Skocz do zawartości
IGNORED

Pomóżcie wybrać zestaw kina domowego :-)

Rogal

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój pierwszy post więc witam serdecznie wszystkich. Panowie macie przed sobą kolejnego laika który liczy, że za waszą pomocą rozsądnie wyda swoje ok. 3000zł na "kino domowe". Niestety dysponuje tylko taką kwotą ale dzięki temu ograniczeniu pohamowane są moje zapędy do podnoszenia sumy końcowej :-). Mianowicie mam taką sytuację, mam do wyboru albo:

1. Yamachę 550 i DVD 550 ( za ok. w sumie 2000zł z allegro)

2. Onkyo 501 i jakieś DVD. Sam amp za 1450zł z gwarancją (allegro)

Co wybrać ??. Tylko tłumaczcie jak chłopu na miedzy :-)

Na Ys550 zależy mi bo ma Divix`a i mam już najnowszy bios na dysku żeby widziała polskie literki :-).

Co do kolumn to myślałem na razie o dwóch szerokopasmowych i dostałem propozycję za 1000zł dwie szt. Magnat`y VINTAGE 120. Co wy na to ??.

Doradźcie co kupić, może zupełnie coś innego ??. Na dvd i ampli mam ok 2000zł. Na kolumny ok. 1000zł.

Proszę o opinię i komentarze. Pozdrawiam.

Ja za 1100zł ma do sprzedania Kody F51.Jest to komplet 5 kolumn.Jak za te pieniadze sa to bardzo dobre kolumny.U mnie graja z Yamaha 640.Jak cos to pisz [email protected] chodzi o brzmienie to zaden magnat z Media markt do około 1000zł tego ci nie zapewni!!Ja zmieniam dlatego bo kupuje cos o klase wyzej.

Pozdr

ampli: to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bardziej zamiast 501, yamaha w ostateczności.

dvd - yamaha 550 albo pioneer dv470 albo denon 1710. osobiście wziąłbym denona.

kolumny - jaki masz pokój? Jeśli około 20m2 albo mniej, to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo (szarpnij się na więcej, przyrost jakości ogromny)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale musisz sprawdzić, czy odpowienio grają.

Jeśli masz większy pokój, to np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (całkiem przyjemne dla ucha).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to ten model.Jak chciałbys wszystko to za 1800zł +gratis kabel do suba wart około 60zł

[obrazekLUKASZ-187102_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

P.S mozesz zorbic tez tak jak proponuje vorpane ale wes pod uwage ze center do tych kolumn co podał to koszt około 1500zł dodatkowo tyły jakies 1500zł.Jakosc bedze lepsza ale czy na tyle lepsza zeby wydac tyle kasy to musisz sam zdecydowac.

Panowie DZIĘKUJE BARDZO za zainteresowanie i uswiadomianie laika !!!!!!. Cholercia czym droższe te kolumienki tym mniejsze :-). Co do kolumn to mam taki plan żeby qpić narazie dwie potem dołożyć suba a na końcu reszte (centralny i tyły). Czyli generalnie z Magnatem dać sobie spokuj - ok !!. Musice mi konkretnie doradzić bo nie mam możliwości tego sprzętu odsłuchać a i słuchu nie mam rewealcyjnego. Wiecie jak to jest - w każdym sklepie sprzęt jest inny i zdanie inne. Pokój ma około 25m2 a sprzęt ma generalnie służyć do słuchania muzyki i oglądania filmów. Typ słuchanej muzyki - wszystko. Chcę żeby grało w miarę głosno, czysto i żeby był głęboki bassik. Co do ampli to zauwazyłem że te onkyo nie mają DTS 96/24 i konwertery C/A mają tylko 96kHz/24Bit - czy to wystarczy czy będę tych bajerów potrzebował ??

co do konwerterów: w tej klasy sprzęcie nie gra to roli, więc spoko.

Co do suba - oczywiście narazie nie ma sensu.

Słuszna inicjatywa, że najpierw 2 kolumny, potem reszta. No i tu się zaczyna kłopot.

Paradigm ma bas najgłębszy i raczej najmocnieszy. Trochę słabszy i po prostu inny bas mają JBL. Ich bas powinien Ci wystarczyć z yamahą, ale z Onkyo to nie wiem.

