiac na ucho, to Ty bedziesz sluchal muzyki a nie oscyloskop

"Oscyloskop" jest dokładniejszy. NA "ucho" Ty zrobisz większe błędy.

Wypełnianie komory "wytłumiaczem" zwiększa jej pozorną pojemność.

I niby co kupa waty w komorze ma wytłumiać?

Rozumiem właściwie wyklejone ścianki w celu ich akustycznego "zmiękczenia"... ;-) co zmniejsza rezonanse.

Kupa waty "zwiększa" pojemność. Jak obudowa była obliczona a nie lipnie zbita, to głośnik będzie w niej bardziej "latał". Taki rozlazły dźwięk nazywacie wytłumieniem? Dźwięk ma być maksymalnie taki jak w sygnale.

Wytłumienie przez obklejenie ścianek służy do minimalizacji rezonansów, ugięć... na sztywnych, kanciatych ściankach wewnętrznych. Wata luzem służy do korekty "pojemności" komory.

Owszem można na oko, ale polecam zaprosić Kolegę z praktyką i jakimiś narzędziami pomiarowymi. Ostatecznie zawsze odsłuchy. Tyle, że jak ktoś lubi zły dźwięk to po cholerę ta zabawa?

Zespół głośnikowy ma odtwarzać maksymalnie wiernie, czy ma się podobać?

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Wypełnianie komory "wytłumiaczem" zwiększa jej pozorną pojemność.

I niby co kupa waty w komorze ma wytłumiać?

Rozumiem właściwie wyklejone ścianki w celu ich akustycznego "zmiękczenia"... ;-) co zmniejsza rezonanse.

Kupa waty "zwiększa" pojemność. Jak obudowa była obliczona a nie lipnie zbita, to głośnik będzie w niej bardziej "latał". Taki rozlazły dźwięk nazywacie wytłumieniem? Dźwięk ma być maksymalnie taki jak w sygnale.

Wytłumienie przez obklejenie ścianek służy do minimalizacji rezonansów, ugięć... na sztywnych, kanciatych ściankach wewnętrznych. Wata luzem służy do korekty "pojemności" komory.

Owszem można na oko, ale polecam zaprosić Kolegę z praktyką i jakimiś narzędziami pomiarowymi. Ostatecznie zawsze odsłuchy. Tyle, że jak ktoś lubi zły dźwięk to po cholerę ta zabawa?

Zespół głośnikowy ma odtwarzać maksymalnie wiernie, czy ma się podobać?

Ideę naturalnych materiałów w pięknym stylu Isophon kontynuuje w sposobie wytłumiania obudowy komora głośnika średniotonowego jest “wypchana” długowłosą wełną owczą, którą znajdujemy także w zamkniętych komorach systemów pasmowo-przepustowyc

http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/96-enigma

Isophony zaproponowały dźwięk istotnie inny niż omówieni już poprzedni− cy. Połyskliwość Isophonów jest czymś zupełnie innym niż połyskliwość JMLabów, mimo iż w obu przypadkach właśnie słowo połyskliwość dobrze oddaje cechę brzmienia, do której się odnosi. Największym atutem Isophonów jest zdolność wytworzenia bardzo głębokiej sceny dźwiękowej, tutaj B&W, a zwłaszcza JMlab musieli ustąpić pola.

Ideę naturalnych materiałów w pięknym stylu Isophon kontynuuje w sposobie wytłumiania obudowy komora głośnika średniotonowego jest “wypchana” długowłosą wełną owczą,

Mam w domu te średniotonowe Isophony MTS120 i powiem, że od zawsze były cieńkie. Słuchałem też i kolumny w której grało to cudo i potwierdziło się moje przypuszczenie.

Co do wypełnienia to powiem, że nie można już zestrojonej kolumny bez skutków ubocznych sobie zmieniać. Zwrotnica, obudowa i głośnik to całość i takie rozstrajanie powoduje jakiś tam efekt ale z pewnością kiepski.

Z pewnością konstruktorzy już wszystkie możliwe wypełnienia wypróbowali.

A jeżeli brakuje nam nagle przestrzeni lub czegoś innego co kiedyś było, to chyba głośniki się postarzały razem z naszym słuchem.

Tak panowie co 10lat ubywa nam 10dB słuchu a koło pięćdziesiątki to tylko do 13kHz słyszymy. A my tu o hajendzie.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Mam w domu te średniotonowe Isophony MTS120 i powiem, że od zawsze były cieńkie. Słuchałem też i kolumny w której grało to cudo i potwierdziło się moje przypuszczenie.

Co do wypełnienia to powiem, że nie można już zestrojonej kolumny bez skutków ubocznych sobie zmieniać. Zwrotnica, obudowa i głośnik to całość i takie rozstrajanie powoduje jakiś tam efekt ale z pewnością kiepski.

Z pewnością konstruktorzy już wszystkie możliwe wypełnienia wypróbowali.

A jeżeli brakuje nam nagle przestrzeni lub czegoś innego co kiedyś było, to chyba głośniki się postarzały razem z naszym słuchem.

Tak panowie co 10lat ubywa nam 10dB słuchu a koło pięćdziesiątki to tylko do 13kHz słyszymy. A my tu o hajendzie.

Nie o hajendzie lecz o DIY....

Głosnik sredniotonowy jest juz z samego przeznaczeniena zwykle fitrowany od góry pasma i od dołu. Jezeli zwiekszenie ilości waty wewnątrz zwększy mu pozorna objetość to o ile i czy w ogole ma to znaczenie skoro bedzie odciety od dołu?

Moim zdaniem zadne.

Wata luzem w takiej komorze ma tłumic rezonanse dla czestotlowości krótszych od wymiarów komory.

