Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny (Lampizator GM-70)

Gość Michał Szczechura

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Witam!

Po wielu miesiącach śledzenia różnych wątków i Waszych opinii, które pomogły mi w wielu wyborach, przyszła pora na pierwszy post na forum :) Potrzebuję pomocy, porady, mając jednocześnie nadzieję, że jako "świeżak" zostanę potraktowany łagodnie :)

Potrzebuję jakiś typów, wskazówek, podania konkretnych modeli kolumn podłogowych w budżecie ok. 10tys.zł (raczej używane) do poniższego systemu:

wzmacniacz: monobloki Lampizator GM-70

obecne kolumny: Dali Grand

źródło: CD: Plinius CD-101, DAC: PS Audio Nuwave

okablowanie: TMR Ramses

pokój ok. 18-20 mkw, muzyka raczej spokojna i klimatyczna (trip-hop, jazz, rock, czasem koncerty). Zależy mi na dobrej przestrzeni, dużej scenie, barwie, szczegółowości (bez przesadnej analityczności).

Czy dla powyższych, sprawdzi się coś lepiej niż wspomniane Dali Grand? Czy np. takie Bastanis Matterhorn sprawdzą się w tej konfiguracji?

Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/118974-jakie-kolumny-lampizator-gm-70/

JM Lab Mini Utopia? Wiem, że monitory, a nie podłogowe, ale czy z zamkniętymi oczami można będzie to powiedzieć?

Proponuję, bo lata temu byłem pod dużym wrażeniem ich dźwięku, a akurat teraz są w ogłoszeniach.

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

JM Lab Mini Utopia? Wiem, że monitory, a nie podłogowe, ale czy z zamkniętymi oczami można będzie to powiedzieć?

Proponuję, bo lata temu byłem pod dużym wrażeniem ich dźwięku, a akurat teraz są w ogłoszeniach.

Dziękuję, zastanawiam się jeszcze nad tymi kolumnami: Klipsch La Scala II

Czy to byłoby dobre połączenie biorąc pod uwagę resztę systemu i preferencje?

Czy np. takie Bastanis Matterhorn sprawdzą się w tej konfiguracji?

nie za mały pokój?

no ale skoro Dali Grand, to może i nie

ale i zupełnie różny styl od Dali Grand

koniecznie posłuchać, ale czy jest możliwość posłuchania u siebie?

albo skoro Lampizator amps, to Fikus nie proponuje czegoś w temacie kolumn?

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Lampizator GM-70. Fiuu fiuu fiuu. A Ty autorze prawdziwy jesteś?

Tak :) Czy posiadanie tego wzmacniacza może oznaczać moją nieprawdziwość? :) Chętnie udowodnię co trzeba :) Posiadam DAC PS Audio Nuwave, może to wystarczy?

Pan Fikus poleca kolumny Bodnar, ja zastanawiam się po prostu czym zastąpić moje Dali, aby było lepiej.

Co oznacza "zupełnie inny styl", w czym tkwi różnica?

inny sposób grania wynikający z podstawowych decyzji projektowych, które są skrajnie odmienne

Producent Robert Bastanis twierdzi, że kolumny grają już w pokojach od 18 mkw.

nie no pewnie, mogą grać - jednak trudniej jest ustawić trójkąt stereo, pozostaje corner placement, ale czy wtedy basu nie będzie za dużo?

Klipsch La Scala II

a to jeszcze inne podejście i jeszcze większe kłopoty z ustawieniem - one są wielkie jak stara pralka albo lodówka, target - wielkie amerykańskie salony

nie ma rady - przy tego rodzaju zakupach trzeba słuchać

moim zdaniem Kolega powinien celować w monitory w typie Audio Note

Pan Fikus poleca kolumny Bodnar

trochę mnie to dziwi, bo to zupełnie inne podejście niż jego własne, forsowane z wielkim przekonaniem przez lata

czym zastąpić moje Dali, aby było lepiej.

te opcje, które Kolega póki co rozważa to gwarancja, że będzie inaczej, niejeden powie, że znacznie lepiej, a wielu innych, że "gorzej"

to nie takie proste

więc jeśli Kolega chce "tak jak Dali, tylko lepiej", to trzeba szukać jeszcze gdzie indziej

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

oki, sprzęt zacny już jest, teraz zapraszamy do zakładki "akustyka" :-)

hehe :P

może i źle to faktycznie wygląda, ale nie słucham głośno i raczej spokojnej muzyki, jakieś wskazówki? :) (żona za prawą kolumną buduje pułapkę basową z za małych ubranek dziecka) :)

Ładnie ta szafa dudni basem :)

naprawdę nic nie dudni, choć nie mam porównania, jakby było bez niej, póki co zamykam dokładnie i wmawiam sobie, że pełni rolę dyfuzora :)

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Jestem pod wrażeniem. Naprawdę masz te monobloki. A czy nie powinny one stać na dole? Chodzi o środek ciężkości. no i zasłony by się przydały.

Nad zasłonami faktycznie pomyślę, jeśli chodzi o umiejscowienie... hmm... czy ma to jakieś znaczenie?

Nad zasłonami faktycznie pomyślę, jeśli chodzi o umiejscowienie... hmm... czy ma to jakieś znaczenie?

Ma, powinny być w miejscach pierwszych odbić dźwięku za kolumnami. Chodzi o poprawę akustyki. Załóż osobny temat w dziale AKUSTYKA i dowiesz się co i jak.

<br /> Zależy mi na dobrej przestrzeni, dużej scenie, barwie, szczegółowości (bez przesadnej analityczności).<br /><br />Czy dla powyższych, sprawdzi się coś lepiej niż wspomniane Dali Grand?<br />

jeśli chodzi o przestrzeń i scenę to można by wpierw pomyśleć, co można wycisnąć z Grandów poprzez poprawę warunków akustycznych i konfiguracji trójkąta stereo

A gramofon na górze.

Bo jakoś smutno mi się zrobiło...:(

czepia się Kolega, gramofon na podłodze - to tak po japońsku :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.