Bowersy zaś mają bas jakościowo najlepszy - krótki, głęboki, szybki. Jednak możliwe, że Ci się to nie spodoba; będziesz miał wrażenie, że basu jest za mało.

Jest jeszcze jeden producent, który nie ma akurat teraz nic na allegro. KEF Q1 - świetne kolumny, droższe, ale też może Ci nieco brakować dołu. Za to sopran mają świetny.

A więc - jesteś w stanie zrezygnować z basu (nieco) - KEF lub B&W. Nie jesteś w stanie - Paradigm albo w ostateczności JBL. Sam wybrałbym Paradigma. Wtedy masz zestawik super lux (onkyo + denon + pardigm), nie rozczarujesz się. Co do zestawienia onkyo + KEF - popytaj człowieka imieniem Jesko - on to posiada.

pzdr.

PS. Acha zapomniałem o kablach i podstawkach - narazie (jak nie masz $) kable z Praktikera, EURO i optyczny za 20 zł, podstawki - no tu to nie wiem, bo one bywają drogie.

Rogal - Denon "kładzie Yamahę" przede wszystkim w tzw. subiejtywnych odczuciach. To moje zdanie. Oczywiście niektórzy psioczą, że Yamaha jest zawodna itp. - ja na to odpowiem, że była. Ale jeżeli naprawdę kładziesz nacisk na DivX i nie zamierzasz wydać dużo kasy to idealnym wyborem będzie albo Yamaha DVD-S550 właśnie lub Pioneer 470, pozdrawiam

Rogal - Jak chcesz ogladac DivX to najlepiej zobacz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tutaj:

Ukryta Zawartość

Ja aktualnie mam Denon AVR 2803 i DVD 1400. Dla DivX przymierzam sie jako drugi odtwarzacz kupic własnie Bellwooda. Wszyscy wielcy oferujacy sprzet odtwarzajacy DivX-y i XviD-y maja w nosie nas Polaków. Do sprzetu nic nie mam ale coz z tego jak nie ten format napisów, jak brak polskich ogonków itp , itd. A wydawac kase aby jeszcze dokonywac konwersji napisów? Dla mnie to nie do przyjecia. Bellwood zas nie stwarza tych problemow. No i jest rozwojowy.Stale tworzone jest nowe oprogramowanie ktore mozna samemu instalowac. No i cena niewygorowana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maly komentarz do rad Vorpane, tyczacy Bowersow. O ile Paradigmy (uwagi te dotycza takze Kody) sa kolumnami latwymi dla sluchacza i latwymi dla wzmacniacza to o B&W powiedziec sie tego nie da. Latwymi dla sluchacza nazywam kolumny, ktore "podobaja sie" od pierwszego dzwieku, od pierwszego odsluchu. Niestety, wybierajac kolumny na tym krotkim odsluchu musimy polegac. Moze sie jednak okazac, ze pozniej bedzie Ci czegos brakowac. Np. draznic Cie bedzie pewne "efekciarstwo" Monitorow Paradigma (szczegolnie 7-ek), swietne w kinie (nawet bez suba) ale w bardziej wyrafinowanych gatunkach muzycznych troche IMHO nie do przyjecia. Monitory graja dla mnie wycofana srednica, co powoduje ze o ile Led Zeppelin gra mi fajnie, to mozartowe Requiem pod Herreweghe, Metheny czy nawet Dire Straits nie brzmi przekonywujaco. Z tanimi B&W jest gorzej z tym pierwszym, lepiej z tym drugim. Niestety, cos za cos - napedzenie kolumn serii 600 jest moim zdaniem, wbrew opiniom prasy, trudnym wyzwaniem. Z gwaltownym spadkiem impedancji do 3 Ohm w pasmie wysokiego basu/niskiej srednicy (ktore to w koncu glownie decyduje o tym czy cos nam milo gra czy nie) nie radzi sobie pierwsza z brzegu maszyna. Na pewno nie slabowity amplituner KD. Jezeli Yamaha, to co najmniej model elfanowy - inaczej dostaniesz w dole klej a na gorze syntezator. Jezeli Denon to tez nie z najnizszej polki. Jedynie H/K IMHO dawaly sobie rade z B&W od modeli najbardziej podstawowych, ale tez B&W odwdzieczaly sie im ladnym dzwiekiem.

