Skocz do zawartości
IGNORED

Niedziałający LPF w ampli w sygnale analogowym z PC?

Vendeur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio przy okazji testowania nowej karty Asus Xonar (która to na ten moment nie okazała się lepsza od zintegrowanej :/ ) i sterowników do niej Uni Xonar, zauważyłem, że mój amplituner Technics SA-AX7, który posiada wbudowany wzmacniacz dla subwoofera łącznie z LPF nie odcina w ogóle częstotliwości dla suba przy sygnale z komputera puszczonym analogowo przewodami RCA. Pomyślałem, że może potencjometr jest uszkodzony lub też coś innego, ale z kolei przy słuchaniu radia z anteny podłączonej do ampli (zatem dźwięk generowany jest wewnątrz, a nie przesyłany z innego źródła), pokrętło LPF działa wyśmienicie i bardzo dobrze odcina na ustawionej częstotliwości.

I teraz pytanie dlaczego tak się dzieje? Trochę nie chce mi się wierzyć, aby zewnętrzny tor audio nie przechodził przez LPF dla suba. Szczególnie, że jak najbardziej jego moc mogę regulować innym potencjometrem.

Swoją drogą i tak zastanawiam się nad wymianą tego głośnika zrobionego "na zamówienie" na TVM ARN 312 na coś aktualnego, aktywnego i zamkniętego. Niemniej chciałbym poznać przyczynę powyższego problemu.

Z góry dziękuję :)

Bo ustawianie odcięcia LPF subwoofera aktywne jest tylko dla trybu stereo. Pewnie producent wyszedł z założenia że przy analogowym źródle wielokanałowym to źródło będzie miało taką funkcję, i słusznie zresztą bo po co 2 LPF po drodze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.