Skocz do zawartości
IGNORED

Niemal nowe kolumny - obie grają inaczej

Marqvs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początek ogólne pytanie: czy w fabrycznie nowych (lub prawie nowych) markowych kolumnach stereo, fakt,że każda z nich gra nieco inaczej to norma czy anomalia?

Mam taki przypadek w dwudrożnych Paradigm Monitor 3 v.2 - używane 2 lata w idealnym stanie, nie były rozbieranie i naprawiane (wg info od pierwszego właściciela). Jedna z kolumn ma nieco przytępiony/przytłumiony dźwięk (dotyczy obu głośników). Jeśli ustawię balans na "równowagę" i stanę tyłem do grających kolumn to z łatwością wskazuję, która gra "wyżej" i tym samym głośniej. Dopiero po regulacji balansu w amplitunerze (Sony STR- GX215) w proporcji ok. 70%/30% różnica w brzmieniu nie jest przeze mnie zauważalna. Z tym, że regulacja balansem nie jest rozwiązaniem na stałe z oczywistych powodów. Te kolumny powinny dawać taki sam dźwięk moim zdaniem. Zamiana miejsc kolumn i przepięcie kabli (bez wtyków) nic nie daje. Kolumny grają inaczej niezależnie czy dźwięk podaję z tunera radiowego czy z PC (AIMP). Podczas weryfikacji dźwięku pokrętła w amplitunerze: bass i treble zostały wyzerowane.Kable są podłączone prawidłowo - plusy z plusami, minusy z minusami.

Gdzie może leżeć przyczyna problemu? Czy do zajrzenia do środka się nie obejdzie?

Mając podobny przypadek obstawiał bym wzmacniacz lub w twoim wypadku amplituner ale jeżeli posprawdzałeś wszystko włącznie z przepięciem kolumn to ciężka sprawa nigdy nie miałem takiego problemu.A może masz problem z akustyką w pokoju próbowałeś jeszcze poustawiać te kolumny w różnych miejscach ?

Czy jeżeli zamieni się je tylko miejscami (bez wyciągania i zmiany kabli) to nadal ta sama kolumna gra inaczej ?

Tak. Właśnie przed chwilą zakończyłem testy w sąsiednim pomieszczeniu. To samo, a po przystawieniu ucha do głośnika czuć wyraźnie, że słabiej gra.

Mając podobny przypadek obstawiał bym wzmacniacz lub w twoim wypadku amplituner ale jeżeli posprawdzałeś wszystko włącznie z przepięciem kolumn to ciężka sprawa nigdy nie miałem takiego problemu.A może masz problem z akustyką w pokoju próbowałeś jeszcze poustawiać te kolumny w różnych miejscach ?

Rozstawianie kolumn w różnych miejscach nic nie zmienia. Prawdopodobnie problem leży w środku kolumny. Za kilka dni będę miał lepszy wzmacniacz (Yamaha) to przetestuję ale rewelacji się nie spodziewam.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mam taki przypadek w dwudrożnych Paradigm Monitor 3 v.2 - używane 2 lata w idealnym stanie, nie były rozbieranie i naprawiane (wg info od pierwszego właściciela). Jedna z kolumn ma nieco przytępiony/przytłumiony dźwięk

Przecież ewidentnie masz uszkodzoną kolumnę , co jeszcze chcesz wiedzieć .

Jest już wstępne rozpoznanie serwisu: odklejona cewka od membrany w głośniku wysokotonowym.

Albo wada fabryczna albo poprzedni właściciel nadmiernie męczył głośniki i udał, że wszystko ok. Wkrótce będzie wiadomo ile będzie kosztować naprawa.

Ostatecznie skończyło się tylko na ponownym sklejeniu elementów. Jest prawdop. że w drugiej kolumnie też się z czasem odklei.... Cała operacja kosztowała mniej niż 50zł. :)

Możliwe, że i Paradigm zaczyna oszczędzać na materiałach. Podobno pierwsze wersje Monitorów 3 były nie do zajechania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.