Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-SR608 - jakie kolumny front/center?

Nordock

Rekomendowane odpowiedzi

Bez owijania w bawełnę, mój pokój jest mały, nie potrzebuję kolumn podłogowych. Moją "bazą" jest Onkyo TX-SR608, 90% kino i 10% stereo z muzyką FLAC. Przydałoby mi się zmienić kolumny frontowe na jakieś podstawkowe, jak będą miały zejście do 30HZ albo nawet 35HZ to już będę bardzo szczęśliwy, chciałbym też aby kolumny miały z przodu BR albo obudowę zamkniętą ze względu na to iż więcej niż 5cm nie mogę odsunąć kolumn od ściany. Szukałem... szukałem... szukałem... i nic nie znalazłem konkretnego. Wiele osób posiada do tego ampli Jamo S626 albo S628. Mam z tego zestawu centralną i surroundowe kolumny + subwoofer jamo SUB210. Proszę o napisanie, jeśli ktoś ma jakieś pomysły co mogłoby ładnie grać z Onkyo w kinie, mój budżet na razie się nie liczy więc nie pytajcie mnie o to. Na chwilę obecną chciałbym się tylko zorientować jakie kolumny by zagrały z tym ampli. To samo tyczy się kolumny centralnej, jeśli ktoś ma jakieś pomysły proszę o napisanie. Pozdrawiam :)

Witaj,

Czytając Twojego posta od razu przyszły mi na myśl kolumny Magnat Quantum 653, to nisko schodzące kolumny z dobrym basem i dynamiką. Jednak mają BR z tyłu i to dość pokaźnych rozmiarów.

Inna propozycją są Monitor Audio BR 2, bas reflex masz z przodu.

Jako center mógł byś wtedy dobrać Monitor audio BR LCR. Z tańszych konstrukcji bardzo dobrze wypada centralny od zestawu Wharfedale Obsidian, ma bardzo dobrze zorganizowaną średnice. Może akurat ktoś chce zostawić sobie same fronty. Kolumny sprzedawane jako nowe są tylko w zestawie 5.0

Witam,

Nie polecę Ci konkretnego modelu, ale moim zdaniem powinieneś szukać kolumn 4 lub 6 omowych,

Moim zdaniem Onkyo nie radzi sobie z kolumnami 8 omowymi.

Pozdrawiam

Daniel

Witam,

Nie polecę Ci konkretnego modelu, ale moim zdaniem powinieneś szukać kolumn 4 lub 6 omowych,

Moim zdaniem Onkyo nie radzi sobie z kolumnami 8 omowymi.

Pozdrawiam

Daniel

Że co?

No właśnie z tego co podaje producent pasmo przenoszenia minimalne to 42hz, teoretycznie by mi wystarczyło bo raczej do 40hz zejdzie bez problemu a dalej to już na sub idą częstotliwości, a szukałem czegoś co zejdzie może do 30 ewentualnie do 35. A co do ustawienia tych kolumn to blisko ściany dałyby radę, chyba nie trzeba ich odsuwać jakoś specjalnie daleko?

A żeby nie zakładać już osobnego tematu to chciałbym zapytać jeszcze o kolumny dipolowe. Chciałbym kupić je dla testów dlatego szukam jak najtańszych, może jak się spodoba to kupię droższe... Ale póki co to nie widzę żadnych na allegro czy innych stronach. A jak są to drogie. Szkoda byłoby mi wydawać więcej jak 300zł na takie kolumny tym bardziej, że chcę tylko zobaczyć jak grają.

Że co?

Że tak jak napisałem MOIM ZDANIEM, nie radzi sobie z kolumnami 8 ohm.

Miałem 608 i u mnie grała całkiem fajnie. Odsprzedałem ją znajomemu, który miał

kolumny 8 ohm i stwierdził, że jest tragedia. Pojechałem do niego i żadne z ustawień

typu Dynamic EQ light, autokalibracje, Intelli volume czy jak to się tam nazywa,

dodawanie decybeli ustawieniach kolumn nie dawały żadnego efektu niezależnie

od źródła (tv, xbox, odtwarzacz cd) niezależnie od połączeń (hdmi, analog, optyczny)

Dzwięk był płaski, bez dynamiki, praktycznie bez basu.

Rzekomo ten ampli może pracować z kolumnami 8 ohm, (instrukcja) ale w ustawieniach

ma tylko wybór 4 i 6.

Dlatego też w moim subiektywnym odczuciu akurat ten model nie radzi sobie z kolumnami 8 ohm.

Rzekomo ten ampli może pracować z kolumnami 8 ohm, (instrukcja) ale w ustawieniach

ma tylko wybór 4 i 6.

8-emki to najlepsza impedancja do pary ze wzmakami (amplituner to też wzmacniacz) ,

jeśli nie ma ustawienia 8 ohm to znaczy ( a zazwyczaj tak jest), że amplituner jest fabrycznie skonfigurowany do pracy z kolumnami 8-io ohmowymi i jeśli podpinasz kolumny 8-io ohmowe nie musisz w tej kwestii nic ustawiać a ustawienia 6 i ewentualnie 4 są wtedy gdy amplituner obsługuje kolumny o niskiej impedancji 6 i/lub 4 ohmy.

Kolego, może amplituner nie dawał na nie odpowiednio mocnego impulsu, żeby zagrały odpowiednio dynamicznie , może wcale nie chodzi o współpracę z kolumnami o takiej impedancji a o za słaby zasilacz amplitunera.

To jest sprzeczne z fizyką. Nie możliwe.

ma tylko wybór 4 i 6.

Dlatego że 4 Omowe wymagają ustawienia specjalnego natomiast 8 nie. To 4 sprawiają problem a nie 8.

Powiedz coś więcej o tym, w jakiej odległości miałeś ustawione, jaka była różnica, zbieram wszystkie informacje na ten temat :)

Oba tyły były ustawione w okolicach 2-2,5 metra od miejsca odsłuchowego. Delikatnie wyżej niż uszy. Środek głosnika (krawęż trójkąta) był skierowny ku miejscu odsłuchowemu. Tak ja kto powino być usatwione. Głosniki grały w przestrzen przez co po odbiciu były dopiero słsyzalne.

Tworza bardzo szeroką scenę Przez co nie słyszymy dźwięku z konkretnej lokalizacji tylko z szerokiego pola.

Z ciekawości słuchałem ich także w stereo :) podłączyłem je na fronty aby sprawdzić jaki dzwięk reprodukują.

Było bardzo podobnie. To znaczy szerokie pole. Brak konrektnego punktu wskazania skąd grają głosniki. Co ciekawe wąskie pasmo, nie schodza na dół i nie kłują specjalnie górą. Gdzie w przypadku serii Synergy był oto zrozumiałem o tyle w Reference nieco mnie zdziwiło. Ale na plus!! Jeden tył za 1699 zł bez zejścia basowego. To odrożnia je od serii RB. RS sa typowo glosnikami sourandowymi.

Powiem szczerze że sam poluje do swojego kina nad dobrą ceną nad S-1 o ile jeszcze dostane albo wlasnie RS, potrzebuje obecnie najmniejsze rozmiary. Szczerze je polecam!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.