Porównanie z wytłumianiem komór basowych w obudowach pasmowych Isophona nie jest trafne w tym przypadku.

Moim zdaniem zadne.

A może jednak tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dwa takie same głośniki

Pierwszy z kompensacją RLC dla poprawnego funkcjonowania filtru

Drugi w obudowie o podwójnej pojemności pierwszego z wyraźnie niedziałającą już kompensacją RLC

Ukryta Zawartość

I te trochę watki zwiekszy objętosc pozorna dwukrotnie?? Wez sie zastanów jekie są wyjściowe założenia do modyfikacji.

Wata w OZ zwieksza objetosc akustyczna może o 10-15% dla głosnika który ma pełne pasmo przenoszenia w dół.

Sredniotonowy jest odcinany powiedzmy ma 600-800 Hz jeżeli to jest typowa 6" i ma powiedzmy Fs. na 150 Hz. To co mu zrobi za różnicę trochę wiecej waty w obudowie?

No a jak będzie miał podział przy 250Hz a rezonans przy 150Hz?

Chodzi o fakt, że zmieniając zestrojoną kolumnę można z dużą pewnością uzyskać jakiś efekt.

Czy będzie wymarzony?

Na dwoje babka wróżyła.

Pokazałem skrajny przypadek by było coś widać. A koledzy słyszą już zmiany rzędu 0,4139dB

Jak będzie miał głosnik z rezonansem na 150, a chciał podział na 250, to będzie musiał wybrać się po inny głośnik.

Objętościowe wypełnienie OZ materiałem stratnym daje tylko efekt nieznacznego zwiększenia tak zwanej objętości pozornej. Wynikający z obciążenia membrany. W ten sposób nieznacznie obniża się Fc głośnika, tak jakby był on umieszczony w nieco większej obudowie.

W zestawach gł. 3 drożnych dla głośników średniotonowych. głośnik jest filtrowany elektrycznie znacznie powyżej częstotliwości Fc tego głośnika. Wpływ zmiany wytłumienia na przesunięcie częstotliwości granicznej i zmianę działania zwrotnicy znacznie powyżej Fci będzie zazwyczaj znikomy.

Gdyby taki istotny wpływ wystąpił, ze skutkiem odstrojenia filtracji to powstanie potrzeba przeprojektowania zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

Się mi przypomniało a propos tłumienia średniaka.

Generalnie olać temat strojenia budy pod średniaka, bo zwykle cięty jest powyżej. Ale to nie znaczy że tłumienie niepotrzebne. I to większość zjawisk widać na przykładzie tej 14stki właśnie w okolicach 500-2k.

Ukryta Zawartość

Wpływ zmiany wytłumienia na przesunięcie częstotliwości granicznej i zmianę działania zwrotnicy znacznie powyżej Fci będzie zazwyczaj znikomy.

Tak jak piszesz 10% a to jest dokładnie 0,3941dB a

15% to dokładnie 0,6069dB

Tłumienie samo w sobie jest tak samo ważne jak kształt komory, labirynt wytłumiony gąbką falistą dla mnie gra klawo (mid woofer)

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Mówilismy o głosniku średniotonowym a nie niskotonowym. Czyli odcinanym filtrem od dołu czestotliwości na które wpłya materiał stratny.

Komora średniotonowego jest po to zebuy odzielic go od cisnienia głosnika niskotonowego. Materiał w tej komorze ma tłumić fale krótsze od jej wymiarów, żeby jej wewnętrzne rezonanse jak najmniej wpływały na chrakterystyke głośnika.

Efekt uboczny w postaci zwiekszenia objetoęsci pozornej przez materiał stratny jest w większości przypadków konstrukcji 3 drożnych z głośnikiem średniotonowym pomijalny.

Efekt uboczny w postaci zwiekszenia objetoęsci pozornej przez materiał stratny jest w większości przypadków konstrukcji 3 drożnych z głośnikiem średniotonowym pomijalny.

Wszystko się zgadza, dla elektronika, który rozumie że 10% to 0,3941dB lecz dla audiofila, który z przerażeniem stwierdza degradacje swojego słuch, wynikającą ze starzenia się obwinia marnie skonstruowane kolumny na kiepskich częściach. Taia fakt to jest ewidentny mechanizm obronny. Wyparcie, racjonalizacja ma za zadanie zapobiegać bólowi jaki by doświadczyli, gdyby dowiedzieli się, że w przeciągu 10lat ich słuch pogorszył się 10 krotnie a więc o 10dB.

Podejrzewam, że fascynacja starym sprzętem lampowym tudzież głośnikowyn jest też wynikiem chęci skompensowania pogarszającego się stanu zdrowia.

Rozdzielczość słuchu jest 0,2dB. Nie wiem skąd wyprowadzasz to pogorszenie spl decybelowe - ja pisałem o zwiekszeniu objętości pozornej wzgłedem rzeczywistego o może 10% ze wzgledu na umieszczenie wytłumienia. Czy te 10% zwiększenia objetości pozornej przekłada sie na 10% zmiany w skali decybelowej spl?

Wpływ ilości wytłumienia w torze średniotonowym przy typowym układzie 3 drożnym jest pomijalny. W punkcie przecięcia pasma nie zmieni się nic czy wytłumienia będzie wiecej czy mniej. Zmiana objętosci pozornej jest na tyle niewielka a Fc na która wpływa jestt tak odległa od czestotliwości podziału że zazwyczaj nic się nie zmieni.

Zwiększy się stratność obudowy gł. średniotonowego i może zmniejszą nieznacznie piki rezonansowe w zakresie średniotonowym. Ale to zależy od konkretnego głośnika i i troche też od sposobu jego zaaplikowania do reszty pasma.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.