Skocz do zawartości
IGNORED

Eltax Shine 8 opinie

XplodX1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, orientuje się ktoś może jak wygląda kwestia brzmienia w stereo kolumn Eltax Shine 8 ? Miałyby grać w pomieszczeniu 25m2 i pod wzmacniaczem JVC AX-555. Kolumny łudząco przypominają wharefedale obsidiany 600 oraz jamo 626 ale czy można przyjąć ze to ta sama konstrukcja żeby móc bazować na recenzjach ww konstrukcji ? Cena jaką udało mi się znaleźć za te Eltaxy to 420 zł za sztukę, nowe 24 miesiące gwarancji. Czy to dobra oferta ?

https://www.audiostereo.pl/topic/118757-eltax-shine-8-opinie/

Współczesny Eltax to już nie to, co kiedyś. Teraz to świecące się jak psu j... duże i "efektowne" na chiński sposób paczki nie mające z duńską jakością nic wspólnego. Ja bym się trzymał od nich z daleka.

To może inaczej, jakie kolumny warto kupić z nowych zestawów ale ze sklepów typu media markt, rtv euro itp ? Proszę nie pisać tylko ze nie opłaca się tam kupować bo mam tego świadomość jednak mam w tych sklepach możliwość zakupu z dużymi zniżkami

Ja uważam że choć marketowe JBL to nie to samo co kiedyś to jednak miałem tlx 40 i grały jak na swoją cenę naprawdę zacnie

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Ale tego modelu nie ma obecnie w ofertach sprzedaży, zależy mi również na niskiej cenie sprzętu a nie oczekuje przy tym cudów. Lubie brzmienie kolumn podłogowych za ich lekkość i nie natarczywosc. Obecnie posiadam wharefedale crystal 2-30. Opinie o tych kolumnach również są kiepskie ale ich brzmienie mi odpowiada. Niestety w pomieszczeniu rzędu 25m2 brak głośnika basowego daje się we znaki stąd moje pytanie czy ten chiński Eltax w ogóle nadaje się do słuchania muzyki czy wbudowane weń woofery będą bardziej przypominac lupanke rodem z kina domowego z subem.

tego nie ma ale są inne a JBL to JBL chyba że się mylę przesłuchaj sobie . Miałem kiedyś Heco budżetowe też mi pasowały ale JBL bardziej

1600zł + Twoje zniżki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ups to chyba cena za 1 szt;/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

To może kup sobie używki ? za tysiaka już coś znajdziesz . A jak się uparłeś na nowe to wybierz ładniejsze. W tej cenie to one wszystkie będą grać podobnie .( to nie znaczy że jakoś strasznie będą grać budżetowo )

Mam tego wszystkiego świadomość wiec wróćmy do sedna sprawy. Konstrukcja tych eltaxow jest stosowana przez różnych producentów, mamy srednio-wysoko tonowa sekcje w układzie MTM i woofer na boku. Czy gra to jak kino domowe czyli lupanka czy można liczyć na to ze będzie to grać po prostu spójnie i akceptowalnie ? Pomijam teraz pochodzenie, cene i niedostatki w brzmieniu których będzie wiele. Po prostu czy taka konstrukcja kolumny ma szansę zagrać spójnie i muzykalnie ?

Wszystko zależy od wykonnia. Sam układ przetworników o niczymnie świadczy. Jesli nie masz zbyt wygórowanych wymaganń może te Eltaxy wystarczą. Jaki problem, by wziąć swoje ulubione nagrania i podjechać doo sklepu na (mało miarodajny) odsluch?

Otóż to ze jest to mało miarodajny test ponieważ zupełnie inaczej będą grać na otwartej hali a inaczej w domu. Zresztą słuchałem ich już i obawiam się jedynie tych wooferow, że w warunkach domowych zrobią łomot zamiast miłego pomruku.

Podobnie było w starej serii Symphony. Wszystkie były w porządku oprócz największego modelu, gdzie dla zastosowanych głośników dano zbyt małą skrzynkę, w dodatku bass-reflex, więc bas był koszmarnie podbity, z ostrym szczytem w okolicy 100Hz. Zamknięcie kanału poprawialo trochę sytuację, ale nie dalo się ukryć, że ten model nie przyniósł chluby firmie.

O ile dobrze pamiętam, to był model Symphony 10.2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.