Co do basu Bowersow z serii 600 - bardzo szybki i precyzyjny to on nie jest, bo to nie ta klasa cenowa. Niemniej Dzieci Sancheza z moich 602 "dzwonia plombami" o niebo lepiej niz moje podlogowce od KD (Kody). Oczywiscie, nic nie zastapi brumienia kinowego suba - tu pojawia sie problem, ze sub ten musi byc synergicznie dobry - czytaj drogi. Melanz B&W 602 (lub 601) + tani sub Kody wybij sobie od razu z glowy. 603 sa IMHO troche za drogie

Sa tacy na tym forum, ktorzy uwazaja ze i z Paradigmami nie jest tak wesolo, jezeli chodzi o synergie. Ja pamietam tylko ze zestaw Y440 + 5 x Monitor3 gral dla mnie fajnie w KD, ale po przelaczeniu na stereo wyszla kupa, wiec moze nie do konca z ta latwoscia... pod tym wzgledem Kody sa na pewno najbezpieczniejsze.

KEF-ow nie sluchalem.

Nie wiem czy powiedzialem cos konstruktywnego :-) Podobnie jak Elfan, zalaczam zdjecie moich 602 do sprzedazy - ale chyba nikt mi nie zarzuci ze je wczesniej schwalilem ;-)))

[obrazekLUKASZ-187210_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do zgrania suba z frontami i jesli chodzi o dudniena to ja np w 12m2 moge o tym zapomniec,wiec w 25m2 powinno byc tylko lepiej.Ale to tak ogólnie bo akustyka pomieszczenia jest nie do przewidzenia.Ale na chłopski rozum nie powinno byc problemu.Nie ma to jak sub z 25cm membrana solidnie skonstruowany z basikiem czystym i szybkim za nie duze pieniadze.

Słuchajcie każdy z nas ma inne preferencje...każdy poleci coś innego. Niestety nie mam możliwości pójść do sklepu ze swoją płytką bo jeżeli nawet taką mam to nie będe miał odniesienia bo w domu mam tylko głosniki komputerowe a w samochodzi seryjne siedem głosników... Chciałbym sprzęt nowy - może być bez gwarancji ale ten Denon z allegro odpada. Generalnie chcę qpić narazie dwa frony i może suba. Liczę na waszą obiektywną opinię na podstawie przez was zdobytej wiedzy żebym qpił sprzęt który będzie optymalny ( za tą kwotę) ładnie grał i żebym mógł go spokojnie póxniej odsprzedać. Myślałem nad yamahą 550 i dvd 550 ale ona ponoć kiepsko gra w stereo a muzyki będe słuchał najczęściej. Czy koda polecona przez elfana będzie grać ładnie w stereo z w/w yamachą. Trzymam się przy niej bo chciałbym mieć DVD i ampli tej samej firmy. Ten amlpi onkyo 600-ka fajna ma nawet osd ekranowe ale czarna (wiecie jak to jest z kobietami - mi to nie przeszkadza ale one...). Może macie jakieś ciekawe linki z porównaniami kolumn, dvd czy ampli w tej samej klasie cenowej ??.

chciałbym się tylko dowiedzieć skąd kolega ma informacje, że połączenie Yamahy (RX-V550 i DVD-S550) źle gra w stereo? Od sierotki Marysi (tej od diedmiu krasnoludków)? Ja mam właśnie takie połączenie i gra wyśmienicie (jak na swój segment), zresztą powyżej 450 każda Yamaha gra co najmniej b. dobrze

Co najmniej b. dobrze... no, zostaw sobie troche zapasu oceny dla innego sprzetu :-))) ktorego, zakladam jednak nie sluchales... w tym zwyklego wzmacniacza stereo w polowie ceny tego amplitunera.

3.14-ter: słyszałem taką opinię i generalnie wielu to potwierdza :-( . Słuchałem muzyki z dobrej klasy wzmacniaczy Technicsa na mosfecie i chciałbym żeby chociaż tak grało w stereoooooo :-).

