Skocz do zawartości
IGNORED

DAC vs CD player opcje do 600 pln

jackboa

Rekomendowane odpowiedzi

Czolem,

Zamierzam odstawic starego cd playera sony cdp-xe520, obecnie gra to z Arcam Alpha 7R + STX Neutrino fx-150.

Wstepnie napalilem sie na calkiem dobrze oceniane CD Arcam alpha 7, mam mozliwosc kupna tego cd w cenie 600 zl w stanie bdb wraz z pilotem.

Prawie w tej samej cenie mozna rowniez zakupic nowego Onkyo C-7030 z konwersja C/A 192 kHz 24 bit.

Rowniez w podobnej cenie mozna zbudowac jakies tanie solidne napedowo cdp + DAC (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Czy przy tym budzecie oraz systemie wzmacniacz+kolumny jest w ogole sens kombinowania z DAC + cdp ?

Dodam, ze wspomniany cdp-xe520 gra slabiutko w porownaniu nawet do konsoli PS3, chyba ze ps3 jest takie wspaniale (w co raczej watpie).

Dzieki z gory za rade.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/118787-dac-vs-cd-player-opcje-do-600-pln/

Dzieki Justas za odpowiedz,

Pewnie padnie na tego Arcama.

Mam jeszcze mozliwe do odsluchu :

NAD C541i

NAD C542

CA Azur 640c V2

Marantz CD6000

Wszystko w miare w podobnych cenach i stanie utrzymania, czy cos z tych wymienionych odstaje na plus od reszty ?.

Pzdr.

Sorki za deliaktny off top. Ale mógl bys coś o nich opisać jak temat Ci się już wyjasni.

Oczywiscie, skrobne co nieco o calym torze i moich wrazeniach, slucham juz ich od grudnia z roznymi zrodlami, wiec cos juz moge ocenic.

Onkyo C-7030 to tylko odtwarzacz CD, trudno go traktować jako DAC bez wejść cyfrowych... Skądinąd to bardzo solidnie wykonany (piękny aluminowy front!) i bardzo fajnie brzmiący (układ Wolfsona), ale to TYLKO odtwarzacz CD.

Ja tam mam teorię, że w budżetowej cenie nie do pobicia jest Blu-ray Pioneera BDP-170. Może nie tyle za brzmienie (choć to jest OK, szczególnie przez coaxial) co za funkcjonalność. To połączenie odtwarzacza płyt (wszelakich, łącznie z SACD), przetwornika DAC (192/24) i transportu (2xUSB, obsługa HDD, Ethernet po kablu i Wi-Fi) za około 400pln.

choć to jest OK, szczególnie przez coaxial

Dzieki BanalnyX za opinie, moze sie niezbyt orientuje ale jakosc brzmienia po coaxialu zalezy chyba od reszty, wlasnie od przetwornika C/A , ktory to dalej przetworzy ?. Za funkcjonalnosc rzeczywiscie ten Pionek wygrywa, pytanie pozostaje jednak o brzmienie na wyjsciach analogowych w porownaniu do wspomnianego Arcama.

Nie potrafię odpowiedzieć jak bdp-170 brzmi analogowo w porównaniu z arcamem... Od wspomnianego onkyo c-7030 brzmi trochę bardziej płasko analogowo. Ja właśnie używam tandemu c-7030 do odtwarzania CD i bdp-170 do odtwarzania... wszystkich innych rzeczy, ale mam amplituner onkyo tx-8020 z wbudowanym DACem, także jakość wyjścia analogowego w odtwarzaczach ma drugorzędne znaczenie.

Jak będziesz miał okazję porównać arcama i pioneera to jestem ciekawy twojej opinii.

Czolem,

Zamierzam odstawic starego cd playera sony cdp-xe520, obecnie gra to z Arcam Alpha 7R + STX Neutrino fx-150.

Wstepnie napalilem sie na calkiem dobrze oceniane CD Arcam alpha 7, mam mozliwosc kupna tego cd w cenie 600 zl w stanie bdb wraz z pilotem.

Prawie w tej samej cenie mozna rowniez zakupic nowego Onkyo C-7030 z konwersja C/A 192 kHz 24 bit.

Rowniez w podobnej cenie mozna zbudowac jakies tanie solidne napedowo cdp + DAC (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Czy przy tym budzecie oraz systemie wzmacniacz+kolumny jest w ogole sens kombinowania z DAC + cdp ?

Dodam, ze wspomniany cdp-xe520 gra slabiutko w porownaniu nawet do konsoli PS3, chyba ze ps3 jest takie wspaniale (w co raczej watpie).

Dzieki z gory za rade.

Pozdrawiam.

Częściej będziesz korzystać z CD, czy z wejścia cyfrowego? Jeśli słuchasz głównie przez wejście cyfrowe to zainwestuj w DAC. Jeśli natomiast słuchasz tego i tego to może lepiej rozejrzeć się na CD w wbudowanym wejściem cyfrowym? Nad C656bee, Harman HD 970

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nieporownywalnie czesciej z CD. Dlatego zalezy mi na pewnym napedzie, ktorego nie bedzie trzeba naprawiac. nie wiem jak z bezawaryjnoscia i czesciami zamiennymi w tym arcamie. Dlatego pod tym katem nowe cdp wypada pewniej (przynajmiej jest gwarancja) do tego SACD to tez plus. Jesli jednak Arcam deklasuje brzmieniem tego pionka badz inne nowsze budzetowe CD w tej cenie to zaryzykowalbym w uzywke Arcama.

Zerkne jeszcze na te CD Nad i HK, ale to tez pewnie uzywki by byly.

:) ja juz i tak mam wzmak alpha 7 oraz tuner arcama, wiec cd bedzie pasowalo do tandemu, tu juz tego wspolczynika nie poprawie.

Kolumny STX tez wysokiego waż nie maja mimo naturalnych fornirow :P.

Troszke doczytalem o tym CD Arcama, szczegolnie w kwesti pzetwarzania C/A (16 bit delta-sigma), z tego co mi wiadomo to ten element ukladu glownie odpowiada za brzmienie.

Porownojac po metodzie przetwarzania nowe jednostki takie jak chociazby wspomniany Pioneer wypadaja korzystniej. W takim razie co takiego w ukladzie moze powodowac przewage tego CD nad nowymi budzetowkami.

ps. Pytanie, ktore dodatkowo sie nasuwa to modyfikowalnosc tego Arcama?, czy jest to sprzet w miare latwy do zmodyfikowanie i czy elektronika do przerobki jest w miare dostepna ?.

Kup starszy odtwarzacz płyt CD z czasów kiedy liczył się dźwięk, a nie bajery, wejścia itp....

Jaki, to oczywiście otwarte pytanie, ale Arcamy i NAD-y nie były złe;-)

Na szczescie mam mozliwosc sprawdzenia sprzetu przed zakupem wiec czeka mnie seria testow z serii old school kontra new age.

Mam tylko watpliwosci co do tego czy bede w stanie dostrzec roznice, dlatego wszelkie wskazowki dot. metodologii przeprowadzania testow beda mile widziane.

Dziekuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.