Skocz do zawartości
IGNORED

Uszy kluja! Klipsch F1

hammett0011

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie odnośnie F1. Są postawione w pokoju 20m2 dość mocno zabudowanym równocześnie. Gdy podkrecam dosyć mocno mojego kichawego Rotelka 30w, siedząc od kolumn 2-3m uszy aż bolą od pisku, syfu. CiekawE jest to ze idąc do innego pokoju zaczynam słyszeć piękno i moc tych kolumn .

Czy to wina raczej bardzo kichawego wzmaka, czy po prostu 3m od kolumn które grają na prawdę już głośno to głupota?

Niedługo będą pracowały na pomieszczeniu 72m2 z potezniejszym wzmakiem - czy będzie lepiej? I czy F1 uciagna takie pomieszczenie tak by wciąż zabijaly? :)

https://www.audiostereo.pl/topic/119074-uszy-kluja-klipsch-f1/

Coś polecisz ? Bo rotela kupiłem "byle był" bo kasy nie było, a teraz mogę zainwestować 1k by grały tak jak by miały w pomieszczeniu 72m2 . Dobrze by było aby bas rozrywal :) techno / stopa perkusji itd

Skoro mam Rotela 30w , którego podkrecajac na 70% (więcej nie daje bo podobno można uszkodzić kolumny) pół domu mi się trzęsie . Więc kupując np Yamaha AX900 oraz podkrecajac je, aż mi się wierzyć nie chce. Głośniej MUSI być, a dla mnie już jest głośno .. :D

Poza tym kolumny nie muszą być na drugim końcu sali bo dodajmy ze połowa sali jest pusta , więc mogą stać zamiast 9m ode mnie to 5 skierowane w moja stronę

W zagraconym pokoiku 20m2 może i potrzęsie, ale nie w 72m2...ta podłogówka z pojedynczym głośnikiem będzie produkowała tam bas podobny do kopania nogą w karton :) Yamaha to jasne, dynamiczne brzmienie moim zdaniem z F1 to nie będzie grało. Do tych kolumn kup starego NADa z szarej serii np. C370/C372 grają przymulonym dźwiękiem w sam raz do tych Klipish.

Dzięki generalnie za odpowiedzi. Trochę "sobie to wyobrazilem" i masz rację z tym basem, bo W sumie odszedlem od kolumn 5m dalej z genialnego basu - nie ma go wcale.

Ale generalnie czy poradzi sobie w ogóle na 72m2 z "glosnoscia" przy lepszych wzmaku?

Czy kupno subofera pomogło by nieco?

Oraz czy polecisz inny wzmak bo C370/2 wykraczają niemożliwe przez mój budżet :(

to typowe dla tub zniekształcenia, których słyszalność rośnie wraz głośnością - tzw. "higher order modes" - jeśli lubisz słuchać głośno, to musisz kupić inne głośniki, tu żaden wzmacniacz nie pomoże

Możesz kupić model C350 to ta sama klasa co C370 tylko trochę mniej mocy, ewentualnie jest jeszcze ciepło grający Grundig A-905/ A-904 model A-903 ma problemy z kolumnami 4ohm dla ścisłości, wysokie tony na pewno uspokoją się, a całe brzmienie nabierze masy.

Do 70 mkw musisz dokupić subwoofer aktywny żeby te kolumny w ogóle to nagłośniły. Wzmacniacz - Nad C370 / 350 to dobry trop.

Powinien grać ciepło więc Musical Fidelity X-A1 lub A-100 też były by dobrym wyborem żeby ocieplić brzmienie.

Jeżeli jednak chcesz dużej dynamiki to polecam Onkyo 8780 / 8870 - dadzą bardziej spektakularny dźwięk.

Jak sie kupuje podłogówki za 1500zł zamiast kupic jakies lepsze podstawkowe w tej cenie to nic dziwnego. No ale jak basss musi byc to nie ma dobrego dzwieku :) Za 1000zł mozna kupic np Dali concept 2 , tyle ze bass rozrywał nie będzie, za to dobry dzwiek i owszem :)

Winna moze byc akustyka, gole sciany, brak dywanu, zaslon.

Ale rowniez zgadzam sie ze zdaniem kolegow, ze Rotel moze miec tutaj swoj duzy udzial.

Winne są badziewne kolumny

Temat do zamkniecia, bo póki panowie wyżej pomagali potem zrobił się śmietnik. F1 dno Dali najlepsze- napisane przez użytkownika o takim nicku. Szkoda ze jesteś chyba jedyna osoba jak i Pan jw tak mocno krytykujacych F1. Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Temat do zamkniecia, bo póki panowie wyżej pomagali potem zrobił się śmietnik. F1 dno Dali najlepsze- napisane przez użytkownika o takim nicku. Szkoda ze jesteś chyba jedyna osoba jak i Pan jw tak mocno krytykujacych F1. Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Rozumiem, że zakładałeś, że wszyscy tu napiszą, że " super te kolumny " :-) ?

Jeśli tak, to nie ma sensu zadawania takich pytań o sprzęt

Smuga cienia spowija..;-)

Po prostu sama krytyka, rozumiem ze macie sprzęt z nowej epoki i jesteście audiofilami, ale póki ja nim nie jestem traktujcie to nieco inaczej. Dla mnie głośniki VK zestaw za 200zl gra świetnie na siłowni z 150m2 dla Was to dno.

Może nie powinieneś pytać w dziale hi-fi...

To nawet nie w tym rzecz, raczej w podejściu.

