Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha Rx-V4600 + Tannoy FX 5.1 + PC

mich_nicki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Z uwagi na zmianę amplitunera, proszę Was o krótką radę co do sposobu podłączenia:

1. amplitunera Yamaha RX-V4600 do PC - kabel optyczny czy Coaxial? - na płycie głównej karta Realtek ALC882M;

backIO.jpg

2.zestawu głośników Tannoy Fx 5.1 do amplitunera Yamaha RX-V4600.

Czy ta yamaha będzie poprawnie będzie rozdzielać sygnał na zestaw 5.1, gdy sam amp jest 7.1?

https://www.audiostereo.pl/topic/118954-yamaha-rx-v4600-tannoy-fx-51-pc/

Hej,

Czy podlaczysz coaxiala czy optyka nie ma znaczenia. Ważne abyś poznej włączył to w panelu sterowania i opcja dzwięk.

Także amplituner nie ebdzie miałz tym żadnego problemu. Jak przeprowadzisz kalibracje lub recznie wylaczysz souroundy back to bedzie wszystk ow porządku :)

Zasadniczo zgadzam się że bez znaczenia, ale u mnie przy wyższym próbkowaniu na coaxialu pojawia się słyszalny jitter. Pewnie przez podły kabel. IHMO optyk troszki mniej fanaberyjny.

Ale nie lepiej wyjść z grafiki po hdmi?

Cześć :)

Serdeczne dzięki za świetne info! Mam zatem dwie alternatywy - albo optykiem, albo HDMI. Musiałbym tylko zmienić kartę graficzną (mam tylko dwa zajęte, które już wyjścia DVI), abym miał wolne HDMI. Kabel HDMI i to całkiem niezły mam, więc odpadałby wydatek związany z zakupem przewodu optycznego; a 100zł dołożyłbym do nowszej karty graficznej :) Na stronie elektrody znalazłem, że trzeba podłączyć dźwięk przez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Jakie jest nt. Wasze zdanie co do głośników? Muszę ominąć najzwyczajniej niektóre wyjścia w amp, ew. próbować dokupić dodatkowe dwa głośniki, aby zrobić z 5.1. - 7.1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To że masz ampli 7.1 to nie znaczy że jest nakaz podłączania 7 głośników, jeśli o to pytasz. I tak większość materiału jest w 5.1.

Jeśli ten pc robi tylko za htpc, to co do grafiki to ja ostatnio to muzealnego trupa (na AMD 5200 bodaj z 4 gb ramu) kupiłem najtańszą współczesną kartę nvidii z pasywnym chłodzeniem. Z tego co pamiętam, to chyba na kości oznaczonej 610 czy jakoś tak (już dokładnie nie pamiętam). Kupiłem, bo na starej nie chciały iść blueraye, nie obsługiwała w pełni współczesnego wsparcia sprzętowego. A teraz te filmy hulają jak złoto. Więc mój wniosek: jeśli tylko do filmów to może być i najtańsza, byle nowa. Dźwięk po hdmi też obsługuje, chociaż z tego akurat nie korzystam.

Tylko fakt, że u mnie cały postprocessing zarówno w tv jak i grafice jest wyłączony, bo ihmo tylko pogarsza wrażenia z odbioru zamiast poprawiać. Wolę oglądać artefakty mpg zamiast sztucznie wygładzonych pól. bo nawet na podłym filmie tak więcej szczegółów zostaje. Jakbym coś powłączał to nie wiem jaki efekt dla wydajności będzie.

micwoj - dzięki za info.

Postanowiłem, że pójdę za Twoją radą i wykorzystam ten kabel, który mam (10m HDMI), a jedynie zmienię grafikę - sprzedając posiadaną obecnie i dokładając środki, które miałem na kabel, do nowszej :) Po zakupie dam znać jak działa oraz czy dobrze podłączyłem głośniki po wyjścia z amp - a jest ich tam dużo :)

• 1 miesiąc później...

Koledzy,

chyba nastał jakiś czas na wszechogarniające psucie się rzeczy (najpierw auto, teraz amp).

Chwilę termu, zakupiony w marcu amp Yamaha RX-V4600 zaczął samoczynnie wyłączać się i włączać, tzn. po włączeniu działa przez ok 15 sek, po czym wyłącza się i po chwili włącza. Wyciągnąłem baterie z pilota, aby sprawdzić, czy to nie jego sprawka - nie dało to rezultatu. Czy ktoś z Was spotkał się z taką przypadłością?

W instrukcji - brak o tym informacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.