Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-wiring a kabel głośnikowy z BassCore

Jacgues

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Zarówno moje kolumny (PSB Image 3LR) jak i wzmacniacz (NAD C320) oferują możliwość bi-wiring'u

Zakupiłem przewody głośnikowe marki Melodika z żyłą BassCore do przenoszenia najniższych częstotliwości. Kable te znane są z ocieplania, umuzykalniania i dobassowiania dźwięku.

Zastanawiam się czy w takim wypadku stosowanie bi-wiringu jest uzasadnione, czy lepiej nie zaprzątać sobie tym głowy?

Bi-wiring ma o tyle sens, że omija kiepskie zazwyczaj zwory głośnikowe. Szczególnie w tańszych zestawach do 5000zł warto spróbować.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Absolutnie nie, można próbować z różnymi firmami i różnymi przekrojami.

Moje zdanie jest takie że na pewno warto wypróbować Bi-Wiring w Twoim zestawie

Czy mógłbyś uargumentować, proszę?

P.S.

Czy stosunkowo krótkie kable o % dużej różnicy długości (1,80 i 3,20) mogą odczuwalnie namieszać w dźwięku?

Osobiście stosuje kable o tej samej długości , na sekcję basową staram się puścić kabel o większej średnicy a na średnie i wysokie o mniejszej ale to wszystko kwestia doboru kabli .

Najpierw podłącz kablami jakie masz pod ręką , posłuchaj czy ta zmiana wniosła coś pozytywnego w Twój system i jeśli tak to warto poeksperymentować wtedy z kablami .

U mnie zmiany w tego typu połączeniu były od razu słyszalne i odczuwalne .

W tej chwili poszedłem o krok dalej i mam połączenie typu Bi-Amping i też wniosło to słyszalne zmiany

Bi - wiring ma sens TYLKO przy RÓŻNYCH kablach.

Po co byłoby je stosować, jeśli są identyczne.

Podobnie, jak z okablowaniem kolumn; na dół np. linka 4 mm2, ale tweeter solid do 0,5 mm ŚREDNICY.

Można mieć inne zdanie, ale to jest optimum dla DOBREGO systemu,

gdzie nie trzeba NICZEGO korygować jakimikolwiek elementami toru.

Ale każdy dopasowuje system do własnych potrzeb i wyobrażeń,

albo też jest zmuszony do tego jakością klocków...

Próba jest taniochą, bo miedziany kabel 2 x 0,5 mm średnicy kosztuje tylko ok 1 zł/m.

Po niej będziesz wiedział, czy warto się bawić w bi - wiring, czy nie. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bi - wiring ma sens TYLKO przy RÓŻNYCH kablach.

Po co byłoby je stosować, jeśli są identyczne.

Podobnie, jak z okablowaniem kolumn; na dół np. linka 4 mm2, ale tweeter solid do 0,5 mm ŚREDNICY.

Można mieć inne zdanie, ale to jest optimum dla DOBREGO systemu,

gdzie nie trzeba NICZEGO korygować jakimikolwiek elementami toru.

Ale każdy dopasowuje system do własnych potrzeb i wyobrażeń,

albo też jest zmuszony do tego jakością klocków...

Próba jest taniochą, bo miedziany kabel 2 x 0,5 mm średnicy kosztuje tylko ok 1 zł/m.

Po niej będziesz wiedział, czy warto się bawić w bi - wiring, czy nie. R.

Tak właśnie o to mi chodziło

Bi-Wiring jest kompletnie pozbawiony sensu

Powiedz to Richardowi Vandersteenowi - pewnie by się uśmiał:)

Osobiście uważam, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy bi-wiring ma sens, czy też nie. W jednym systemie się sprawdza, a w innym może się nie sprawdzić. Sami musimy zdecydować, co dla nas ma sens.

Witajcie,

Zarówno moje kolumny (PSB Image 3LR) jak i wzmacniacz (NAD C320) oferują możliwość bi-wiring'u

Zakupiłem przewody głośnikowe marki Melodika z żyłą BassCore do przenoszenia najniższych częstotliwości. Kable te znane są z ocieplania, umuzykalniania i dobassowiania dźwięku.

Zastanawiam się czy w takim wypadku stosowanie bi-wiringu jest uzasadnione, czy lepiej nie zaprzątać sobie tym głowy?

ć

Moim zdaniem jak masz taką możliwość to warto spróbować. Nie twierdzę, że będzie lepiej ale zapewne nieco inaczej jak zastosujesz różne kable. Mam Melodike 4mm i w zasadzie to brzmienie mi odpowiada, ale brakowało mi nieco wysokich tonów a że miałem Chord Carnival Silver screen to wpiąłem go do systemu bi wire i faktycznie górne pasmo jest nieco mocniej eksponowane. Ale gdybym miał kupić nowy kabel to raczej zostałbym przy Melodice...

A co ma byc?

Załóżmy że znajdujemy kabel który nam "gra".

Czy nie warto by było wymienić również stare kable wewnątrz obudowy na ten nasz nowy "grający" kabel?

I nie ważne czy ten kabel w środku to budżet czy też nie.

Skoro znaleźliśmy kabel który nam "poprawił" dźwięk w torze głośnika wysokotonowego czy też innego głośnika, to powinniśmy dać go po całości, gdyż wtedy wykorzystamy jego potencjał w całości.

Moim zdaniem tak to powinno wyglądać.

Na tym forum jest tylko jedna osoba zarejestrowana która może napisać że mnie zna, i to na pewno nie jesteś Ty.

A wypowiesz się dlaczego zmiana kabli między terminalem a zwrotnicą i zwrotnicą i głośnikami nie ma sensu?

Bo jakoś tej Twojej wcześniejszej wypowiedzi nie rozumiem...

Mnie bardziej zastanawia skąd opinia o ociepleniu w melodice? Ale może lepiej nie wbijać kija w mrowisko.

Do autora. Jak już się bawisz kabelkami to sprobuj qeda ruby.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Mnie bardziej zastanawia skąd opinia o ociepleniu w melodice? Ale może lepiej nie wbijać kija w mrowisko.

To dość powszechna opinia i zgodna z zamiarem konstruktora kabla.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.