Jeśli ktoś tu Ci mówi " chłopie, niespecjalne te kolumny, pomyśl nad czymś innym " to nie dlatego, żeby Ci przywalić, tylko, żeby pomóc. Jak to zrozumiesz, to będzie dobrze...

Smuga cienia spowija..;-)

F1 dno Dali najlepsze- napisane przez użytkownika o takim nicku. Szkoda ze jesteś chyba jedyna osoba jak i Pan jw tak mocno krytykujacych F1. Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Dla mnie głośniki VK zestaw za 200zl gra świetnie na siłowni z 150m2 dla Was to dno.

Akurat poleciłem dali concept które mozna kupic ponizej 1000zł, ale jak dla Ciebie liczy się bas a nie dżwiek to Twój wybór. Nie lepiej poczekac dozbierac na cos lepszego?

Dla mnie głośniki VK zestaw za 200zl gra świetnie na siłowni z 150m2 dla Was to dno.

Jednak nie gra swietnie skoro kłują Cie te klipshe w uszy

To wstaw te kolumny do docelowego pomieszczenia i zobacz jak graja.

Troche nie rozumiem o co Ci chodzi, nie wiadomo jaki bedzie ten wiekszy wzmacniacz.

Czy pytasz dlatego, ze masz mozliwosc zwrotu tych kolumn, lub wymiany na inne.

Napisales, ze w wiekszym pomieszczeniu beda graly z mocniejszym wzmakiem. Ale z jakim? Jak ktos moze cos tutaj sensownego napisac, jezeli nic poza wielkoscia pomieszczenia i modelem kolumn nic nie wiedomo?

Co to jest za pomieszczenie? Jak wysokie? Jaki wzmacniacz bedzie je tam napedzal? Z czego sa sciany? Czy na podlodze jest dywan lub wykladzina?

Ja mam np B&W dm603 w 20m2 i uwazam ze jest dobrze, ale do pomieszczenia 72m2 raczej bym sie z nimi nie wybieral. Owszem zagraja, ale czy bedzie to brzmienie tak wypelniajace pomieszczenie jak by sie tego chcialo? Chyba nie.

Pomieszczenie 72m2, BARDZO niski około 2m wysokości, może 2.1, ściany z desek takich do parkietu, parkiet to samo. Wzmacniacz jaki? Nie wiem chce mocny odpowiednie do Klipschow.

Do kolegów wyżej: sprzedaż kolumn nie wchodzi w rachubę, bo kupiłem je 2 miesiące Temu - został bym zkatowany przez rodziców.

Wiem mogłem pomyśleć wcześniej ale o nowym pomieszczeniu dowiedziałem się po zakupie, a skoro mam możliwość ich tam postawienia - chciałbym to zrobić .

Po prostu nie mam takich wymagań jak Wy i pomimo że mówicie mi ze bedzie kiepsko (dzięki za rady) to generalnie wiem też ze mi będzie to odpowiadać, a jakbym Was zaprosił do siebie to powiecie "boże dno" rozumiem to.

Dlatego miloby było gdybyście się przystosowali trochę do mnie I doradzili "co zrobić żeby Było lepiej " niż "sprzedaj kolumny i będzie lepiej" - w końcu ich nie sprzedam, więc chciałbym uzyskać jak najbardziej możliwy odpowiedni dźwięk w tym pomieszczeniu :)

Ps przepraszam za agresję wyżej, ale zdenerwowany Byłem z krytyki na F1, które mocno lubię :)

A i pokój jest dość pusty - bez wykładziny jedynie ogromna kanapa i bilard - połowa pusta

Kolega wyżej ma rację - postawie dziś kolumny w tym pomieszczeniu , wyrażę swoją opinię, wydaje mi się że wtedy prościej będzie Wam doradzić co zmienić, do moich upodobań bo uważam że jednak moja opinia jest najważniejsza - jeśli mi się podoba to znaczy że jest odpowiednio dla mnie :)

Nie ma prawa zagrać to w 72m2. Nawet gdyby nie były puste. Do 72m2 potrzeba przynajmniej czterech dużych głośników na basie i elektrowni żeby to grało swobodnie a kolega jeszcze chce żeby to grało głośno, z odpowiednim ciężarem i selektywnie. Bez szans.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Dlatego miloby było gdybyście się przystosowali trochę do mnie I doradzili "co zrobić żeby Było lepiej "

- wykleić tubki wysokotonowe cienką gąbką, użyć taśmy dwustronnej, żeby była to operacja odwracalna - gąbka stłumi nieco kłopotliwe "higher order modes" - to są specyficzne zjawiska zachodzące w tubie, które przy zwiększaniu głośności dają taki efekt jak wzrost wyższych zniekształceń harmonicznych - brzmi to tak jak Kolega pisze

- postarać się o lepszy lub choćby spokojniejszy wzmacniacz, choćby faktycznie jakiś NAD na początek

- popracować nad akustyką, tego rodzaju efekty daje także nadmierne wzbudzenie akustyczne pokoju z dużymi powierzchniami gołych ścian - ostatnio Kolega insaimz dał przykład jak się za to sensownie zabrać niewielkim kosztem i bez wielkich ingerencji w urządzenie pokoju:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

uczyć się i korzystać

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hammett, do 20m2 to raczej nie te kolumny wybrałeś, ale jak muszą być te, to postaraj się o lepszy wzmak, wydajniejszy prądowo.

Druga sprawa to fakt, że to Klipsch..., raczej będzie piskliwy....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.