Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki antywibracyjne

Fafikdog

Rekomendowane odpowiedzi

Takie DIY, aluminium + kulki stalowe ;) Jeszcze tylko wyczyścić i można stawiać...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/119092-podstawki-antywibracyjne/

Tak jak myślałem, linka się nie doczekamy.

Ja swoje sam zaprojektowałem....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo elastomery

Linka z alle ?

Ja kiedyś takiego sympatycznego linka znalazłem, pod te moje piony murarskie podstawki potrzebowałem:

Ukryta Zawartość

Wyobraź sobie teraz, że dwa takie talerzyki kładziesz tyłami do siebie, a pomiędzy nimi umieszczasz kółeczko wycięte z elastomeru o wartości współczynnika ShA w zakresie od 20 do 40. Elastomer w arkuszach możecie pozyskać z www.poliuretany.pl lub z dowolnego innego miejsca, wedle preferencji. Elastyczność Misia Haribo oceniam "na oko" jako ShA = 20 właśnie.

Ukryta Zawartość

Gość mircysko

(Konto usunięte)

dwa lata temu kupiłem podobne podstawki pod kolce (wylądowały w szufladzie), ostatnio tak z ciekawości podłożyłem je pod Hegla i pod SM6 no i szczeka mi opadła różnica w słuchaniu widoczna oczywiście na plus. (krążki już tak zostały).

Stolik mam Norstone Design Bergen AV2

Linka z alle ?

Ja kiedyś takiego sympatycznego linka znalazłem, pod te moje piony murarskie podstawki potrzebowałem:

Ukryta Zawartość

Tyle, że to nie ma nic wspólnego z zaprezentowanymi przeze mnie podstawkami, to bardziej przypomina podstawkę pod kolce.

Na czym polega działanie tych podstawek?

1- zminimalizowanie powierzchni kontaktu pomiędzy powierzchniami

2- zmiana wibracji pionowych na ruch poziomy kulki po wycinku sfery.

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

chodzi mi o punkt 2 zmiana wibracji pionowych na poziome - kula umieszczona pomiędzy dwiema płaszczyznami ma z każdą z nich tylko jeden punkt styczny, wytłumacz mi zatem jak wibracje pionowe zamieniają się na poziome.

na dodatek zastosowane materiały o różnej twardości, krążki aluminiowe i kulki stalowe, czyli kulki będą wgniatane w krążki, to gdzie do cholery minimalizowanie powierzchni kontaktu ? to już naprawdę bez sensu

chodzi mi o punkt 2 zmiana wibracji pionowych na poziome - kula umieszczona pomiędzy dwiema płaszczyznami ma z każdą z nich tylko jeden punkt styczny, wytłumacz mi zatem jak wibracje pionowe zamieniają się na poziome.

na dodatek zastosowane materiały o różnej twardości, krążki aluminiowe i kulki stalowe, czyli kulki będą wgniatane w krążki, to gdzie do cholery minimalizowanie powierzchni kontaktu ? to już naprawdę bez sensu

Rozumiem Twoje pytanie, i mam wątpliwości co do zmiany wibracji pionowych na poziome za pomocą podstawek, ponieważ wegług mnie wibracje poziome zostaną wyeliminowane natomiast pionowe już nie. Nie piszę konkretnie o podstawkach ze zdjęcia tylko w ogóle... Co do powierzchni kontaktowej tych ze zdjęcia, to pełna zgoda - nie może być najmniejszych oporów przy tarciu, a w tym wypadku jest wielkie prawdopodobieństwo że się pojawią.

Energia wytracana jest przez odkształcenie alu za pomocą stali ;)

Czy stal o stal dałaby lepszy efekt ?

Czy dobrze rozumiem, że te podkładki alu to takie zło konieczne, wynikające z łatwości obróbki ?

Czy lepsze by były podkładki ze stali ?

Moim zdaniem, sprzęt na tym postawiony po prostu z tego spadnie. Przy próbie naciśnięcia włącznika zasilania, odjedzie na tych kóleczkach.

Ale przecież jest faza, która "powinna" zatrzymać kulkę.

nie dopieprzać a uświadomić głupotę w dorabianiu "naukowej" ideologii do własnej wiary w cuda ałdjo

podstawki, linki, wibracje na sufit, grzane kable podstawki z drewna o niezwykłej wartości sonicznej pod kable

kulki dopochwowe pod kolumny, koniecznie wygrzane

Ja ten temat przeglądam nie z zasady dosrania komuś a ponieważ szukam zasadności podkładek pod swoje aktywne monitory postawione na standach

pianka vs blu tack

a tu czytam takie....rzeczy..

Moim zdaniem, sprzęt na tym postawiony po prostu z tego spadnie. Przy próbie naciśnięcia włącznika zasilania, odjedzie na tych kóleczkach.

Przecież w dolnej podstawce jest wycinek sfery (nie wiem czy nie za trudny wyraz sądząc po niektórych wypowiedziach).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.