Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny stereo do 5000 zł

Remool

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam kolumn do stereo z najlepszą możliwą do uzyskania (w tej cenie) sceną stereo, z zachowaniem przyjemnego, miękkiego, głębokiego i sprężystego basu, czysty i klarowny środek pasma (nie schowany) i nie przesadnie ostrą górą pasma. Wiem, że wymagania są duże:), ale liczę na podpowiedzi, które z dostępnych na rynku nowych lub używanych kolumn (preferuję jednak nowe) w cenie do 5tyś. będą najbliżej moich oczekiwań.

Na tę chwilę do zasilania kolumn posiadam ampli stereo HK3490.

Muzyka jaką słucham to pop, lżejszy rock, chillout, czasami ale rzadziej r&b, hip-hop.

Pomieszczenie odsłuchowe to pokój około 25 m2 otwarte (przejście o szerokości około 1m) z jednej strony na kuchnię, wysokie na około 3m, na podłodze panele + dywan (jakieś 60% powierzchni), ściany raczej gołe (na jednej tej za kolumnami tapeta).

Ostatnio udało mi się odsłuchać w sklepie 2 modele mniejszych podłogówek tzn. MA RX6 oraz ELAC FS197, poniżej to co mi się podobało i to czego mi brakowało w obydwu kolumnach.

MA RX6 - super wykonanie i wygląd, ale odnośnie dźwięku:

na "+" świetna scena, czysty i czytelny środek pasma, świetna (niemęcząca) góra, słychać dużo szczegółów i to mi się bardzo podoba,

na "-" bardzo krótki i płytki bas, nie wybrzmiewa tak jak lubię i nie tworzy ciepłego pomruku, jest raczej zdyscyplinowany, jest on wg mnie zbyt słabej jakości - pytanie: czy jest to charakter MA? czy tak zgrywa się z HK? czy jest to może kwestia wygrzania? - na marginesie, miałem kiedyś krótko MA BR6 i po kilku dniach oddałem właśnie ze względu na płytki i dodatkowo w przypadku BR6 lekko dudniący i drażniący bas.

ELAC FS197 - są to dość mało popularne kolumny w Polsce, wygląd odrobinę na minus w stosunku do MA RX6, technologicznie posiadają już gwizdek wstęgowy, więc teoretycznie powinno być dobrze.

Moje wrażenia odnośnie dźwięku:

na "+" bardzo ładny sprężysty, głęboki i energetyczny bas tworzący swojego rodzaju ciepłą, miłą atmosferę, mimo mniejszej średnicy głośników w porównaniu do RX6 jego jakość jest wg mnie sporo lepsza, góra pasma dzięki wstędze jest rozdzielcza ale momentami aż za ostra (być może to efekt połączenia z HK), niezła scena

na "-" wycofany środek pasma, który zdominowała góra i dół pasma (dokładnie w tej kolejności), przez co scena jest trochę gorszej jakości niż w RX6, scena wydaje się prowadzona szerzej niż w RX6, ale przez wycofany środek pasma wydaje się że zawiera mniej informacji w stosunku do RX6

Reasumując, złotym środkiem było by połączenie góry i środka pasma RX6 z dołem ELAC-ów :), pytanie brzmi: czy znajdę takie kolumny w cenie do 5000 zł za parę?

Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie, licząc na cenne informacje:)

https://www.audiostereo.pl/topic/118732-kolumny-stereo-do-5000-z%C5%82/

..raczej używek do 1,5kzł..

słuchać pop-u i "rozmawiać" o środku pasma .. ;-)

w ogóle lubić karykaturę dźwięku a pytać co będzie najlepsze.. jak się ma sprzęt ciągle z półki (dźwiękowej) Technics/Altus i chce się w tym pozostać to albo nic nie zmieniać bo niechcący można kupić coś lepszego i nie będzie się już podobało albo (jeśli koniecznie chce się wyrzucić kasę w błoto - tylko by było nowe) to kupuję się to co się podoba z wyglądu, bo rozeznanie jakie marki robią taki sprzęt jak lubisz pewnie masz.