MariuszJ - zostawiam, zostawiam. Tylko dziwi mnie Twoja opinia (jako starego wyjadacza). Skoro kupuję amplituner A/V to zgodnie z jego przeznaczeniem bardziej nastawiam się na brzmienie 5.1 - bo do tego został zaprojektowany i tam gra super. Co nie oznacza automatycznie, że w stereo (jak twierdzisz) gra źle. Po prostu Yamaha 550 gra b. dobrze (moim zdaniem) w stereo, wyśmienicie w KD, a że istnieją na rynku wzmacniacze znacznie lepsze to nie żadna rewelacja tylko oczywistość (bo większość wzmacniaczy tzw. dobrych marek brzmi w stereo lepiej niż najlepszy amplituner A/V) oraz lepsze (czyt. subiektywnie lepsze w odsłuchu) amplitunery (często droższe od wspomnianej Yamahy) to wszystko prawda, co jak jeszcze raz podreślam, nie oznacza, że Yamaha gra gorzej. Po pierwsze jakość brzmienia to rzecz względna (i rzecz gustu, o których jak wiadomo się nie dyskutuje), po drugie wreszcie nie można ferowac opinii że dany klocek gra tak sobie tylko dlatego, że na rynku są lepsze modele. Uważam, że w tej klasie (po części powielam opinie tzw. prasy fachowej) Yamaha jest idealnym wyborem - zwłaszcza w relacji brzmienie/cena.

3-14-ter nie ma sie co kłucic i MariuszJ i Ty masz racje,tylko poprostu Mariusz jak i Ty macie odmienne gusta,wiec nie ma o czym dyskutowac.Jeden sprzet jak i drugi jest godny uwagi i dobrze gra(yamahy denoniaki i reszta stawki) tylko w tym sęk ze kazdy kupuje co mu sie podoba i juz.Wiec nie martw sie ja np uwazam ze yamaha w stereo jest super:) tak samo jak vorpane lubi np onkyo albo denona lub Mariusz H/k czy cos tam jeszcze,nie lubia Yamahy niech bedzie,ich sprawa.

Pozdr

wcale się nie kłocimy elfan :-) Po prostu wyraziłem zdziwienie. Też jak Ty uważam, że dla jednego Philips czy Aiwa gra wyśmienicie a drugi pogardliwie spogląda w stronę NAD-a. Po prostu każdy oczekuje czegoś innego i nie można kierować się przy wyborze sprzętu tylko opiniami innych. Należy i można je brać pod uwagę, ale tylko jako element doradczy. Daleki jestem natomiast od generalizowania, bo to niesprawiedliwe i niebezpieczne na zasadzie "To jest do kitu, a tamto jest boskie". Będąc posiadaczem Yamahy będę ją doradzał innym na zasadzie "Jest dobra w tej klasie albo w tej cenie" (zawsze tak robię), i wcale nie przekona mnie nikt z forum, że jest inaczej albo, że jest coś lepszego (bo wiem, że jest). Ostatnią kwestią jest to, że moja wiedza na temat istniejących modeli konkurencyjnych (często o wiele lepszych od mojej Yamahy) jest zbyteczna, bowiem oprócz słuchania muzyki czy oglądania filmów jest jeszcze parę rzeczy w życiu do zrobienia i to co mam absolutnie zaspokaja mój gust pod tym względem. Niepotrzebny mi sprzęt za parę tysięcy zł więcej (to hiperbola) tylko dlatego, że jest lepszy albo że ma więcej punktów w prywatnych notowaniach lub prasie fachowej. Czyż nie mam racji? Każdy niech dobiera wg swoich oczekiwań i upodobań oraz możliwości finansowych. Grunt, żeby po zakupie nie płuł sobie w twarz, że mógł kupić coś innego. Nie ma nic gorszego... Pozdrawiam

"Niepotrzebny mi sprzęt za parę tysięcy zł więcej (to hiperbola) tylko dlatego, że jest lepszy albo że ma więcej punktów w prywatnych notowaniach lub prasie fachowej.

z tym sie zgadzam w 100%.

Pozdr

I o to mi chodziło :-). Generalnie teraz wiem "czego mam słuchać". Jutro idę do pewnego sklepu w mojej wioscee na odsłuch Onkyo 501-ki i Y550-ki. A teraz powiedzcie mi czy między DVD yamaha, onkyo, denon`em - mówie o tych z divix`em jest różnica w klasie sprzętu czy w jakości grania czy poprostu jest miedzy nimi różnica obiektywna :-) ??.

