Skocz do zawartości
IGNORED

Ulubione potrawy-czym żywi się meloman?

SIRTOM75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się, jakie potrawy smakuja wam najbardziej, w jakich "kuchniach" gustujecie i jak to się ma do słuchanej przez was muzyki czy odpowiadającej wam charakterystyki brzmienia.Ciekawy jestem czy miłośnicy marynowanego pieprzu i papryczek chili słuchają AC/DC czy może bardziej odpowiada im Patricia Barber?Ja osobiście uwielbiam placki po węgiersku i barszcz z uszkami.Z Węgrami mógłbym skojarzyć na dzień dzisiejszy tylko koncert Queen który kiedyś oglądałem na VHS ale za to barszcz z uszkami budzi we mnie mocno "audifilskie" doznania.Czy wasze kubki smakowe mają wpływ na wasze nażądy słuchu :-)

Pozdr.

Ja niestety lubię potrawy o sporej zawartości kalorii np.pizza,pierogi.naleśniki,różne sery.A jak do tego dojdzie jeszcze jakieś piwko ,ojej:)Kaloryczna bombka.Mięsne smakołyki jakoś mnie specjalnie nie pociągają,ale rybki lubię.Kalorycznością posiłków staram się nie przejmować,no w końcu do setki jeszcze mi parę kilogramów brakuje:)

Ale niezle strzeliłeś ,bo ostre chilli i Ac/dc bardzo lubię.

• Redaktorzy

dla mnie ozorek w sosie chrzanowym z ziemniakami i buraczkami na ciepło + białe wytrawne winko (np. Chardonay) to jest to. Co zaś do odólnych preferencji to jestem uzależniony od mięsa i większośćjem na mocno pikantnie. Jak mnie coś czasem najdzie to taką marynowaną papryczkę potrafię zjeść "sote".

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Kuchnia z Bałkanów i basenu Morza Śródziemnego, ale bez ryb. Do tego lokalne winko (nie zaszkodzi i destylat), dużo przypraw, smaków i kolorów. Na tym tle nasze tradycje gastronomiczne są nudne, jak flaki z olejem (po warszawsku ;-). Kiedyś w Turcji po tygodniu treningu piekielnie ostre papryczki (nie pomidorowe tylko te długie) żarłem, jak fasolkę szparagową. Jak pewien rodak naładował sobie tego cały talerz (na zasadzie "co, ja nie dam rady"?!) to tubylcy mieli ubaw lepszy, niż wystep lokalnej gwiazdy tańca brzucha.

We Warszawce dalekie echa wakacyjnych przygód kulinarnych to budy koło kina Bajka i nowa knajpka cypryjska na Ursynowie. Reszta jest milczeniem...

• Redaktorzy

Rumcajs - odpuść sobie te budy koło BAjki. To wspomnienie dawnej świetności. Gorąco polecam tureckie papuńku na Francuskiej, gdzie kebab jest kebabem (baranim), można sobie spokojnie usiąść w środku, albo na zewnątrz i nie ma takich koszmarnych kolejek. W ogóle francuska to przyjemna uliczka, polecam tam też Renesans - sami robią frytki z ziemniaków a nie wpychają ochydne mrożonki. Niezła jest też knajpka z kuchnią azjatycką - kalmary na ostro palce lizać. Cały czas nie mogę wybrać się do Istambułu a podomno tam też dają dobrze i nie szaleją z cenami.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Mniam Mniam

Ponad wszelkim jadłem stoja u mnie herbaty ( zawsze mam w domu kilkanascie rodzajów).Ulubione herbaty to Herbata Biała (pai mu tan) i zielona herbata Pi Cho Lun (trudna ostatnio do nabycia).

Ponadto uwielbiam ryż ( na słodko z czekoladą , na słodko-kwaśno z kurczakiem itd), barszcz biały(ze skwareczkami i jajkiem). Pozdrawiam moją mame :) która świetnie gotuje.

...lubię jeśc , ale w małych ilościach.

A z trunków uwielbiam piwo i dobry bimber.

Pozdrawiam

Mięso, mięcho, mięsunio. Uwielbiam martwe zwierzęta. Po każdą postacią. Poza móżdżkiem i płuckami, które zjem ale bez specjalnych rozkoszy, pochłaniam wszystko. Szczególnie polecam zrazy zawijane, ozorki w galarecie z octem balsamicznym pod wódecztkę zimną czy na przykład kurczaka na butelce. Doprawionego kurczaka nabija się cielskiem na butelką, do której wlewamy w zależności od upodobania wodę z przyprawami, albo piwo, albo wino. I tą kurę na butelce do piekarnika. Parujący płyn powoduje aromatyczność oraz soczystość martwego zwierzęcia.

Trochę orientu też jest ok., na przykład drobiowe rzeczy z posiekanym imbirem albo z sosem ostrygowym. I jeszcze pomysł na grila. Zamiast jakiś wymyślnych kiełbas weźcie surową, wędzoną kiełbasę polską. Trzeba piec zawiniętą w aluminiową folię, bo ma tendencje do pękania. Polecam

Ale zbytniego mięska w brzmieniu nie lubię, ma być raczej twardo i szybko.

Pozdrowienia Stempur

Oczywiscie grochówa to żart, preferuje raczej kuchnie sródziemnomorską

głównie: plastry łososia, carpaccio wołowe, grillowane lub smazone w ciescie krewetki, itp.

sałatka: ser mozzarella, świeże pomidory, czosnek i bazylia

dodatki: ser feta, czarne oliwki, oregano, rukola

białe wytrawne wino.

moja ulubiona restauracja w klimacie jw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz kuchnia japońska głównie sushi i zupki miso, won-ton

sam czasami tez gotuje

schabowego z młodymi ziemniaczkami z koprekiem i mizerią

czasami wariacje nt rosołu ciekawe kompozycje smakowe wychodzą z dodatkiem papryki

moja specjalnosc to jajecznica na szynce i boczku z bardzo duża ilością przypraw czasami dodatek stanowi żółty ser

latem - karkówka z grilla zaprawiona przez 2 dni w specjalnym sosie do tego to juz tylko piwo

Ukryta Zawartość

>Fr@ntz ozorek?

fuujjj,jak Ty to mozesz jesc?

Ja sie tego nie tykam,nie mam w zwyczaju jesc czegos,co wczesniej juz ktos mial w ustach :P

A tak na powaznie to przepadam za kuchnia srodziemnomorska i azjatycka,ale to co lubie jadam zadko ze wzgledu na ceny w restauracjach,na szczescie lubie gotowac i czasami sam cos upichce.

Generalnie jadam duzo miecha i nie wyobrazam sobie zycia bez niego:))

Do mies z grilla obowiazkowo piwko.

Czasami lubie tez przekasic dobry ser plesniowy+lekkie czerwone lub rozowe wino.

Smacznego:)

• 3 lata później...
  • 1 rok później...

Na dole strony jest sudżi ka halawa.Dla mnie to najlepsza potrawa na świecie.Niby zwykła kasza manna,taka niepozorna,a tak naprawdę to czysta poezja.To dowód na to,że ze zwykłych składników można zrobić coś wspaniałego.Poezja,poezja i jeszcze raz poezja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.