nie kupuj obcmokiwanych w gazetkach paździerzy, bo to ciągle są śmieci a nie dobre rzeczy, a dla Ciebie już "za" dobre, bo jak sam się przekonałeś np. krótki kontrolowany bas (by choć w mirę był czytelny i zróżnicowany) Ci nie leży bo lubisz jednostajną obfitą poduszkę ..powiedzmy sobie wprost - bułę.

kolumny za 5kzł to nawet te które są nieporozumieniem (czyli obecnie 97% ) będą już na tyle poprawne (reprodukcją dźwięku) że utopisz straszną kasę a efekt będzie daleki od Twoich oczekiwań.

Ampli sprzedać i przeznaczyć ok 2,5tyś na dobry używany wzmacniacz (polecam Baltlaba Epoca2) resztę kasy (nie wiem ile tam dostaniesz za tego HK3490) ale liczmy, że zostanie Ci ok 3-4tyś na używane kolumny, lepszej opcji raczej nie ma w tym budżecie...

Kolumny o których piszecie nie bardzo mam jak odsłuchać i to jest podstawowy problem. Na Allegro najbliżej mojego miejsca zamieszkania znalazłem Harpia Acoustics Amstaff Mini w cenie około 3,8 tyś.

Czy RX8 lub FS197 są w stanie zagrać lepiej pod innym wzmacniaczem i czy ta zmiana będzie znaczna?

Witaj,

na pewno wąskim gardłem będzie Twój amplituner, tak więc liczę, że kolumny dobierasz pod kątem lepszego wzmacniacza.

Zdecydowanie namawiam na posłuchanie bardzo dobrej, polskiej konstrukcji Audio Academy Hyperion IV, dobrze powinny także zagrać w Twoim systemie kolumny Dali Ikon 6 MK2 lub nawet model Ikon 7 MK2. Jeśli budżet nie jest sztywny, posłuchaj jeszcze świetne, najnowsze Tannoy Revolution XT8 oraz Xavian Neox2.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiscie służę pomocą. Są to tylko moje propozycje, które powinny spełnić Twoje wymagania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kolumny o których piszecie nie bardzo mam jak odsłuchać i to jest podstawowy problem. Na Allegro najbliżej mojego miejsca zamieszkania znalazłem Harpia Acoustics Amstaff Mini w cenie około 3,8 tyś.

Czy RX8 lub FS197 są w stanie zagrać lepiej pod innym wzmacniaczem i czy ta zmiana będzie znaczna?

Jeżeli jesteś w stanie dorzucić jeszcze 1000 to na aledrogo pojawiła się mega okazja. Nowe Minas Anor Studio 16 Hertz.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi:), tak jak pisałem kolumny które wymieniacie trudno odsłuchać:(.

Mam małe sprostowanie co do kolumn MA odsłuchiwanych ostatnio, nie jest to model RX6 tylko Silver 6!!!.

Znalazłem opinie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) iż kolumny te wymagają wyjątkowo długiego wygrzania. Mogę je kupić od ręki na miejscu w niezłej cenie i tak jak pisałem brakuje mi tylko głębszego, niższego basu. Proszę o podpowiedź czy te kolumny rzeczywiście są w stanie "lepiej" zagrać na basie po dłuższym wygrzaniu? lub pod innym wzmacniaczem - jeżeli tak to jaki polecacie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potrzeba Ci RX8 lub te silver 8, ktore wcale tak lepiej nie graja a wygrzanie to ~100 godz propos wzmaka to zaaa cianki do takich kolumn zainwestuj np.w uzywanego maranza lub denka.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Ostatnio udało mi się odsłuchać w sklepie 2 modele mniejszych podłogówek tzn. MA RX6

Pamiętasz może z jakim wzmacniaczem ich słuchałeś? Sam jestem posiadaczem RX6, ale myślę że nie ma większej różnicy pomiędzy nimi a Silver 6 i wiem że te kolumny grają przyzwoicie tylko z wydajnymi prądowo wzmacniaczami.

