Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc przy regeneracji kolumn Acoustic Research

darter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam kolumny AR925e (AR92 w innej obudowie z inna zwrotnica) chce je odbudować jednak mam ograniczone fundusze i szukam "optymalnej drogi" Pierwszy problem to kompletnie zniszczone zawieszenie górne , które jest do ścigąnięcia tylko z USA(cena z wysyłka ok 130zl) , jednak czytając oferty widzę rozbieżności w wymiarach podobno orginalnych elementów. Znalazłem też na polskiej stronie piankowe zawieszenie do kolumn "niby" amerykanskich za 12 zl sztuka ,które wymiarami i kształtem pasują i zastanawiam się czy to niby nie to samo a jeżeli nie to jaki będzie miało wpływ na konstrukcję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drugi problem to kondensatory w zwrotnicy. zastosowane sa 4 kondensatory 4uf, 8uf 80uf i 24mf(pewnie błąd w druku ale chce sie upewnić czy to możliwe). Nie ma na rynku kondensatorów o tej dokładnie wartości. Jak pisałem mam ograniczony budżet wiec myśle czy będzie problemem jeżeli zastosuje kondensatory o zbliżonej wartości(stare unicony maja jeżeli wierzyć "wujowi google 20% tolerancji):

Jantzen Audio Cross-Cap 3,90 uF

Jantzen Audio Cross-Cap 8,20 uF

Mundorf Ecap 100 VDC RAW 82,00 uF

Mundorf Ecap 100 VDC RAW 22,00 uF (jezlei te 20mf to nie bład)

Rezystor w zwrotnicy ma opis trw pw22 1 ohm 10% , nie wiem czy go wymieniać, a jeżeli tak to na co?

Jeszcze jedno pytanie , które mnie nurtuje jest zwiaząne z tym ,że kolumny maja 4Ohm, a potrafią podobno zejść do 3,2.Mam wzmacniacz denon DRA-201SA , który ma 2x50w przy 4Ohm i nie jestem pewny czy da rade i czy go nie "załatwię". Pytam bo jeżeli czeka mnie kupno nowego wzmaka to muszę zacząć zbierać kasę:).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdaje się, że problem zawieszenia do Twoich głośników załatwia sprawę na cacy...

Nie ma sensu robić tych kolumn, kiedy głośniki zregenerujesz na uj wie jakim zawieszeniu, które na pewno nie ma nic wspólnego z oryginalnym... Guma czy pianka?... Jaki kształt?... Jaka twardość tejże mieszanki?...

Poczytaj jaki to kosmiczny wpływ ma na jakość dźwięku jaki będzie wydobywać się z całości zestawu.

Najlepiej byłoby kupić nowe, lub przynajmniej sprawne.

Dalej problem ze schematem zwrotnicy jak się nie mylę w rozumowaniu....

Jedynie odpowiedzieć Ci moge na pytanie że spokojnie Twój wzmacniacz da sobie radę z nimi.

Pozostaje mi wysłanie maila do producenta , może mi się dowiem gdzie mogę kupić orginalne zawieszenie. Jeżeli to mi się uda będę myślal co dalej. Dzieki za odpowiedz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.