Pytanie zasadnicze:

1. Czy wymienione ampli mają funkcje timera (sleep mode) i budzenia ?

2. Słyszałem że Yamaha (znów tylko słyszałem :-) ) ma mało widoczny/ciemny mało czytelny wyświetlacz ??

3. Słyszałem o "jakimś uczącym się" pilocie w Denonie - że niby będe mógł z niego przełączać TV ?? i że ma

iluminescencyjne guziki (pilot) ?? Czy ma ta Yamaha ??

Sorry, że trochę truje. Opowiedzcie o ampli yamahy od strony użytkowina - czy ma przyjazny interfejs ??

3.14-ter> ja, zrobiony w chlopa przez dzielnych marketingowcow, probuje uchronic innych przed popelnieniem bledu pt. "kupie dvd+amplituner+5.1 bo bede mogl ogladac filmy i sluchac muzyki". Okazuje sie potem, ze filmy ogladamy sporadycznie, a filmy z dobra sciezka 5.1 to juz od wielkiego dzwonu, a muzyka to jakas nie za bardzo sie wydobywa... A zeby sie wydobyla, trzeba bylo troszke wiecej kaski rzucic. Pewnie, ze sa sytuacje bez wyjscia - chcemy sprzetu uniwersalnego, bo nie mamy warunkow finansowych na lepszy albo lokalowych na dwa i wtedy szukamy kompromisu. I takim kompromisem jest Twoja czy Elfana Yamaha. Ale nie mowmy ze kompromis jest jakosciowo "conajmniej bardzo dobry" - jest zgnily jak wszystkie kompromisy :-)

Wracajac do tematu - cholera, co by tu powiedziec... wlasciwie to stracilem watek, wiec pozdrowie Was tylko...

A co do plucia w twarz po zakupie to nie sadze zeby w przypadku elektroniki tzw. firmowej, Rogal mogl sie bardzo "przejechac"... niech wiec decyduja funkcje i wyswietlacze. Z kolumnami jest troche trudniej, ale juz sama decyzje nie wchodzenia w plastikowe pierdziawy nalezy traktowac pozytywnie.

Co bym kupil za 3kpln? Pisalem juz o tym - na dzien dzisiejszy Pioneera 575, Yamahe 650 (nie wiem jak ta nowa linia Denonow, moze H/K ze starej linii, dostepny gdzieniegdzie dosc tanio) i dwa monitory na tymczasowy front, (a pozniej tyl ewentualnie), wedlug preferencji dzwiekowych.

Mariusz tylko wes pod uwage ze u mnie jest mniejszy ten kompromis niz u 3.14-ter:) chociaz i tak on wystepuje.Bo za te pienadze które wydałem na ampli do KD kupił bym napewno lepszy brzmieniowo wzmak stereo.Tylko trzeba wziąsc pod uwage czy dana osoba odczuje to na tyle zeby kupowac od razu wzmak stereo i 2 sztuki kolumn.Ty napewno sie o wiele bardziej zraziłes kupujac Pioneera 512+av707 niz np ja czy 3.14-ter wiec nie opieraj sie tylko na sobie ze 5.1 do kitu i stereo na nim to syf bo ty tak zrobiłes i jest słabo.Pamietaj jeszcze o jednej waznej rzeczy ze apetyt rosnie w miare jedzenia,wiec jak Ty wymieniasz swoje B&W na cos lepszego to sprawa inaczej sie przedstawia w porówaniu do Rogala,który dopiero zaczyna przygode,wiec ty jestes bardziej głodny od niego i dlatego tak mu radzisz ze wzmak stereo lepszy etc.Wiec tak to wyglada.A sam wiesz jak jest, Ty wymieniasz kolumny, ja też chociaz wczesniej nam one odpowiadały i było wszystko ok,wiec tak własnie ta choroba sie rozwija :-).I jest to bardzo wstretna bo traci sie duzo kasy na sprzecie odsprzedajac go za wiele mniejsze pieniadze:(,no ale trudno.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.