Amplituner raczej odpada. Sam ich używam z amplitunerem Marantz SR6006 ... i jest tragedia :(.

Ze wzmacniaczem Denon PMA-1500AE jest niewiele lepiej.

Z Atoll'em 100 zagrały całkiem nieźle, ale to wzmak w zupełnie innej klasie sprzętu niż nawet dobry amplituner.

Napisz proszę z jakim wzmakiem ich słuchałeś, bo sam szukam czegoś rozsądnego do MA.

Napisz proszę z jakim wzmakiem ich słuchałeś, bo sam szukam czegoś rozsądnego do MA.

Miałem możliwość odsłuchać ich właśnie z moim HK3490.

Potrzeba Ci RX8 lub te silver 8, ktore wcale tak lepiej nie graja a wygrzanie to ~100 godz propos wzmaka to zaaa cianki do takich kolumn zainwestuj np.w uzywanego maranza lub denka.

Jaki model używanego Marantza lub Denona dałby radę?

kiedys mialem RX8 podpiete do ampli yamy 3010 w kine super mam do dzis , ale w stereo to byla straszna kupa jak zapiolem wzmak marantz KI Pearl Lite to szczena mi opadla a pewnie jeszcze lepsza opcja bedzie np Denon 2000R takiego czasem mozna wyhaczyc za 1,5k nowszy lecz slabszy model 1510 tez bedzie ok.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

kiedys mialem RX8 podpiete do ampli yamy 3010 w kine super mam do dzis , ale w stereo to byla straszna kupa jak zapiolem wzmak marantz KI Pearl Lite to szczena mi opadla a pewnie jeszcze lepsza opcja bedzie np Denon 2000R takiego czasem mozna wyhaczyc za 1,5k nowszy lecz slabszy model 1510 tez bedzie ok.

Proszę opisz jaki charakter miał bas w RX8 po podłączeniu do Marantz-a KI Pearl Lite?

Jeżeli jesteś w stanie dorzucić jeszcze 1000 to na aledrogo pojawiła się mega okazja. Nowe Minas Anor Studio 16 Hertz.

Kolumny, mają rzeczywiście bardzo dobre opinie, ale na aledrogo jest to aukcja która zaczyna się od 6 tyś. więc raczej nie jest to cena która interesuje sprzedającego. Poza tym dla mnie to i tak już trochę dużo, tak czy inaczej napisałem zapytanie do sprzedającego:)

Powtórzę jak mantrę, Heco Music style 500 i jeszcze kasy zostanie na używany dobry wzmacniacz. MA sobie daruj bo góra jest tam bez wyrazu.

Pamiętaj jedno, cena nie gra lecz zostaje w sklepie.

Powtórzę jak mantrę, Heco Music style 500 i jeszcze kasy zostanie na używany dobry wzmacniacz. MA sobie daruj bo góra jest tam bez wyrazu.

Jak w HM S500 wygląda pasmo środnio-wyskokotonowe, czy też jest tak wyraźne i pełne detali jak w MA? Jak wygląda w ich wykonaniu scena stereo?

Panowie, z tego co czytam wychodzi, iż Denon 1520 jest wzmakiem słabym prądowo...

Sam się zastanawiam nad wymianą kolumn pod ten wzmak.

U mnie problem dotyczy zestawu uniwersalnego (2.0) z opcją rozbudowy do 5.1.

Wstępnie wytypowałem sobie MA Silver 8 / Focal Aria 926.

Pokój 25m2, raczej spokojna muzyka każdego rodzaju (bez skrajności typu disco czy metal:), z przewagą chillout...

Scena powala i to gwarantuję. Góra jest wielobarwna i świetnie zgrana ze środkiem. Całe pasmo jest bardzo szerokie i pełne. Środek w porównaniu z MA RX6 i 8 jest bardziej wyraźny i naturalny. Dół bardzo niski i co ważne, nie dudni jego wyższą część. W calej ofercie Heco tylko ten model robi na mnie takie wrażenie. Nie daj się zmylić 800 czy 900 gra już inaczej i dużo gorzej więc odsłuch zastępczy nie wchodzi w grę.

Proszę opisz jaki charakter miał bas w RX8 po podłączeniu do Marantz-a KI Pearl Lite?

Kolumny, mają rzeczywiście bardzo dobre opinie, ale na aledrogo jest to aukcja która zaczyna się od 6 tyś. więc raczej nie jest to cena która interesuje sprzedającego. Poza tym dla mnie to i tak już trochę dużo, tak czy inaczej napisałem zapytanie do sprzedającego:)

Niestety Minas Anor jest droższy niż założony budżet ale te głośniki deklarują wszystko co możesz kupić w okolicy ich ceny oraz sporo drożej. Ponadto to kolumny które jako używane trzymają cenę. Popatrz po ile chodzą (a pojawiają się z rzadka) kilkuletnie Minas Anor. Zakup ich to najlepsza inwestycja w system.

Niestety Minas Anor jest droższy niż założony budżet ale te głośniki deklarują wszystko co możesz kupić w okolicy ich ceny oraz sporo drożej. Ponadto to kolumny które jako używane trzymają cenę. Popatrz po ile chodzą (a pojawiają się z rzadka) kilkuletnie Minas Anor. Zakup ich to najlepsza inwestycja w system.

Niestety sprzedający z aledrogo odpisał tylko że kolumny już sprzedał(: ale i tak cena była dla mnie zaporowa.

Zastanawiam się jeszcze czy połączenie ELAC-ów FS197 z innym wzmacniaczem zagrałoby wyraźniej na środku, bo bas i wysokie mają naprawdę super tzn. tak jak lubię:).

Czy zna ktoś te kolumny? Słuchał ktoś z Was ich z innymi wzmacniaczami? Proszę o opinie na temat tych Elaców lub tej serii.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Czy do 5k naprawdę nie znasz lepszych kolumn, lepiej grających

Jak widać firma ELAC jest mało znana w naszym kraju, a szkoda bo mam wrażenie, że odpowiednio dobrany wzmacniacz jest w stanie ładnie się z nimi zagrać. Słuchałem na Marantz-u 5004 model niższy 67.2 i dźwięk momentami dosłownie odrywał się od kolumn, słychać było wyraźnie takie szczegóły jak dmuchanie muzyka w trąbkę za nim pojawił się z niej dźwięk. W modelu FS-197 ze wstęgą pojawia się dodatkowo dużo więcej szczegółów na górze i dźwięk staje się bardziej otwarty. Jednak być może bezpośrednie porównanie ze zbyt surowo grającymi MA Silver6 dało mi taki kontrast w zakresie średnich częstotliwości i do tego ten punktowy krótki i płytki bas z MA.

Jak na razie widzę dwie opcje:

ELAC FS-197 + za jakiś czas wymiana i dopasowanie odpowiedniego wzmacniacza, który wyciągnie z nich więcej środka + ewentualnie srebrne kable

lub

MA Silver 6 + subwoofer odpowiednio dobrany, uzupełniający niedobór w charakterze basu

Co myślicie o takich rozwiązaniach?

Znam, ale znam też kolumny powyżej tej kwoty które grają dużo gorzej więc nie widzę przeciwskazań by zaproponować coś tańszego. Autor napisał o scenie a te kolumny budują ją wyśmienicie.

Jak widać firma ELAC jest mało znana w naszym kraju

jest tu klub -

Ukryta Zawartość

poczytaj nowsze wątki, ogólnie elaki lubią prąd

Ukryta Zawartość

To nie jest tak że FS-197 nie są odsłuchiwane przez kolegów. Myślę że nikt ich tu nie proponuje bo nie spełniają założeń autora. Sam przesiedziałem nad tymi kolumnami wiele godzin w sali odsłuchowej próbować się przekonać ale nie udało się. Kolumny są bardzo wymagające i nie urzekły mnie niczym prócz wyglądu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.